El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

Desembre de 2016.- El Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC) va obrir fa unes setmanes una sala multisensorial per tal d’estimular i treballar els sentits dels nens i joves amb autisme. Segons explica la presidenta de l'entitat, Rosa Serrano, "és un recurs especialment útil en aquells llocs on s’hi troben persones amb afectacions físiques, psíquiques o sensorials, persones amb dificultats d’aprenentatge, o senzillament persones sanes sotmeses a estrès. El treball dins de la sala a càrrec d’un professional format permet a la persona relaxar-se, desenvolupar autocontrol i confiança en un mateix, afavoreix l’aprenentatge, estimula la comunicació i contribueix a augmentar el seu benestar".

 

A la sala hi ha, per exemple, una butaca que abraça la persona que s'hi asseu, estrelles movent-se al sostre i que es contemplen amb l'habitació a les fosques i on la veu pot crear llums de colors. I el primer del sentits que se sorprenen un cop s'entra a l'habitació multisensorial és el de la vista. La llum pren mil i una formes i les parets transporten les persones a un món fantàstic, ja que s'hi projecten diferents dibuixos en moviment; l'espai pot esdevenir una peixera o un líquid viscós on es mouen objectes lentament. El projecte ha estat finançat per l'ajuntament de Manresa a través dels pressupostos participatius del 2016, decidits pels ciutadans en votació. Per la seva banda, l'Obra Social "La Caixa" col·labora pagant part dels honoraris de les terapeutes que hi treballen.


Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Novembre de 2016.- L'associació Aprenem Autisme va comparèixer dimarts 15 de novembre a la Comissió d’Infància i Joventut del Parlament de Catalunya per demanar més recursos per a l'atenció de les persones amb autisme. Així, l’atenció a persones amb autisme ha crescut gairebé un 400 per cent des del 2006, però les dotacions dels serveis públics estan congelades des de fa més d'una dècada.

L’entitat va entregar un document que recull l’experiència de més de cent famílies catalanes usuàries, en algun moment, dels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i dels Centres de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) per tal de fer-ne una valoració quantitativa i qualitativa general. Aquesta experiència deixa palesa la insuficiència de les hores destinades a l’atenció, amb xifres com ara 45 minuts a la setmana als CDIAP o menys d’una visita al mes als CSMIJ.

L’orientació de la intervenció i la manca de pautes per a les famílies i de criteris clars en el diagnòstic són altres problemes detectats i és per aquest motiu que van subratllar la necessitat d’una reestructuració i canvi de model en l’abordatge de l’autisme.

Per això, Aprenem va fer cinc propostes al Parlament de Catalunya:

  • La creació d’unitats referents altament especialitzades en recerca, diagnòstic i intervenció en TEA.
  • Dotació d’equips especialitzats per atenció TEA als recursos generalistes CDIAP i CSMIJ.
  • Personal especialitzat en TEA i aprenentatge a les escoles tant per assessorament com per suport a l’aula.
  • Serveis especialitzats per orientació a les famílies.
  • Dotació de recursos en tots els casos.

 


Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Novembre de 2016.- La Federació Catalana d'Autisme, organització que aplega vuit entitats de familiars de persones amb autisme d'arreu de Catalunya, està d'estrena. En primer lloc, ha suprimit "i Asperger" del nom.  Com sabem, la darrera versió del Manual de Psiquiatria dels Estats Units, el DSM-V, principal referència a escala internacional dels trastorns psiquiàtrics, inclou l'Asperger dins les diferents modalitats d'autisme, per la qual cosa si parlem dels trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA) ja ens referim també a la síndrome d'Asperger. Aquest canvi de nomenclatura ha obligat a fer diversos canvis en els estatuts.

D'altra banda, s'ha reestructurat la cúpula de la federació, que ara presideix Rosa Serrano, del Centre de Recursos per a Trastorns de l'Espectre de l'Autisme de la Catalunya Central (CRTEA). Rosa Serrano és mare d’una nena de 14 anys amb autisme sever i té dos nebots també amb TEA (un de 12 anys i un de 19 amb un autisme d’alt funcionament).

Serrano té clar que vol assolir els objectius que la FECA s’ha plantejat com a federació: "aglutinar el major nombre possible d’entitats, especialment les petites, per tal d'unir esforços i de tenir més força davant les administracions". Ferma defensora "que hi hagi petites entitats arrelades als territoris i properes a la gent", considera necessària, alhora, "una entitat superior que no les dirigeixi sinó que les representi, que permeti fer xarxes de contactes i que les faci més visibles arreu del nostre país. És la força dels petits quan s’uneixen".

La FECA, continua la seva presidenta, "vol representar els interessos de totes les famílies que tenen alguna persona amb TEA a casa i els vincles entre elles, que són molt importants". Per a Rosa Serrano, "l'important és que tots ens trobem per unir esforços i ajudar-nos mútuament en allò que es pugui. I ja que se m’ha fet confiança espero ser-ne mereixedora i estar a l’alçada del que s’espera d’algú que presideix la unitat de les entitats. Només sóc al capdavant però la FECA som tots".

Trajectòria

Rosa Serrano està vinculada a l'associacionisme dins l'autisme des del 2004, quan va entrar a  l’AFATD (Associació de Familiars i d’Afectats per Trastorns del Desenvolupament), de la qual va arribar a ser vicepresidenta el 2007 i presidenta entre el 2011 i el 2013. Aquell any l'AFATD es va fusionar amb la nova associació Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC)creada per la mateixa Rosa Serrano el 2012 i que presideix des d'aleshores.

En aquests quatre anys de vida de l’associació s’ha aconseguit doblar el nombre de socis, obrir la primera sala d’estimulació multisensorial de Manresa i ser centre de referència per a moltes entitats. Escollida manresana de l’any 2016, Rosa Serrano és doctora en Geografia per la Universitat de Barcelona i Especialista Universitària en Gestió d’Entitats no Lucratives (UOC). Actualment és tutora d’Humanitats a la UOC i professora de secundària a La Salle Manresa.


Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Autismo Madrid  i UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) obren aquest mes de setembre les inscripcions per aquest Postgrau semi presencial que dotarà als alumnes d'un ‘Diploma de Especialització en Intervenció en persones amb Trastorn del Espectre Autista' i amb reconeixement de 35 crèdits ETCs. El curs serà via online i amb sessions presencials en caps de setmana a Madrid. El passat 11 de setembre es van signar els acords que donen el tret de sortida a aquest curs 2015-2016.

Més informació a la web de Federación Autismo Madrid

 


CaixaForum Madrid tanca l’exposició “Yo veo lo que tú no ves” amb diverses conferències i projeccions

CaixaForum Madrid tanca l’exposició “Yo veo lo que tú no ves” amb diverses conferències i projeccions

L'exposició, que ja ha rebut més de 16.0000 visitants, tanca el proper diumenge 20 de setembre amb un programa ple d'activitats concentrades els dies 19 i 20. Entre les activitats trobem el Cicle de projeccions "Un mundo invisible", les Conferencies "Otro imaginario. Creación plástica y autismo" i els Tallers familiars "¿De cuántas maneras se puede dibujar?"

Més informació a la web de Autismo España.

 


Concert de la Coral infantil ‘El Molinet’ per la Campanya “Cantem per l’Autisme”

Concert de la Coral infantil ‘El Molinet’ per la Campanya “Cantem per l’Autisme”

El diumenge 21 de juny a les 13 hores la coral El Molinet cantarà per sensibilitzar sobre el Trastorn de l'Espectre Autista, al Pati del Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, al carrer Jacint Verdaguer 95 bis de Molins de Rei. La coral, formada l'any 1994, compta amb més de 30 cantaires d'entre 3 i 16 anys i 6 directors, els grups estan distribuïts en petits (3-6 anys), mitjans (7-10 anys) i grans (11-16 anys).


La Campanya ‘Cantem per l’Autisme’ torna amb un concert de les Corals de l’Escola Voramar de Barcelona

La Campanya ‘Cantem per l’Autisme’ torna amb un concert de les Corals de l’Escola Voramar de Barcelona

Aquest dissabte 13 de juny a les 19'15 hores a l'Església de Sant Francesc d'Assis, al carrer Ramón Turró nº 130 de Barcelona, gaudirem del concert de les corals de l'Escola Voramar de Barcelona, formada per grups d'iniciació al cant coral, grups de petits i mitjans, amb cantaires de 1r a 6è de primària, i grups de grans, que estan cursant l'ESO. En aquest concert els hi ha acompanyen la coral d'adults Coral•lia. Una nova oportunitat de gaudir del cant coral solidari per sensibilitzat a la població sobre el Trastorn de l'Espectre Autista.


Més de 45.000 visitants a l’exposició ‘Jo veig el que tu no veus’ a CaixaForum Barcelona

Més de 45.000 visitants a l’exposició ‘Jo veig el que tu no veus’ a CaixaForum Barcelona

L'exposició tanca amb 45.628 visitants, que van gaudir de l'excepcional talent d'artistes amb TEA de Catalunya i Alemanya. Ara la mostra viatja a CaixaForum Madrid on es podrà visitar del 26 de juny al 20 de setembre. Durant els 4 mesos que va durar l'exposició es van realitzar un seguit d'activitats paral·leles que van acabar de constatar l'èxit de l'exposició. Al cicle de conferències ‘Un altre imaginari. Creació plàstica i autisme' van assistir 757 persones, al cicle de projeccions ‘Un món invisible' hi van assistir 259 persones i als tallers ‘De quantes maneres es pot dibuixar?' dirigit a famílies van assistir 281 persones. Entre els assistents a l'exposició es van repartir més de 1.500 díptics de sensibilització ‘Hola, em dic Pau i tinc Trastorn de l'Espectre Autista' on, en forma de còmic, en Pau ens explica algunes de les coses que li passen i com les viu.


Cicle de Projeccions 'Un món invisible' a CaixaForum Barcelona

Cicle de Projeccions 'Un món invisible' a CaixaForum Barcelona

Des del 2 d'abril fins als 16 de maig es projectaran diversos films a CaixaForum Barcelona dins del Cicle de Projeccions ‘Un Món Invisible, que forma part de les activitats paral•leles de l'exposició ‘Jo veig el que tu no veus'. Les entrades tenen un preu de 4€ (50% de descompte per clients de "la Caixa"). Entrades disponibles a la web de l'Obra Social "la Caixa". Aforament limitat. 

Dimecres 15 d'abril a les 19h projecció del documental ‘Poca Vergonya'.
Dimecres 29 d'abril a les 19h projecció del documental ‘¿Qué tienes debajo del sombrero?'
Dissabte 9 de maig a les 17'30h projecció del documental ‘María y yo'
Dissabte 16 de maig a les 17'30h projecció de la pel•lícula d'animació ‘Mary and Max


 


Mas Casadevall organitza la conferència 'Diagnòstic precoç i intervenció primerenca en els trastorns de l'espectre autista (TEA)'

Mas Casadevall organitza la conferència 'Diagnòstic precoç i intervenció primerenca en els trastorns de l'espectre autista (TEA)'

El proper 22 d'abril a les 8:45 comença a Cosmo Caixa, carrer Isaac Newton 26 de Barcelona, aquesta jornada de sensibilització comparativa, sobre la diagnosi i atenció precoç de l'autisme al nostre país i als Estats Units. La jornada compta amb la col•laboració del Mind Institute, Universitat Califòrnia Davis (EUA), la Fundació Obra Social "la Caixa" i el Rotary Club de Banyoles.

Inauguren la conferència l'honorable Sr. Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Sr. José Luis Bruned, Vicepresident del Patronat de la Fundació Autisme Mas Casadevall, el Sr. Marc Simón, Director Corporatiu de l'Àrea Social de la Fundació Bancaria "la Caixa" i el Sr. Miquel Pino, President del Rotary Club de Banyoles. Els ponents seran Declan Murphy, Investigador de ciències del neurodesenvolupament de Londres, Amaia Hervás Zúñiga, Directora UETD de l'Hospital de Sant Joan de Déu, Ricardo Canal Bedia, Professor de la Universitat de Salamanca i María Díez-Juan, de Sant Joan de Déu, del Mind Institute i MasCasadevall, David G. Amaral, Director Científic del Mind Institute, i Sally J. Rogers, Directora d'investigació del Mind Institute.

Les inscripcions a la conferència son gratuïtes, la traducció simultània de l'anglès té un preu de 10€. Aforament limitat.

Programa i inscripcions a Mas Casadevall.