La Fundació Autisme Mas Casadevall torna a la Fira de Nadal de Banyoles

La Fundació Autisme Mas Casadevall torna a la Fira de Nadal de Banyoles

12 de desembre de 2016.- La Fundació Autisme Mas Casadevall ha tornat un any més a la Fira de Nadal i Mostra d'Oficis Artesans de Banyoles, que es va celebrar el 10 i 11 de desembre a la plaça major. Allà, els educadors van poder mostrar i vendre els productes dels tallers com ara espelmes de tots colors i dimensions, papers, peces de ceràmica, manipulats… detalls ideals per regalar. A més, van dur alguns dels animals que crien a la granja de Serinyà i que van agradar molt als nens que s'hi acostaven.

Però la principal estrella de l'acolorida parada de Mas Casadevall va ser, un cop més, el taller d'espelmes, que va aplegar al seu voltant un munt de famílies que volien endur-se una espelma feta per ells mateixos. Sens dubte, una bonica experiència. La participació en fires com la de Nadal de Banyoles, un clàssic del calendari de Mas Casadevall, són una excel·lent oportunitat per donar a conèixer i sensibilitzar sobre la tasca de la fundació per oferir espais de vida i de treball a persones adultes amb autisme en plena natura i amb l'objectiu d'oferir-los la millor qualitat de vida possible. Amb el mateix objectiu divulgatiu, els tallers de Mas Casadevall s'han ocupat novament de la decoració nadalenca de l'aparador del bar Can Pons, a la mateixa plaça major.

 


Uns 120 nens i joves amb autisme, a l'assaig general d''El superbarber de Sevilla' al Liceu

Uns 120 nens i joves amb autisme, a l'assaig general d''El superbarber de Sevilla' al Liceu

Desembre de 2016.- Unes 120 persones amb autisme, en la seva majoria nens, i les seves famílies va poder assistir al novembre a l'assaig general d'El Superbarber de Sevilla  al Gran Teatre del Liceu, en una iniciativa en què va col·laborar l'associació Aprenem.

El projecte estava impulsat per la Càte.dra de Turisme Responsable i Hospitalitat de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) i s'emmarca en el projecte "Ales per a  l'Autisme", que busca facilitar l'accés a l'oci de les famílies amb nens amb Trastorn de l'espectre autista (TEA). Per això, al Gran Teatre del Liceu va obrir les seves portes per primera vegada a aquest col·lectiu; era també la primera vegada que permetia l'accés a un assaig d'una òpera infantil. A la sessió van assistir, entre d'altres, nens i joves de l'associació Aprenem i de la Fundació Autisme Mas Casadevall. 

"Ales per a l'Autisme" de la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat de HTSI té el patrocini de la Càtedra Unesco URL i Banco Santander i la col·laboració de la Fundació Paideia, l'Associació Aprenem i l'institut IDAPP. Una vintena de voluntaris de la facultat va donar el seu suport a les famílies.

 

En paraules de la vicedegana de Relacions Corporatives i Internacionals de HTSI, Daniela Freund, "l'Open Day al Liceu és la segona de moltes més accions que farem en diversos sectors de l'oci, hoteleria, parcs temàtics, etcètera, per contribuir a un turisme per a tots ".


El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

Desembre de 2016.- El Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC) va obrir fa unes setmanes una sala multisensorial per tal d’estimular i treballar els sentits dels nens i joves amb autisme. Segons explica la presidenta de l'entitat, Rosa Serrano, "és un recurs especialment útil en aquells llocs on s’hi troben persones amb afectacions físiques, psíquiques o sensorials, persones amb dificultats d’aprenentatge, o senzillament persones sanes sotmeses a estrès. El treball dins de la sala a càrrec d’un professional format permet a la persona relaxar-se, desenvolupar autocontrol i confiança en un mateix, afavoreix l’aprenentatge, estimula la comunicació i contribueix a augmentar el seu benestar".

 

A la sala hi ha, per exemple, una butaca que abraça la persona que s'hi asseu, estrelles movent-se al sostre i que es contemplen amb l'habitació a les fosques i on la veu pot crear llums de colors. I el primer del sentits que se sorprenen un cop s'entra a l'habitació multisensorial és el de la vista. La llum pren mil i una formes i les parets transporten les persones a un món fantàstic, ja que s'hi projecten diferents dibuixos en moviment; l'espai pot esdevenir una peixera o un líquid viscós on es mouen objectes lentament. El projecte ha estat finançat per l'ajuntament de Manresa a través dels pressupostos participatius del 2016, decidits pels ciutadans en votació. Per la seva banda, l'Obra Social "La Caixa" col·labora pagant part dels honoraris de les terapeutes que hi treballen.


Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Novembre de 2016.- L'associació Aprenem Autisme va comparèixer dimarts 15 de novembre a la Comissió d’Infància i Joventut del Parlament de Catalunya per demanar més recursos per a l'atenció de les persones amb autisme. Així, l’atenció a persones amb autisme ha crescut gairebé un 400 per cent des del 2006, però les dotacions dels serveis públics estan congelades des de fa més d'una dècada.

L’entitat va entregar un document que recull l’experiència de més de cent famílies catalanes usuàries, en algun moment, dels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i dels Centres de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) per tal de fer-ne una valoració quantitativa i qualitativa general. Aquesta experiència deixa palesa la insuficiència de les hores destinades a l’atenció, amb xifres com ara 45 minuts a la setmana als CDIAP o menys d’una visita al mes als CSMIJ.

L’orientació de la intervenció i la manca de pautes per a les famílies i de criteris clars en el diagnòstic són altres problemes detectats i és per aquest motiu que van subratllar la necessitat d’una reestructuració i canvi de model en l’abordatge de l’autisme.

Per això, Aprenem va fer cinc propostes al Parlament de Catalunya:

  • La creació d’unitats referents altament especialitzades en recerca, diagnòstic i intervenció en TEA.
  • Dotació d’equips especialitzats per atenció TEA als recursos generalistes CDIAP i CSMIJ.
  • Personal especialitzat en TEA i aprenentatge a les escoles tant per assessorament com per suport a l’aula.
  • Serveis especialitzats per orientació a les famílies.
  • Dotació de recursos en tots els casos.

 


Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Novembre de 2016.- La Federació Catalana d'Autisme, organització que aplega vuit entitats de familiars de persones amb autisme d'arreu de Catalunya, està d'estrena. En primer lloc, ha suprimit "i Asperger" del nom.  Com sabem, la darrera versió del Manual de Psiquiatria dels Estats Units, el DSM-V, principal referència a escala internacional dels trastorns psiquiàtrics, inclou l'Asperger dins les diferents modalitats d'autisme, per la qual cosa si parlem dels trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA) ja ens referim també a la síndrome d'Asperger. Aquest canvi de nomenclatura ha obligat a fer diversos canvis en els estatuts.

D'altra banda, s'ha reestructurat la cúpula de la federació, que ara presideix Rosa Serrano, del Centre de Recursos per a Trastorns de l'Espectre de l'Autisme de la Catalunya Central (CRTEA). Rosa Serrano és mare d’una nena de 14 anys amb autisme sever i té dos nebots també amb TEA (un de 12 anys i un de 19 amb un autisme d’alt funcionament).

Serrano té clar que vol assolir els objectius que la FECA s’ha plantejat com a federació: "aglutinar el major nombre possible d’entitats, especialment les petites, per tal d'unir esforços i de tenir més força davant les administracions". Ferma defensora "que hi hagi petites entitats arrelades als territoris i properes a la gent", considera necessària, alhora, "una entitat superior que no les dirigeixi sinó que les representi, que permeti fer xarxes de contactes i que les faci més visibles arreu del nostre país. És la força dels petits quan s’uneixen".

La FECA, continua la seva presidenta, "vol representar els interessos de totes les famílies que tenen alguna persona amb TEA a casa i els vincles entre elles, que són molt importants". Per a Rosa Serrano, "l'important és que tots ens trobem per unir esforços i ajudar-nos mútuament en allò que es pugui. I ja que se m’ha fet confiança espero ser-ne mereixedora i estar a l’alçada del que s’espera d’algú que presideix la unitat de les entitats. Només sóc al capdavant però la FECA som tots".

Trajectòria

Rosa Serrano està vinculada a l'associacionisme dins l'autisme des del 2004, quan va entrar a  l’AFATD (Associació de Familiars i d’Afectats per Trastorns del Desenvolupament), de la qual va arribar a ser vicepresidenta el 2007 i presidenta entre el 2011 i el 2013. Aquell any l'AFATD es va fusionar amb la nova associació Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC)creada per la mateixa Rosa Serrano el 2012 i que presideix des d'aleshores.

En aquests quatre anys de vida de l’associació s’ha aconseguit doblar el nombre de socis, obrir la primera sala d’estimulació multisensorial de Manresa i ser centre de referència per a moltes entitats. Escollida manresana de l’any 2016, Rosa Serrano és doctora en Geografia per la Universitat de Barcelona i Especialista Universitària en Gestió d’Entitats no Lucratives (UOC). Actualment és tutora d’Humanitats a la UOC i professora de secundària a La Salle Manresa.


Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Autismo Madrid  i UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) obren aquest mes de setembre les inscripcions per aquest Postgrau semi presencial que dotarà als alumnes d'un ‘Diploma de Especialització en Intervenció en persones amb Trastorn del Espectre Autista' i amb reconeixement de 35 crèdits ETCs. El curs serà via online i amb sessions presencials en caps de setmana a Madrid. El passat 11 de setembre es van signar els acords que donen el tret de sortida a aquest curs 2015-2016.

Més informació a la web de Federación Autismo Madrid

 


CaixaForum Madrid tanca l’exposició “Yo veo lo que tú no ves” amb diverses conferències i projeccions

CaixaForum Madrid tanca l’exposició “Yo veo lo que tú no ves” amb diverses conferències i projeccions

L'exposició, que ja ha rebut més de 16.0000 visitants, tanca el proper diumenge 20 de setembre amb un programa ple d'activitats concentrades els dies 19 i 20. Entre les activitats trobem el Cicle de projeccions "Un mundo invisible", les Conferencies "Otro imaginario. Creación plástica y autismo" i els Tallers familiars "¿De cuántas maneras se puede dibujar?"

Més informació a la web de Autismo España.

 


Concert de la Coral infantil ‘El Molinet’ per la Campanya “Cantem per l’Autisme”

Concert de la Coral infantil ‘El Molinet’ per la Campanya “Cantem per l’Autisme”

El diumenge 21 de juny a les 13 hores la coral El Molinet cantarà per sensibilitzar sobre el Trastorn de l'Espectre Autista, al Pati del Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, al carrer Jacint Verdaguer 95 bis de Molins de Rei. La coral, formada l'any 1994, compta amb més de 30 cantaires d'entre 3 i 16 anys i 6 directors, els grups estan distribuïts en petits (3-6 anys), mitjans (7-10 anys) i grans (11-16 anys).


La Campanya ‘Cantem per l’Autisme’ torna amb un concert de les Corals de l’Escola Voramar de Barcelona

La Campanya ‘Cantem per l’Autisme’ torna amb un concert de les Corals de l’Escola Voramar de Barcelona

Aquest dissabte 13 de juny a les 19'15 hores a l'Església de Sant Francesc d'Assis, al carrer Ramón Turró nº 130 de Barcelona, gaudirem del concert de les corals de l'Escola Voramar de Barcelona, formada per grups d'iniciació al cant coral, grups de petits i mitjans, amb cantaires de 1r a 6è de primària, i grups de grans, que estan cursant l'ESO. En aquest concert els hi ha acompanyen la coral d'adults Coral•lia. Una nova oportunitat de gaudir del cant coral solidari per sensibilitzat a la població sobre el Trastorn de l'Espectre Autista.


Més de 45.000 visitants a l’exposició ‘Jo veig el que tu no veus’ a CaixaForum Barcelona

Més de 45.000 visitants a l’exposició ‘Jo veig el que tu no veus’ a CaixaForum Barcelona

L'exposició tanca amb 45.628 visitants, que van gaudir de l'excepcional talent d'artistes amb TEA de Catalunya i Alemanya. Ara la mostra viatja a CaixaForum Madrid on es podrà visitar del 26 de juny al 20 de setembre. Durant els 4 mesos que va durar l'exposició es van realitzar un seguit d'activitats paral·leles que van acabar de constatar l'èxit de l'exposició. Al cicle de conferències ‘Un altre imaginari. Creació plàstica i autisme' van assistir 757 persones, al cicle de projeccions ‘Un món invisible' hi van assistir 259 persones i als tallers ‘De quantes maneres es pot dibuixar?' dirigit a famílies van assistir 281 persones. Entre els assistents a l'exposició es van repartir més de 1.500 díptics de sensibilització ‘Hola, em dic Pau i tinc Trastorn de l'Espectre Autista' on, en forma de còmic, en Pau ens explica algunes de les coses que li passen i com les viu.