La FECA, a la jornada sobre biblioteques inclusives

La FECA, a la jornada sobre biblioteques inclusives

4 de desembre de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va participar ahir a la 2a Jornada de Biblioteques inclusives, que se celebrà a l’Espai Neàpolis de Vilanova i la Geltrú (Garraf). Organitzada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la jornada tenia el suport de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Goethe.

En concret, Serrano va prendre part en una taula rodona, a les 13 hores, que duia per títol  Com fer accessibles les biblioteques als diferents col·lectius. La seva moderadora era Meritxell Almirall, psicòloga i coordinadora del grup de Formació del projecte Biblioteques inclusives. A més de la nostra presidenta, van prendre part en la taula: Montserrat Garcia, responsable d'accessibilitat i participació d’ECOM; Xavier Franch, de la Federació FEPCCAT; Neus Salvat, presidenta d’ACIC, i Núria Aragonés, de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Aquesta jornada s’emmarca en els objectius de la Direcció General de Cooperació Cultural de sensibilitzar i difondre la necessitat de treballar a favor de la inclusió social, també des dels equipaments bibliotecaris.

S’adrecen a personal bibliotecari, gestors i tècnics culturals i representants municipals interessats a conèixer l’estat de la qüestió, des de la vesant internacional i també a partir de la visualització de les bones pràctiques que es duen a terme en l’entorn cultural i específicament a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

 


Premi especial de l'ASFilm Festival per a 'Peixos d'aigua dolça…'

Premi especial de l'ASFilm Festival per a 'Peixos d'aigua dolça…'

20 de novembre de 2018.- El documental 'Peixos d'aigua dolça…' va rebre diumenge passat un premi especial del festival de cinema i arts visuals AS Film Festival, que se celebrava aquell cap de setmana a Roma. El festival estava organitzat de l'associació cultural italiana Not Equal, en què participen joves amb autisme. Va ser un premi que voten els joves amb síndrome d'asperger de l'associació, els quals van considerar que era la millor pel·lícula del festival.

Drigit per Biel Mauri i Marc Serena, aquest és el tercer reconeixement al documental des que es va començar a projectar, a mitjans de setembre. Ja ha rebut el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València), així com una menció al Festival Internacional de Cinema de Girona.  Amb el film, que ha estat possible gràcies a les aportacions i experiència de les diferents associacions de la federació, volem fer visibles els Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA) i la situació de l'autisme a Catalunya a partir del dia a dia de la Mariona, de 23 anys, i del Marc, de 10, tots dos amb TEA.

Si encara no l'heu vist, recordeu que ho podeu fer clicant en aquest Enllaç

També el podeu veure (subtitulat) en castellà, en aquest Enllaç


El 21 de novembre comencem taller de Mindfulness. T'apuntes?

El 21 de novembre comencem taller de Mindfulness. T'apuntes?

16 de novembre de 2018. Dimecres 21 comença a Barcelona un taller de Mindfulness per a famílies de nens i nenes amb TEA associades a les entitats de la federació.

El taller es farà a l'hotel Golden Tulip ( C/Àvila, 135-139, Barcelona) i constarà d'un primer mòdul per als pares i mares, i d'un segon per als nens i nenes.

Les sessions estaran dirigides per Manel Saltor, el qual  ja ha organitzat tallers amb persones amb TEA i les seves famílies prèviament, en concret  amb l’entitat federada ATEATE, de les Terres de l'Ebre. L’experiència ha estat molt positiva i creiem que pot aportar molts beneficis als participants que hi assisteixin

Taller Mindfulness Pares Mòdul 1

Sessions: 6 sessions de 2 hores i mitja de durada, total 15 hores.

Dirigit a: pares dels nens/es de la FECA

Dies: els dimecres 21, 28 de novembre, 5, 12, 19 de desembre i 2 de

gener.

 

Taller MindfulKids Mòdul 2

Sessions: 6 sessions de 1,5 hores de durada cadascuna, total 9 hores.

Dirigit a: nens i nenes (per grups d’edat: de 5 a 11 anys

i de 12 a 18 anys), màxim 10 participants.

Dies: a convenir

 

Encara queden places. Us podeu inscriure clicant  en aquest FORMULARI

 Hi ha molts d'estudis que demostren l'eficàcia del mindfulness en les persones afectades de TEA i de TDAH, els ajuda a l'autocontrol, atenció, concentració, ... la qual cosa es tradueix en un millor rendiment escolar que fa que es motiven i augmenta la seva autoestima.
Aquests tallers estaran oberts a tothom.


'Peixos d'aigua dolça...', de gira

'Peixos d'aigua dolça...', de gira

12 de novembre de 2018.- Després de projectar-se a Cullera, Girona, Barcelona, Manresa, Deltebre i Terrassa, el nostre documental Peixos d'aigua dolça (en aigua salada) fa les maletes i es podrà veure diumenge, 18 de novembre, al Museu d'Art Maxii de Roma, dins l'Asfilmfestival.

D'altra banda, el documental és un dels candidats al millor film del Festival Internacional de cine sobre la Discapacidad de Fundación Anade, que tindrà lloc a la localitat madrilenya de Collado Villalba entre el 20 i el 24 de novembre.


La meitat dels ingressos de Filmin per 'Peixos d'aigua dolça...', per a la FECA

La meitat dels ingressos de Filmin per 'Peixos d'aigua dolça...', per a la FECA

12 de novembre de 2018.- El documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' ja es pot veure subtitulat en castellà a través de la plataforma Filmin a un preu de 2,95 euros per a les persones que no en siguin subscriptores, i amb accés lliure per als subscriptors. Volem destacar que la meitat dels ingressos que es facin pel seu visionat seran per a la nostra federació i per als seus projectes de sensibilització sobre els Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA) a Catalunya.

Precisament, l'interès per l'autisme queda palès en el fet que el nostre documental, que e sva poder veure al programa Sense Ficció del 16 d'octubre, va ser el documental més vist del mes d'octubre a TV3. El documental ha estat possible gràcies  a la col·laboració, assessorameni i experiència de les nostres entitats associades.


'Peixos d'aigua dolça...' líder d'audiència, amb 371.000 espectadors

'Peixos d'aigua dolça...' líder d'audiència, amb 371.000 espectadors

17 d'octubre de 2018.-  'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' va tenir una audiència, ahir, d'uns 371.000 espectadors, esdevenint així líder d'audiència en la seva franja. Durant l'emissió vam expressar-se moltes opinions a Twitter amb l'etiqueta #AutismeTV3, que durant l'emissió va ser tendència a Barcelona. A continuació, algunes d'aquestes opinions:

@yo_tambienleo "Va ser un bon reportatge. Felicitats!"

@13MariaAlvarado "Cal que tothom estigui conscienciat de la necessitat de la inclusió i l’equitat d’oportunitats. Gràcies @tv3cat per donar veu als TEA, tan desconeguts a la societat".

@AnnyMaestri "Sens dubte, parlar obertament i sense estigmes, en primera persona i @senseficcio, és una enriquidora tasca de sensibilització i visualització de #AutismeTV3. Gràcies @FedCatAutisme i @montsearmengou per l'acurat tractament del tema".

@SocAsperger "Gràcies a @tv3cat i @senseficcio. Però sobretot a @FedCatAutisme per realitzar aquest magnífic documental"

@eljugadorveter3 "un gran y valioso documental!"

@CeanAinhoa "Fomentemos y construyamos una sociedad más inclusiva. Peixos d’aigua dolça (en aigua salada) es un ejemplo de cómo todos y cada uno de nosotros crecemos con personas diferentes. Cada persona es diferente y aporta un valor único"

@belpm "Profe d’un centre públic amb 2 SIEIs, enganxada al documental. Ens manquen recursos i formació, però ens sobren les ganes per suplir les mancances, cada dia aprenent més dels meus alumnes. Felicitats pel documental"

Vegeu-ne el balanç en aquest ENLLAÇ


Expedient sancionador per la conferència pseudocientífica de Balaguer

Expedient sancionador per la conferència pseudocientífica de Balaguer

14 d’octubre de 2018.- La nostra federació celebra que el departament de Salut de la Generalitat hagi obert un expedient sancionador als organitzadors de la conferencia sobre autisme celebrada aquest matí a Balaguer; aquests prometien una “cura” de l’autisme a partir d’un medicament que, a més de prohibit i il·legal, pot posar en greu risc la salut dels que el prenguin.

Els organitzadors ja havien estat advertits pel departament i, després de les fortes pressions fetes des de les entitats de l’autisme i la denuncia feta a l’administració, d’entre les quals la nostra, van  cancel.lar (aparentment) l’acte i van  intentar organitzar-lo a Saragossa. Desafiant els advertiments, l’acte s’ha celebrat aquest matí i ha estat retransmès en directe a través de Facebook Live, provocant així l’obertura de l’expedient. Des de la nostra federació, agraïm al departament de Salut la fermesa en la seva actuació i confiem que no calgui denunciar cap altre acte que posi en risc la salut de les persones o jugui amb la desesperació o la ignorància de les famílies. Estarem atents!

Per això, demanem a les famílies que acaben de rebre un diagnòstic de TEA que recorrin a les associacions de famílies, que són les que millor els podran orientar sobre els professionals i tractaments per a l’autisme, i que no es deixin enredar per aquests grups que prometen coses que no són certes, perquè els trauran la salut i els diners.  

Podeu ampliar la informació en aquests enllaços

Salut expedienta a unos curanderos que venden cloro contra el autismo

Salut obre un expedient sancionador per una conferència pseudocientífica a Balaguer

El grupo que ‘cura’ el autismo desafía a Salut


La pressió de les entitats fa cancel·lar dos actes pseudocientífics sobre autisme a Catalunya

La pressió de les entitats fa cancel·lar dos actes pseudocientífics sobre autisme a Catalunya

9 d'octubre de 2018.- Las pressió de diverses entitats de l'autisme, d'entre les quals la nostra federació, Autismo España, la federació Autisme Catalunya i l'associació de professionals AETAPI, ha estat crucial perquè es cancel·lessin  dos actes que en els pròxims dies havien de tenir lloc a Catalunya i que proposaven teràpies sense cap base científica per a les persones amb autisme, creant falses teràpies de curació. Es tracta, d'una banda, de la conferència 'L'autisme és recuperable' que havia de tenir lloc a Balaguer el dia 14 i que preveia donar cabuda a diferents perfils relacionats amb la divulgació d'una "cura" de l'autisme amb un medicament a base de clorit de sodi, un acte basat en informació no contrastada sobre l'origen i la intervenció en TEA.  Un segon acte, titulat  'Despertando del Autismo' havia de celebrar-se dissabte passat a Barcelona i tampoc no s'ha celebrat.

En conèixer aquests actes, la nostra federació va adreçar-se per carta a diversos organismes sanitaris i professionals, d'àmbit estatal, autonòmic i local, començant per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, per exposar amb detall la situació i reclamar mesures per evitar-ne la seva celebració. La carta contrastava els arguments de la 'curació' a partir del clorit de sodi  amb informes i arguments científics de primer ordre que certifiquen, a banda que és un producte il·legal, que pot posar en greu risc la salut d'aquells que el prenguin.

Per al director de la federació, Alfred Hidalgo, "el moviment associatiu de les persones amb Autisme i les seves famílies ens fem forts i mostrem, amb rigor i obstinació, el que volem pel nostre col·lectiu. El treball en conjunt de les entitats, federacions i confederació, col·laborant amb els professionals, ha de marcar les línies que no es poden traspassar quan estan tractant un trastorn com a malaltia, i la desesperació de les famílies com a oportunitat de negoci."

L'argumentació de la nostra federació es completava amb articles de premsa, pantalles d'anuncis que es poden trobar a Internet i altres materials. La Generalitat va enviar un requeriment als organitzadors, els quals tenien dues opcions: suspendre'l o seguir endavant; en aquest cas Salut podia intervenir i posar-ho en coneixement de la Fiscalia.

Estar alerta davant l'aparició de teràpies que no són més que estafes i s'aprofiten de la desesperació de moltes famílies o bé del seu desconeixement són un dels molts objectius de la nostra federació, així com informar a les famílies dels tractaments que estan basats en evidències científiques i poden influir de manera molt positiva i millorar les condicions de vida de les persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA).   

Posicionament d'Autismo España davant la cancel·lació dels actes pseudocientífics  

Notícia d'El Pais; suspendido un congreso pseudocientífico sobre autismo en Lleida


Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça...'. El 16 d'octubre, al 'Sense Ficció' de TV3

Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça...'. El 16 d'octubre, al 'Sense Ficció' de TV3

23 de setembre de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme, que aplega catorze entitats i representa un miler de famílies, estrena el documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' que explica el dia a dia de dues persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA): la Mariona, de 23 anys, i el Marc, de 10.

 Entre el 28 de setembre i l'1 de novembre es podrà veure a diferents poblacions catalanes aquest documental, dirigit per Marc Serena i Biel Mauri i que ha obtingut el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València). Amb participació de les diferents entitats de la federació, en ell es posa sobre la taula cóm viuen les famílies un diagnòstic de TEA, les respostes que donen les escoles i la sanitat pública, entre d'altres, i la lluita constant contra l'estigma i les etiquetes que a dia d'avui encara arrosseguen les persones amb autisme.

“El diagnòstic equival a una lluita sagnant, compartida amb moltes altres famílies”, explica Mauri, el qual afegeix: "hem fet aquest documental amb l’objectiu d’explicar què s’amaga darrera d’aquesta etiqueta: grans persones que només cal saber veure”.

La presidenta de la federació, Rosa Serrano, assenyala al seu torn: "tots aquells que tenim fills o filles amb TEA sabem com és el dia a dia d’una persona amb autisme, però sovint la societat té una idea equivocada o esbiaixada per les sèries de televisió que ens donen visions de persones amb TEA molt determinades. Està bé que en un documental es pugui veure una persona adulta amb TEA i com és la seva vida, i al mateix temps com és la d’un infant i la seva família. Acostar la realitat de les persones amb TEA a la nostra societat és bo. Allò que es desconeix fa por... només es pot estimar allò que es coneix. Acostar els TEA a la societat per entendre’ls millor. Vet aquí el que pretenem amb 'Peixos d’aigua dolça'".

A banda del Marc i la Mariona, també hi intervenen alguns dels millors especialistes en TEA de Catalunya, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu).

Rodat majoritàriament a Sant Cugat del Vallès i Barcelona, inclou reflexions de famílies amb infants en els primers anys de vida i l'experiència de la Fundació Autisme Mas Casadevall, a Serinyà (Pla de l'Estany), un centre d'atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya on tots els cambrers, que també fan tasques de cuina, tenen autisme.

 

“Són peixos d’aigua dolça en aigua salada”, diu per referir-s’hi Isabel Paula, directora del Postgrau "Autisme: Diagnòstic i Intervenció" de la Universitat de Barcelona.

El documental inclou animacions de Taller Estampa i compta amb el suport de l'Obra Social "La Caixa".


IMPORTANT: per poder assistir a les diferents projeccions, agrairem que us inscriviu en aquest ENLLAÇ, ja que els aforaments són limitats i no voldríem que ningú quedés fora


Calendari de projeccions

 

14 de setembre. 20:30h. CULLERA. Auditori municipal. Pel·lícula obertura Festival cinema sobre la discapacitat Ànec

28 de setembre. 18:00h. GIRONA. Cinemes Albéniz de la Plaça de la Independència 10. Dins el Festival de Cinema de Girona i 30 anys de Mas Casadevall

3 d'octubre. 19:30h. MANRESA. Sala d'actes de la FUB 2, a la Plaça Bages.  Invitacions esgotades

4 d'octubre. 18.30h. BARCELONA. Sala d'Actes del Pavelló Docent de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Invitacions esgotades

6 d'octubre. 11:00h. DELTEBRE. Sala d'actes de Arrossaries del Delta de l'Ebre SCCL Coop. Carretera Camarles-Deltebre km 6,5

9 de octubre. 19:30. MANRESA. Cinemes Bages. Camí Trullols s/n

15 d'octubre. 19:30h. TERRASSA. Sala d'actes de l'Edifici Docent de Mútua de Terrassa. Sant Antoni, 39. Entrada lliure. No cal inscripció  

1 de novembre. 18:55. Ribes de Freser. Cinema Catalunya. Entrada: 6 euros. Dins el Festival Gollut de cinema compromès, muntanya, medi ambient i fotoperiodisme

 

 

 


La FECA, al segon Foro TEA d'Autismo España

La FECA, al segon Foro TEA d'Autismo España

28 de setembre de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va assistir dissabte passat a Madrid al 2n ForoTEA organitzat per Autismo España, una trobada que valora molt positivament i que va anar "molt bé per cohesionar les entitats i sentir-nos part de quelcom més gran, per valorar el que s'està fent i veure què cal fer a partir d'ara".

El seu objectiu era generar un espai de reflexió col·lectiva que ajudi a consolidar un moviment fort i cohesionat de les persones amb TEA i les seves famílies, amb una identitat comuna i compartida.

Va ser una jornada en què van participar més de cent persones d'una cinquantena d'entitats de tot Espanya i que va ser inaugurada per Jesús Celada, director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Celada va reforçar la idea que la cohesió associativa és essencial per avançar, alhora que va recordar que el Govern té pendent l'aprovació i posada en marxa del Pla d'Acció de l'Estratègia Espanyola en TEA. Per la seva banda, el president de la Confederació Autismo España, Miguel Ángel de Casas, va dir: "Necessitem seguir consolidant un moviment associatiu fort i cohesionat per afrontar els nous reptes i avançar en els drets de les persones amb TEA i les seves famílies".

Trobareu més informació de la trobada en aquest ENLLAÇ