Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça'. Ens acompanyeu?

Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça'. Ens acompanyeu?

13 de setembre de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme, que aplega catorze entitats i representa un miler de famílies, estrena el documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' que explica el dia a dia de dues persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA): la Mariona, de 23 anys, i el Marc, de 10.

Entre el 14 de setembre i el 6 d'octubre es podrà veure a diferents poblacions catalanes i a Cullera, València, aquest documental dirigit per Marc Serena i Biel Mauri, aquest últim pare d’una nena que als dos anys va ser diagnosticada d’autisme. En ell es posa sobre la taula cóm viuen les famílies un diagnòstic de TEA, les respostes que donen les escoles i la sanitat pública, entre d'altres, i la lluita constant contra l'estigma i les etiquetes que a dia d'avui encara arrosseguen les persones amb autisme.

“El diagnòstic equival a una lluita sagnant, compartida amb moltes altres famílies”, explica Mauri, el qual afegeix: "hem fet aquest documental amb l’objectiu d’explicar què s’amaga darrera d’aquesta etiqueta: grans persones que només cal saber veure”.

La presidenta de la federació, Rosa Serrano, assenyala al seu torn: "tots aquells que tenim fills o filles amb TEA sabem com és el dia a dia d’una persona amb autisme, però sovint la societat té una idea equivocada o esbiaixada per les sèries de televisió que ens donen visions de persones amb TEA molt determinades. Està bé que en un documental es pugui veure una persona adulta amb TEA i com és la seva vida, i al mateix temps com és la d’un infant i la seva família. Acostar la realitat de les persones amb TEA a la nostra societat és bo. Allò que es desconeix fa por... només es pot estimar allò que es coneix. Acostar els TEA a la societat per entendre’ls millor. Vet aquí el que pretenem amb 'Peixos d’aigua dolça'".

A banda del Marc i la Mariona, també hi intervenen alguns dels millors especialistes en TEA de Catalunya, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu).

Rodat majoritàriament a Sant Cugat del Vallès i Barcelona, inclou reflexions de famílies amb infants en els primers anys de vida i l'experiència de la Fundació Autisme Mas Casadevall, a Serinyà (Pla de l'Estany), un centre d'atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya on tots els cambrers, que també fan tasques de cuina, tenen autisme.

“Són peixos d’aigua dolça en aigua salada”, diu per referir-s’hi Isabel Paula, directora del Postgrau "Autisme: Diagnòstic i Intervenció" de la Universitat de Barcelona.

El documental inclou animacions de Taller Estampa i compta amb el suport de l'Obra Social "La Caixa".


IMPORTANT: per poder assistir a les diferents projeccions, agrairem que us inscriviu en aquest ENLLAÇ, ja que els aforaments són limitats i no voldríem que ningú quedés fora


Calendari de projeccions

 

14 de setembre. 20:30h. CULLERA. Auditori municipal. Pel·lícula obertura Festival cinema sobre la discapacitat Ànec

28 de setembre. 18:00h. GIRONA. Cinemes Albéniz de la Plaça de la Independència 10. Dins el Festival de Cinema de Girona i 30 anys de Mas Casadevall

3 d'octubre. 19:30h. MANRESA. Sala d'actes de la FUB 2, a la Plaça Bages.

4 d'octubre. 18.30h. BARCELONA. Sala d'Actes del Pavelló Docent de l'Hospital de la Vall d'Hebron

6 d'octubre. 11:00h. DELTEBRE. Sala d'actes de Arrossaries del Delta de l'Ebre SCCL Coop. Carretera Camarles-Deltebre km 6,5

 

 


Autismo España publica un manual d'estil per als professionals de la comunicació

Autismo España publica un manual d'estil per als professionals de la comunicació

21 de setembre de 2018.- La Confederació Autismo España, de la qual formem part, acaba de publicar el manual d'estil Cómo abordar el Trastorno del Espectro del Autismo desde los medios de comunicación, publicació que recull una sèrie de recomanacions i consells per ajudar els professionals de la comunicació a l'hora de difondre informacions sobre els TEA, amb exactitud i rigor. Aquestes recomanacions fan referència a:

 • el llenguatge, evitant termes o expressions que siguin tècnicament incorrectes o que puguin ferir la sensibilitat del col·lectiu.

• la imatge, fugint d'una visió caritativa o compassiva o estereotipada.

• els continguts, ajustant-los a la realitat de les persones amb TEA (sempre des del respecte i la promoció de les seves capacitats), i al rigor informatiu (amb dades contrastades i basats en l'evidència científica).

El manual, al qual hem fet les nostres aportacions, forma part de les accions de sensibilització i conscienciació d'Autismo España  sobre la situació i les necessitats de les persones amb TEA i les seves famílies, amb l'objectiu de transmetre a la societat una imatge real i positiva del col·lectiu, que contribueixi a la seva participació i inclusió social en igualtat d'oportunitats, millorant així la seva qualitat de vida. En aquest sentit, els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental, com  transmissors de la realitat social. A més, a la seva funció informativa s'uneix la de creació d'opinió, per la qual cosa és molt important que coneguin i comprenguin què és el Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA), perquè ajudin a donar visibilitat i veu al col·lectiu i al moviment associatiu de l'autisme, amb un tractament més adequat de la informació sobre el TEA.

Consells per parlar correctament sobre autisme 

 


Reunió de la comissió de Salut

Reunió de la comissió de Salut

19 de setembre de 2018.- La comissió de salut de la nostra federació es va reunir la setmana passada per abordar diferents punts que es volen traslladar al departament de Salut de la Generalitat. 

En la imatge, d'esquerra a dreta: Neus Payerol, Rosa Serrano i Marta Campo. 

 

 

 


El 27 de setembre, últim dia per demanar els ajuts del Ministeri per a alumnes amb necessitats especials

El 27 de setembre, últim dia per demanar els ajuts del Ministeri per a alumnes amb necessitats especials

7 de setembre de 2018.- El 27 de setembre conclou el termini de sol·licitud dels ajuts individualitzats que convoca el Ministeri d'Educació i Formació Professional per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu.

Aquests ajuts contemplen dues modalitats: 

  • Ajuts i subsidis per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu derivada de discapacitat o trastorn greu de conducta.
  • Ajuts per a programes complementaris a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu associada a altes capacitats.

En el cas dels alumnes amb discapacitat o trastorn greu de conducta, els ajuts poden cobrir (des de despeses d'ensenyament a despeses de transport escolar, passant per menjador, residència, llibres i material didàctic i reeducació pedagògica i del llenguatge.

Tota la normativa, documentació relacionada i requisits que cal complir els trobareu en aquest ENLLAÇ


La FECA exposa al conseller Bargalló la manca de recursos per a la inclusió a l'escola ordinària

La FECA exposa al conseller Bargalló la manca de recursos per a la inclusió a l'escola ordinària

27 de juliol de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, i una part de la comissió d’ensenyament (Emma Leach, Verònica Masdeu i Neus Payerol, totes elles membres de la Junta Directiva) es van reunir ahir amb el conseller d’ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló.

A més de donar-li a conèixer la federació, que agrupa una quinzena d'entitats i representa un miler de famílies, vam voler traslladar-li les dificultats que troben els infants amb Trastorns de l'Espectre de l'Auitisme (TEA) a les escoles ordinàries, d'entre els quals la manca de recursos especialitzats per garantir-los una inclusió educativa de qualitat.

El conseller es va mostrar molt interessat a conèixer la tasca que desenvolupem a la federació i es va comprometre a mantenir un contacte més continuat amb l'entitat per a poder millorar les diferents problemàtiques que li vam exposar. 

Des de la FECA estem agraïts que ens hagi rebut tan aviat ja que sabem que les agendes dels nous consellers estan ben plenes i estem disposats a col·laborar sempre que ens necessitin.


Consells per viatjar en avió amb nens amb #TEA

Consells per viatjar en avió amb nens amb #TEA

6 de juliol de 2018.- La Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat de la facultat de turisme Sant Ignasi de la Universitat Ramon Llull ha elaborat un manual amb consells útils per poder volar amb tranquil·litat amb nens i nenes amb autisme.

El manual, fruit de l'experiència de recerca d'Alas para el Autismo, comença explicant, a grans trets, les principals característiques dels nens i nenes amb TEA i, a continuació, ofereix un seguit de consells per fer front a tot allò que succeeix a cada etapa d'un viatge en avió, començant per l'arribada a l'aeroport i a la terminal, la facturació de les maletes, el control de seguretat i zona de preembarcament, l'embarcament i l'arribada a casa o al destí. El manual inclou així mateix un  seguit de recursos per a famílies per facilitar al nen l'anticipació i la preparació de cadascuna de les diferents etapes, amb imatges i un senzill joc en què el nen haurà de marcar aquelles que vegi durant el viatge.       

Podeu consultar i descarregar el manual clicant en aquest ENLLAÇ


Miguel Ángel de Casas, reelegit president d'Autismo España

Miguel Ángel de Casas, reelegit president d'Autismo España

3 de juliol de 2018.- L'Assemblea General d'Autismo España, confederació de la qual formem part, va triar i nomenar dissabte 30 de juny els membres de la seva Junta Directiva, renovant a Miguel Ángel de Casas com a president de l'entitat. També  va ser reelegit com a vicepresident el vocal de la nostra federació i president del patronat de la Fundació Autisme Mas Casadevall, José Luis Bruned. La renovació va tenir lloc durant l'assembla extraordinària de l'entitat, a l a qual van assistir la presidenta de la nostra federació, Rosa Serrano, i la vicepresidenta, Emma Leach, en nom de l'associació Aprenem Catalunya.

Amb la designació del president i de la resta de membres de la Junta Directiva, Autismo España aposta per la continuïtat del seu òrgan directiu, renovant el seu compromís amb les persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) i les seves famílies, per a les quals persegueix la millora de la seva qualitat i l'exercici efectiu dels seus drets, a través tant d'accions pròpies com de suport als seus 77 entitats sòcies.

Enhorabona a la nova junta en aquesta nova etapa, plena de projectes i desafiaments. Unim esforços i treballem plegats per millorar la qualitat de la vida de les persones amb autisme i les seves famílies.

Podeu accedir a la informació completa  client en aquest ENLLAÇ

 


L'OMS actualitza la classificació dels TEA i unifica criteris amb el DSM 5

L'OMS actualitza la classificació dels TEA i unifica criteris amb el DSM 5

25 de juny de 2018.- L'Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de publicar la nova versió actualitzada de la seva Classificació Internacional de Malalties (International Startistical Classificacion of Diseases, ICD-11), text que enumera les diferents patologies i trastorns.

L'objectiu d'aquesta classificació és proporcionar un llenguatge comú per informar i controlar les malalties, així com comparar i compartir dades seguint uns criteris estàndard entre hospitals, regions i països en diferents períodes de temps. Per a això, els termes diagnòstics es converteixen en codis alfanumèrics únics per lesions, malalties i causes de mort.

La ICD-11 és fruit de deu anys de treball i substitueix l'anterior classificació, publicada fa 28 anys, per oferir una visió actualitzada de les diferents condicions de salut i malaltia, i  simplificar l'estructura de codificació perquè els professionals registrin més fàcilment les mateixes.

Traduïda a 43 idiomes, aquesta nova ICD es presentarà a l'Assemblea Mundial de Salut al maig de 2019 per a la seva adopció pels estats membres i no entrarà en vigor fins l'1 de gener de 2022.

L'ICD-11 actualitza els criteris de diagnòstic de l'autisme, en la mateixa línia que estableix el DSM-5 (Manual diagnòstic i estadístic de trastorns mentals, publicat el 2013 per l'Associació Americana de Psiquiatria). En aquest sentit, recull el terme únic de "Trastorn de l'Espectre de l'Autisme" i engloba en aquesta categoria a l'Autisme, la Síndrome d'Asperger, el Trastorn Desintegratiu Infantil i Altres trastorns generalitzats del desenvolupament, no especificats.

Quant a les característiques nuclears del TEA, també inclou les mateixes dues categories que el DSM-5 (dificultats per a la interacció i la comunicació social, d'una banda, i interessos restringits i comportaments repetitius, de l'altra), eliminant una tercera que apareixia en l'anterior versió, relacionada amb problemes del llenguatge. Les dues classificacions assenyalen també la importància d'examinar sensibilitats sensorials inusuals, alguna cosa comú entre les persones amb autisme.

Però hi ha també notables algunes diferències entre l'ICD i el DSM 5. La primera aporta pautes detallades per distingir entre autisme amb i sense discapacitat intel·lectual, mentre que el DSM-5, només assenyala que l'autisme i la discapacitat intel·lectual poden donar-se simultàniament. L'ICD-11 també inclou la pèrdua de competències prèviament adquirides com una característica a tenir en compte a l'hora d'efectuar un diagnòstic.

Tota la informació sobre l'ICD-11, clicant  AQUÍ.


#JuntoalAutismo, campanya de curtmetratges per posar-se en la pell de les persones amb TEA

#JuntoalAutismo, campanya de curtmetratges per posar-se en la pell de les persones amb TEA

10 de juny de 2018.- #JuntoalAutismo és el nom d'una nova campanya de conscienciació impulsada per la fundació Orange, juntament amb Autismo España i Fundació Atresmedia,  per donar a conèixer les  característiques dels TEA a través d'una sèrie de curtmetratges. En ells es veuen fets quotidians per, a partir dels quals es convida a reflexionar sobre com seria la vostra vida si estiguéssiu exposats a determinades condicions les 24 hores al dia. Prèviament es va emetre als canals de televisió del grup Atresmedia un espot rodat amb persones amb autisme en l'Associació CEPRI.

Per a la campanya s'han seleccionat algunes de les característiques més descriptives i comuns dels TEA per fomentar el coneixement social i promoure l'acceptació del col·lectiu. Cadascun dels vídeos d'aquesta sèrie, que s'han anat publicant setmanalment perquè ens posem en el lloc de les persones que perceben el món de manera diferent.

Tota la informació a la web Junto al Autismo


Denunciem l'ús pejoratiu del terme 'autisme' al ple municipal de Reus

Denunciem l'ús pejoratiu del terme 'autisme' al ple municipal de Reus

29 de maig de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme vol denunciar, un cop més, l'ús pejoratiu que es fa del terme autisme, aquest cop al ple municipal de Reus del 14 de maig, durant el qual la regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, va utilitzar en to pejoratiu les paraules “dementes”, “disonancia cognitiva” i “autismo” per definir una actitud política, utilitzant el símil d’exclusió amb un trastorn neurobiològic, l’autisme.

Volem fer-li arribar, tant a Pepa Labrador com al seu partit, el nostre rebuig a la utilització de clixés que menyspreen la condició de les persones amb autisme.

El terme autisme es refereix al Trastorn de l'espectre Autista (TEA); és un trastorn que es basa en alteracions del neurodesenvolupament infantil que condicionen, principalment, les competències habituals de l'ésser humà per relacionar-se, comunicar-se, jugar i compartir interessos comuns amb altres persones.

Però les persones amb TEA senten, volen integrar-se i volen comunicar-se, malgrat les dificultats que tenen, en una societat que, probablement per desconeixement, no entén tota la complexitat que comporta el TEA i, per tant, volem trencar amb el mite de l'autisme vist com persones aïllades del món.

Des de les diferents entitats que lluitem per la inclusió de les persones amb TEA, VOLEM DENUNCIAR l'ús de la paraula “Autisme” com un concepte pejoratiu, amb connotacions negatives i amb l'única finalitat d'indicar que la persona a qui se li atribueix aquest concepte es troba en un estat d'aïllament, i DEMANEM que deixi d'utilitzar-se aquest terme en aquest sentit perquè és fer un pas enrere en les campanyes d'informació i sensibilització que s'estan fent des de diferents entitats.

Una societat inclusiva ha d'exigir que els seus polítics, que han de vetllar pels seus ciutadans, respectin la dignitat de totes i cadascuna de les persones de la societat, tingui o no algun tipus de patologia o discapacitat.

Les declaracions de la senyora Labrador es donen a les 4:53:00. L’enllaç a la gravació va directament a l’inici de la seva intervenció:

 Intervenció de Pepa Labrador