La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

11 de gener de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, participarà dilluns 19 de febrer a la segona part de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat que han organitzat Apropa Cultura i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Després que en una primera part, el 29 de gener, es va fer una aproximació al col·lectiu de la discapacitat intel·lectual, la jornada del 19 s’aproximarà als TEA de la mà d’experts i professionals de l’àmbit social i cultural; es presentaran exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.

En aquest sentit, a més de Rosa Serrano, que prendrà part en la inauguració, prendran la paraula al llarg del matí, entre d’altres, la directora de l’Associació Aprenem, Lidia Garcia, la psicòloga de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Gemma Rovira, l’educador Arnau Pibernat i l’Ignasi Calvís, usuari de Mas Casadevall. A més, Irene Calvís, que forma part del comité executiu de Mas Casadevall i és alhora responsable del projecte social del Gran teatre del Liceu, parlarà de l’experiència en aquest camp d’aquesta institució.

A continuació trobareu el  programa de les jornades i la inscripció:


Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

5 de gener de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme va celebrar el 29 de desembre, a l'Hotel d'Entitats de Gràcia, la darrera junta de l'any, una junta amb els nous membres que s'hi han incorporat darrerament i que la fan més participativa. La nova junta ha quedat així:

Presidenta: Rosa Serrano, del Centre de Recursos TEA Catalunya Central (CR TEA CC)

Vicepresidenta: Emma Leach, de l'Asociació Aprenem

Tresorera: Verònica Masdéu d'Autisme amb Futur

Secretari: Àngel Chaverri, d'Associació Trastorns de l'Espectre de l'Autisme Terres de l'Ebre ATEATE)

Vocals: Àngels Roca i José Luis Bruned, de Mas Casadevall; Lídia Garcia, d'Apenem; Neus Payerols, de Junts Autisme; Adelaida Soler, de Grup TEA Sant Cugat,  Marta González de Viu Autisme.

La reunió va servir per fer repàs de les comissions formades (Comunicació, Salut, Educació i Transició a l'edat adulta), així com per posar-se al dia sobre el documental que es començarà a filmar a finals de gener. D'altra banda, es van comentar els dos congressos als quals hem assistit darrerament: el Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta, celebrat els dies 9 i 10 de novembre a Manresa i durant el qual es va concedir un premi de reconeixement a la Federació, i el Congrés Internacional d'Autismo Sevilla, que va tenir lloc  a principis de desembre.

A més, vam donar la benvinguda a l'Associació TEA Martorell (ASSOTEA) i es va parlar de fer una assemblea per al mes de març, de la propera junta i de les entitats que han sol·licitat adherir-se a la federació. Anem creixent!!!

 

 


La Federació Catalana d'Autisme i les seves entitats us desitgem unes molt Bones Festes

Felicitació Nadalenca


Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

8 de desembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat va organitzat fa uns dies una sessió de DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats) "per tal d’extreure dades per poder tirar endavant un projecte i focalitzar la nostra activitat com a associació", segons ens explicava la presidenta, Adelaida Soler.

La participació va ser elevada, ja que hi van assistir més de la meitat de les famílies associades. La sessió va ser organitzada i dinamitzada per la Cecília Aranda, que també es farà càrrec de la gestió de les dades, tant de les que van sortir de la sessió com de les que surtin de l’enquesta que està preparant per a les famílies. "A partir de la informació resultant, n’extraurà els objectius generals i els més concrets per tal d’elaborar un projecte i de focalitzar les nostres accions i estratègies com a associació", explicava Soler.

Cecília Aranda té experiència en la gestió d’ONG i ara treballa a Brussel·les com a coordinadora de Projectes Internacionals a IFM·SEI. Durant tota la sessió va transmetre al grup la seva experiència i entusiasme; va combinar diverses dinàmiques com tècniques de participació instantània mitjançant una plataforma on-line i la utilització dels smartphones, participació individual, discussió en petit grup, exposició d’idees, discussió en grup gran... "Tot plegat va fer la sessió molt dinàmica, participativa, interessant i productiva", en paraules d'Adelaida Soler. De fet, les gairebé tres hores de durada van passar volant. Fins i tot l’esmorzar estava integrat en una de les activitats on, en silenci (...mentre es menja no es parla...), els participants deixaven escrits els seus desitjos sobre el TEA en cadascun dels àmbits: familiar, de ciutat, com associació... Des del Grup TEA Sant Cugat agraeixen a la Cecília la seva disponibilitat perquè els va carregar les piles i van sortir més enfortits com a associació: "ens ajudarà a focalitzar els esforços", conclou la presidenta.

 


Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

7 de desembre de 2017.- Sabies que, segons un estudi americà del 2012, el 46,3 per cent d’alumnes amb autisme pateix bullying, quan en els estudiants sense aquest trastorn o sense discapacitat el percentatge baixa fins al 10 per cent? Per això, la confederació Autismo Espanya, de la qual formem part, la iniciativa de llançar una campanya per fer-hi front. Amb el lema “Frente al bullying, CONTESTA”, la iniciava adreçada sobretot als joves, i ho fa mitjançant emoticones, un llenguatge que per a molts nens i joves amb autisme resulta més senzill d’utilitzar que el llenguatge verbal.

Consta de diversos cartells i materials relatius a les diverses formes d’assetjament (verbal, sexual, físic, ciberbullying, d’exclusió social...) La campanya inclou, a més, una guia d’actuació per a pares i professors. Tota la informació, els cartells per  fer-ne difusió, enllaços d’interès i la guia es troben al web AcosoescolarTEA.

Emoticones de la campanya 


L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

1 de desembre de 2017.- L’adquisició de material per a l'adequació d'una aula d'integració sensorial per a infants amb autisme ha estat el projecte més votat del Pressupost participatiu d’Arenys de Mar per al 2018, amb 580 vots i amb un pressupost de 15.000 euros. Es tracta d’un projecte que vol tirar endavant Junts Autisme l’associació  membre de la nostra federació que treballa per a les famílies de nens i nenes amb autisme d’Arenys i rodalies. Enhorabona, Junts Autisme, per la feina de captació de vots per a aquets nou espai d’estimulació.   

Els següents projectes amb més vots han estat eliminar barreres arquitectòniques en punts claus del municipi (amb 403 vots), la millora del mobiliari infantil del pati de l'escola Joan Maragall (amb 391 vots) i dotar d'il·luminació la platja del Cavaió (amb 298 vots). 


Tret de sortida de la temporada 2017-2018 del Grup TEA Sant Cugat

28 de novembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat ja ha donat el tret de sortida al segon cicle de xerrades, fetes per especialistes, sobre temes d’interès per a familiars d’infants i joves diagnosticats de TEA.

La primera sessió, celebrada el 23 de novembre, va comptar amb l’Equip de Tot Teràpia Mira-sol, que va presentar la xerrada 'Com gestionar un infant amb TEA a casa'.

Va ser  una exposició molt interessant, on la totalitat dels assistents va poder  participar expressant els seus dubtes i neguits i compartint les seves experiències. La prova de l’interès que va despertar és que les dues hores van passar volant i, un cop acabada la sessió, molts dels assistents es van quedar a la sala per comentar algun dels aspectes exposats.

Les properes activitats culturals del Grup TEA Sant Cugat previstes i a les quals esteu convidats són:

Febrer 2018: dijous 1: La TE(v)A pel·lícula Projecció de Snow Cake (2006). Amb Sigourney Weaver i Alan Rickman. Presentada a la II Conferència Internacional d’Autism Cymru de Cardiff.

Febrer 2018: dijous 8: Fem un te amb..., Albert Rodríguez, advocat i adjunt al gerent de SOM Fundació. Parlarem de TEA: Aspectes legals i planificació de futur.

Febrer 2018: dijous 15: Punt de trobada. L’espai dels pares i mares. Compartim experiències i compartim berenar. Servei gratuït de préstec de llibres.

A banda de les activitats programades, els podeu trobar tots els dijous, entre les 18h i les 20h al despatx-3 de la primera planta de la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès.

 


Més de 200 persones a la sessió de cinema per a tothom d'Aprenem

Més de 200 persones a la sessió de cinema per a tothom d'Aprenem

22 de novembre de 2017. Més de 200 persones van assistir diumenge 19 a una nova sessió de cinema per a tothom i pensada especialment per a nens i nenes amb autisme, organitzada per Aprenem. Es va projectar la pel·lícula Operació Cacauet 2: missió salvar el parc. 

Va ser a la sala Filmax  del Centre Comercial Gran Via, a l'Hospitalet, i va comptar amb diverses característiques que facilitaven que els nens i nenes amb autisme s'hi trobessin bé: llum ambiental durant la projecció, sense anuncis, a un volum baix, amb possibilitat d'aixecar-se i moure's per la sala i  sense necessitat de silenci absolut. A Aprenem ja estan buscant data per a la propera sessió! 

A punt d'entrar a la sala 

 


Jornades d'autisme 'Amb els cinc sentits' de TEAcció

Jornades d'autisme 'Amb els cinc sentits' de TEAcció

13 de novembre de 2017.- TEAcció (Associació de pares i professionals en pro de l’autisme Terrassa-Viladecavalls) ha organitzat, el proper 25 de novembre, les IV Jornades Formatives sobre Autisme, que tindran lloc a la sala polivalent del Centre Cívic President Macià de Terrassa. Les jornades volen apropar-nos a la diversitat simptomàtica dels trastorns de l’espectre autista, centrant-se en innovadores eines d’intervenció com ara la multisensorialitat i robòtica. A més, l’associació Educa Asperger presentarà un projecte innovador que pretén donar una sortida educativa, emocional i funcional a joves amb síndrome d’asperger

Les places són limitades i es registraran per ordre d’inscripció a través del correu electrònic teaccio@hotmail.es o a través dels telèfons 620 43 16 34 (Cristina), 635 49 83 66 (Rosa)


Rosa Serrano, a la reunió Àgora La Salle de Manresa

Rosa Serrano, a la reunió Àgora La Salle de Manresa

13 de novembre de 2017.- La presidenta de la nostra federació, Rosa Serrano, va participar dissabte dia 11 de novembre a la reunió Àgora La Salle de Catalunya, que va tenir lloc a Manresa. Ho va fer no només com a presidenta de la FECA sinó també com a presidenta del centre de recursos TEA de Manresa i com a docent de l’escola d’aquesta localitat.

La seva participació va consistir en dues xerrades sobre autisme i emocions. Així, va explicar d’una banda, les dificultats d'expressió i comprensió de les emocions que tenen els alumnes amb TEA i, en segon lloc, va proposar diferents maneres de treballar-les a l'aula.

A més de Rosa Serrano, en la trobada van participar la religiosa Sor Lucía Caram, que va parlar de l’alegria, i Pere Sobreroca, professor de Manresa i membre de la comunitat de Sant Egidi, que va parlar de l’alegria de donar a partir de la seva experiència de voluntariat en una llar d’avis amb alumnes de segon d’ESO.

Les reunions Àgora de La Salle es fan cada any en una escola diferent d’aquesta orde religiosa i enguany van tenir Manresa com a població d’acollida.