'Tots som blaus', acte de Junts Autisme pel proper 2 d'abril

'Tots som blaus', acte de Junts Autisme pel proper 2 d'abril

6 de març de 2017.- Junts Autisme ja està preparant l'acte del proper 2 d'abril, diumenge, per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. En concret, ha organitzat la  trobada de famílies Tots som blaus, al Centre Cultural Calisay, d'Arenys de Mar, on hi haurà una xocolatada, jocs inflables, timbalers, bombolles de sabó i màgia en directe. Una festa per conscienciar i sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre autista (TEA), que tenen una incidència cada cop més gran a la nostra societat i sobre els qual encara hi ha força desconeixement.


Arriba la sisena edició de Cinema per a Tothom

Arriba la sisena edició de Cinema per a Tothom

27 de febrer de 2017.- Arriba la sisena edició del Cinema per a tothom, una iniciativa d' Aprenem Autisme perquè les famílies de nens i nenes amb autisme també puguin gaudir d'una sessió de cinema. Serà el proper diumenge cinc de març als cinemes Filmax Gran Via de l'Hospitalet, i la pel·lícula escollida és Mascotas. Com ja sabeu, els nens amb autisme necessiten unes condicions diferents per poder anar al cinema. Per aquest motiu, aquestes projeccions es fan amb una mica de llum a l'ambient, un volum més baix de l'habitual, sense anuncis, possibilitat d'aixecar-se i caminar per la sala durant l'emissió, coses impensables en una projecció convencional de cinema.

Si us interessa assistir-hi, reserveu la vostra entrada. Trobareu tots els detalls a la imatge adjunta i en aquest ENLLAÇ.


Nou taller del CRAB d'intervenció educativa amb metodologia TEACCH

Nou taller del CRAB d'intervenció educativa amb metodologia TEACCH

21 de febrer de 2017.- El Centre de Recursos per a l’Autisme Aprenem Barcelona ha organitzat un taller d’intervenció educativa amb metodologia TEACCH els dies 10 i 11 de març. El taller té l’objectiu de proporcionar i facilitar estratègies per a l’aprenentatge de les persones amb TEA i està adreçat a mestres, psicopedagogs, psicòlegs, i altres professionals que treballin amb persones amb TEA així com a famílies. 

La metodologia TEACCH es basa en l’aprenentatge estructurat a través de l’organització i l’estructuració de l’espai, dels continguts, del sistema de treball i de l’ús dels suports visuals. Així, fomenta l’autonomia i el treball independent de les persones amb TEA.

Amb el taller es pretén :

  • Facilitar l’estructuració de l’ambient de les persones amb TEA per promoure una millora en la seva autonomia.
  • Aprendre estratègies per a ensenyar de manera divertida, estimulant i motivant.
  • Proposar activitats i estratègies d’inclusió social necessàries per al desenvolupament de les persones amb TEA.
  • Promoure la implementació d’aquests coneixements en la pràctica diària en l’atenció a les persones amb TEA.

Podeu  accedir als continguts i fitxa d’inscripció a través del següent ENLLAÇ


Presentat l'informe sobre atenció en salut mental de nens i adolescents

Presentat l'informe sobre atenció en salut mental de nens i adolescents

14 de febrer de 2017.- Lidia Garcia, en representació de la Federació Catalana d'Autisme, ha assistit aquest matí a la presentació de l'informe L’atenció en salut mental dels infants i adolescents. Noves respostes per afrontar un repte creixent’ de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, que agrupa més  de 3.000 entitats socials.

L’informe sosté que cada vegada més hi ha més situacions detectades de problemes de salut mental entre els infants i adolescents, però presenten una major complexitat que requereix d’un treball més coordinat i en xarxa de parts/agents implicats. L’informe sosté que cal definir un abordatge integral, pensant en la persona que fa la consulta i la seva família, i amb una millor definició de les funcions de cada part.

L’informe constata que les transformacions socials del moment repercuteixen en l’infant i dificulten alguns aspectes de les diferents etapes evolutives de la infància i adolescència. I que, per tant, tenen un impacte en la seva salut. Aquesta situació es constata a través de:

  • Un increment dels infants que acudeixen als serveis de la xarxa de salut mental infanto juvenil.
  • Per un augment en el nombre de menors diagnosticats amb algun trastorn mental.
  • Per un augment de la complexitat dels diagnòstics atès a una major incidència dels factors socials.

L’informe presentat avui pretén aportar mesures concretes per millorar el model de la xarxa de salut mental perquè sigui capaç de donar resposta a l‘augment de les demandes, però que aquestes siguin abordades d’una manera més coordinada i des d’una òptica interdepartamental. Més informació sobre el dossier en aquest ENLLAÇ.

Podeu descarregar-vos el dossier clicant en aquest ENLLAÇ


L'11 de febrer, presentació dels tallers de Mindfulness de l'associació TEA de les Terres de l'Ebre

L'11 de febrer, presentació dels tallers de Mindfulness de l'associació TEA de les Terres de l'Ebre

10 de febrer de 2017.- L'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre, juntament amb AHIDA-TTE (Associació de TDAH de les Terres de l'Ebre) preveuen organitzar uns tallers de Mindfulness (Atenció Plena), per la qual cosa han convidat Manel Saltor a fer una presetació, demà 11 de febrer, a les 17:00h, a l'antic local de l'obra social de Caixa Catalunya (anomenat La Pedrera). a l'avinguda Catalunya 103-109 d'Amposta.

Es faran grups per edats, de 5 a 11 any i de 12 a 18 anys. de 14 persones. Constaran de  vuit sessions de dues hores cadascuna (sis per al nens i nenes, i dues per als pares dels nens que hi participen). Els preus dependran del nombre de persones que s'hi inscriguin, però es preveu que sigui de 115 euros per als socis de les associacions i 180 euros  per als no socis.

Hi ha molts d'estudis que demostren l'eficàcia del mindfulness en les persones afectades de TEA i de TDAH, els ajuda a l'autocontrol, atenció, concentració, ... la qual cosa es tradueix en un millor rendiment escolar que fa que es motiven i aumente la seva autoestima.
Aquests tallers estaran oberts a tothom. Més informació a info@ateate.com 


Xerrada a Manresa sobre sexualitat i discapacitat intel·lectual

 Xerrada a Manresa sobre sexualitat i discapacitat intel·lectual

2 de febrer de 2017.- Xerrada sobre sexualitat i discapacitat intel·lectual. Ampans, fundació que treballa per promoure l'educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i altres persones en risc, i el Centre de Recursos en TEA de la Catalunya Central van organitzar, el 26 de gener, una xerrada sobre sexualitat i discapacitat intel·lectual. Va ser impartida per la gerent i el president de Tàndem Team Barcelona, Maria Clemente i Francesc Granja, respectivament, i va tenir lloc a la sala d’actes de la Fundació Universitària del Bages.


Gala solidària amb l'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre

Gala solidària amb l'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre

1 de febrer de 2017.- L’associació benèfica ‘Un cop,’  de La Granadella (Les Garrigues), ha decidit destinar tota la recaptació de la gala solidària d’enguany a l’Associació Espectre Autista Terres de l’Ebre.

Batejada com Un Cop... a l’Autisme,  la gala arriba enguany a la cinquena edició  i  se celebrarà l’11 de març al poliesportiu de l’Aldea, on l'equip de govern, amb el seu alcalde al capdavant s'han bolcat per organitzar i col·laborar en aquest esdeveniment, tal com van fer l’any passat

Un any més l'organització està a càrrec del Cafè Tiràs de Camarles, Rubén Paredes, Amado Cebolla, que en serà el conductor, i Jordi Carapuig.  Tota la recaptació es lliurarà la mateixa nit de la festa a l’associació. L’any passat la gala es va dedicar a les malalties minoritàries i la fundació Noèlia en va ser la beneficiària.


L'u de febrer comença el curs 'Tinc un fill amb TEA' d'Aprenem Autisme

L'u de febrer comença el curs 'Tinc un fill amb TEA' d'Aprenem Autisme

L'associació Aprenem Autisme ha organitzat el curs 'Tinc un fill amb TEA'  especialment adreçat a aquelles famílies amb diagnòstic recent i/o fills fins a vuit-deu anys. L'objectiu és posar a disposició de les famílies eines per impulsar i consolidar aprenentatges dels seus fills en els entorns de convivència.

El curs se celebrarà a la biblioteca Marta Mata de Cornellà; esta estructurat en cinc sessions de dues hores cadascuna (dimecres 1, 8, 15, 22 de febrer i 1 de març de 17.30h a 19.30h), on es tractaran les següents temàtiques:

 Sessió 1 Entendre l’autisme : Entendre com són les persones amb TEA, com pensen i com interactuen.

Sessió 2 Alternatives d'intervenció psicoeducativa: revisió de les diferents línies d'intervenció terapèutica i educativa existents, coneixent les bases de les que parteix cada una i les evidencies científiques en relació als resultats obtinguts.

Sessió 3 Estratègies de comunicació: Coneixent les peculiaritats de l'estil comunicatiu de les persones amb TEA plantejarem diferents estratègies que es poden utilitzar dins a casa i al carrer, per millorar la comunicació amb els nostres fills i filles.

Sessió 4 Gestió de conductes: Plantejarem quan i perquè poden sorgir les conductes disruptives o estereotipades comprenent quina funcionalitat poden tenir en el cas dels nostres fills i filles. Facilitarem les bases i els principis de la modificació de conducta com a estratègies i eines bàsiques per a gestionar aquestes conductes, amb exemples pràctics i concrets a partir del debat, posada en comú, resolució de dubtes i explicació de vivències personals.

Sessió 5 Recursos i materials pràctics: farà una revisió de diferents recursos i ajuts per les famílies així com visionat de material pràctic.

Per més informació adreceu-vos al correu electrònic aprenem.atencio@gmail.com

 


Arrenca a Mas Casadevall el projecte Biomassa

Arrenca a Mas Casadevall el projecte Biomassa

12 de gener de 2017.- La Fundació Autisme Mas Casadevall va arrencar al darrer trimestre de 2016 el projecte Biomassa: per un futur sostenible. Consisteix bàsicament en la instal·lació d'una caldera de biomassa, amb la qual persegueix tres objectius; un primer a nivell econòmic (reducció de les despeses en reparacions i manteniment de les calderes actuals i del combustible fòssil); un segon a nivell ambiental (reducció de l’emissió de gasos efecte hivernacle i la no alteració del cicle del carboni); finalment, la reducció de despesa repercutirà en l’increment d’activitats terapèutiques dirigides als seus usuaris.

La instal·lació de la caldera i sitja es fa amb un sistema innovador i alhora respectuós amb l’impacte visual de l’entorn; s'instal·la dins d’un contenidor especial recobert de fusta per millorar el seu impacte visual, la sonorització i  la seguretat.

Aquest projecte, de cost elevat, és possible gràcies als ajuts concedits pel Ministeri de Sanitat, Igualtat i Assumptes Socials, a través de la partida corresponent al 0,7% de l'IRPF 2015 destinat a causes socials i gestionat per Autisme Espanya, i a la subvenció atorgada per la Diputació de Girona.

A banda, el projecte forma part del programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte hivernacle impulsat per l’oficina catalana del canvi climàtic, del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Polítiques Ambientals). Es tracta d'un projecte adreçat específicament a entitats sense afany de lucre i Mas Casadevall ha estat una de les primeres a sumar-s'hi.

 


Rosa Serrano, a la presentació de 'Lucas tiene superpoderes'

Rosa Serrano, a la presentació de 'Lucas tiene superpoderes'

3 de gener de 2017.- La presidenta de la Federació Catalana d'Autisme, Rosa Serrano, va participar ahir en la presentació del contacontes Lucas tiene superpoderes, un conte de Ediciones De Fábula que intenta explicar als nens petits (i no tan petits) alguns trets característics de l'autisme per tal que comprenguin i ajudin els nens i nenes amb autisme.

El contacontes va tenir lloc a la llibreria A peu de pàgina, del districte de Sarrià Sant Gervasi. En la presentació, Serrano va posar com a exemple la seva filla Alícia, la qual, com cadascun de nosaltres, és diferent a totes les altres persones. Explicà als nens, entre altres coses, que té problemes per comunicar-se, i que per fer-ho té l'ajut d'una llibreta. Cada persona tenim algun superpoder, és a dir, alguna cosa on destaquem, i en el cas de l'Alícia, "té una memòria no d'un, sinó de quatre elefants". També dos cosins de l'Alícia, igualment amb autisme, tenen superpoders; un d'ells, amb dificultats per expressar-se, té  facilitat per fer pel·lícules; l'altre, sense saber música, és capaç de tocar al piano una peça després d'escoltar-la.

Lucas tiene superpoderes, escrit per Ana Luengo i il·lustrat per Marisol Díaz, va ser explicat per l'editora d'Ediciones De Fábula, Pilar Súnico. En ell ens endinsem en la trobada d'uns cosins en l'aniversari de l'àvia, que fa 70 anys. El narrador és el cosí gran, Pablo, el qual explica com es comporta Lucas durant el joc, durant el dinar i durant la celebració de l'aniversari. Tot i els seus problemes per entendre el funcionament d'un joc com el futbol o per  comunicar-se amb els cosins, en Lucas té el superpoder de saber escriure molt bé amb només quatre anys o de conèixer els números. El conte és una de les moltes iniciatives que darrerament s'estan impulsant per sensibilitzar i conscienciar nens i adults sobre l'autisme i sobre la importància de conèixer-ne les seves característiques a fi de facilitar la inclusió a la societat de les persones afectades.