“Em dic Pau i tinc trastorn de l’espectre Autista”

“Em dic Pau i tinc trastorn de l’espectre Autista”

La Federació ha editat un nou díptic destinat a la difusió i sensibilització respecte a la presència en la nostra societat de les persones amb autisme. Els díptics expliquen, amb l'ajuda dels dibuixos, algunes de les característiques més rellevants de les persones amb trastorns de l'espectre autista. Son iguals als de la Campanya però amb una nova portada. Si hi esteu interessats podeu demanar informació per correu: info@fecaa.cat


Estrena del documental “Poca vergonya”

Estrena del documental “Poca vergonya”

El documental "Poca vergonya" s'estrenarà el dissabte 9 de febrer a les 19 hores a l'Auditori de Banyoles. "Poca Vergonya" és un documental que reflecteix el procés d'assaig i d'interpretació d'una obra de teatre protagonitzada per nois i noies del Mas Casadevall dins del projecte "Escenaris Especials". Aquest projecte consta de cursos de teatre, impartits per professionals de l'àmbit de la Psicologia i l'Art Dramàtic. Els cursos finalitzen amb tallers teatrals que es representen en el teatre Municipal de Banyoles i a la Sala Planeta de Girona. La idea del documental és capturar i mostrar el camí que fan persones afectades de trastorns de l'espectre autista fins arribar a pujar a l'escenari i fer teatre davant del públic, i així donar valor a l'esforç que fan cada any els alumnes d'"Escenaris Especials", les seves famílies, i els professionals que envolten el projecte.


Les persones amb autisme gaudiran de la targeta “Cuida’m”

Les persones amb autisme gaudiran de la targeta “Cuida’m”


Amb la targeta "Cuida'm" s'identifiquen persones de col•lectius amb malalties que comporten limitacions relacionals i característiques clíniques que, en conseqüència, requereixen un conjunt d'actuacions diferenciades i l'acompanyament d'un cuidador en els seus contactes assistencials. Aquest és un dels objectius del Pla de Salut 2011-2015, que el sistema sanitari atengui determinats grups de població tenint en consideració les seves peculiaritats, tal com demanen els col•lectius des de fa anys i que ja funciona en alguna altra comunitat. La targeta no comporta cap modificació quant a drets ni nivell de cobertura a càrrec del CatSalut, és a dir, no atorga cap dret addicional, però permet una atenció més accessible i adaptada, que pot anar des de disminuir demores a les sales d'espera a facilitats per acompanyar el pacient en visites, zones d'urgències o activitats diagnòstiques, trasllat en ambulància, flexibilitat en el temps d'atenció, així com facilitats en l'atenció domiciliària i en les estades dels acompanyants en els hospitals durant els ingressos, entre d'altres. S'ha començant a repartir, dins d'una prova pilot, en diversos centres de les localitats de Cornellà de Llobregat, Manresa i el Maresme Central, i s'espera que al llarg del 2014 arribi a tot Catalunya.


Pictogram Room

Pictogram Room


Pictogram Room, (la habitació dels pictogrames) és una de les primeres aplicacions que utilitzen tecnologies de realitat augmentada en el camp del autisme. L'aplicació es pot descarregar gratuïtament i conté videojocs educatius per treballar habilitats molt importants en el desenvolupament de nens i nenes i adults amb trastorns de l'espectre autista. Hi han 40 videojocs agrupats en dos blocs, el bloc que treballa el cos i el que treballa les postures. Amb un sistema càmera- projector s'aconsegueix reproduir la imatge de la persona juntament amb elements gràfics i musicals que guiaran l'alumne en el seu aprenentatge. El projecte ha sorgit de la col•laboració del Grup d'Autisme de l' Institut de Robòtica de la Universitat de València i la Fundació Orange, amb el recolzament del Plan Avanza del Ministeri d'Industria i la col•laboració de la Universitat de Birmingham, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundación Adapta, la Fundación Mira'm i les associacions Autismo Burgos i Autismo Ávila.


Campanya “Cantem per l’Autisme”

Campanya “Cantem per  l’Autisme”

Pròxims concerts de la Campanya:
Cors de l'Escola Municipal de Música de Solsona : 14 de desembre a les 19 h. a l'Església del Cor de Maria.
Jove Orquestra, Quartet Ateneu i Cor Gran de l'Escola Municipal de Música de Banyoles : 15 de desembre a les 16 h. a l'Església de Santa Maria dels Turers.
Coral El Virolet i Coral Sinera dels Lluïsos de Grácia : 16 de desembre a les 12 h. a la Capella de La Salle, plaça del Nord 14, Barcelona.
Cor Infantil Casp i Grup Coral Casp: 18 de desembre a les 21 h. a l'Església dels Jesuites de Casp, carrer Casp nº 27, Barcelona.
Coral Infantil, Cor Jove i Coral d'Adults de Sant Medir: 20 de desembre a les 19 h. a la Sala Pepita Casanellas, passeig de la Zona Franca nº 185, Barcelona.
Coral Taflic: 22 de desembre a les 21.30 h. al Centre Cívic del Far de l'Empordà.
Coral Saba Nova de Girona: 23 de desembre a les 12.30 h. al Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona.
Coral Els Virolets i Coral Nit de Juny de l'Escola de Música de Palafrugell: 26 de desembre a les 11h. a l'Església de Sant Martí de Palafrugell.


Novetats editorials

Novetats editorials

Viloca, Ll (2003/2012): El niño autista: Detección, evolución y tratamiento. Barcelona: Col•leccions Carrilet.
Aquest llibre estava exhaurit i aquest any 2012 Carrilet va decidir reeditar-lo sota el paraigües de Col•leccions Carrilet, per que ens semblava una pena que es perdés tot el saber i trajectòria que la Dra. Viloca ens transmet a través d'aquest llibre.
De moment aquest llibre només es pot comprar al centre Carrilet, al preu de 10€.

Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet (2012): Comprensión y abordaje educativo y terapéutico del TEA. Barcelona: Horsori editorial.
A partir de la demanda de l'editorial Horsori, algunes professionals de Carrilet, amb el suport de tot l'equip, han intentat recollir tot el coneixement teòric i pràctic de la nostra entitat, en relació al treball educatiu i terapèutic amb infants amb autisme i amb les seves famílies.
Us adjuntem la fitxa del llibre que ens ha fet arribar l'editorial Horsori. El llibre es pot adquirir a la botiga online http://tienda.horsori.net/ i a llibreries com Abacus, la Casa del Llibre o Alibri al preu de 18€ o directament a Carrilet a 17€.


Concert de les Corals Els Virolets i Nit de Juny de l’Escola Municipal de Música de Palafrugell

Concert de les Corals Els Virolets i Nit de Juny de l’Escola Municipal de Música de Palafrugell

Les Corals infantil Els Virolets i la Coral Juvenil Nit de Juny van oferir el seu concert de Nadal, dirigides per Rita Ferrer, Cistina Ferrer, Carme Brugués i Marta Giner, i amb acompanyament de piano. Els Virolets petits, els Virolets mitjans i els Virolets grans, van interpretar cançons nadalenques tradicionals catalanes i també d'altres països. La Coral Nit de Juny, cançons bàsicament nadalenques, entre les que varen destacar " Dolcesa", del mestre Viader, i "In the bleak midwinter" de Gustav Theodore Holst. El concert va finalitzar amb un cànon, " La Festa dels Reis", cantat per les totes les corals i amb participació del nombrós públic.


Concert de la Coral Saba Nova de Girona

Concert de la Coral Saba Nova de Girona

En el concert, que es va iniciar amb la interpretació de " A Song for Japan", participaren el Grup Infantil, el Grup Mitjà i la Coral Mixta. El Grup Infantil dirigit per Esperança Pèlach i Núria Cadena i el Grup Mitjà dirigit per Pilar Sanz i acompanyat al piano per Esteve Palet, varen oferir un variat repertori de cançons, entre les que hi havien diverses nadales populars catalanes. La segona part del concert fou un homenatge al mestre Josep Viader, del qual s'interpretaren diverses composicions. El mestre Viader, desaparegut recentment, va crear la Coral Polifònica de Girona, de la que varen sorgir els fundadors de la Coral Saba Nova. El públic va gaudir d'una excel•lent vetllada musical en el Auditori que porta el nom del mestre Josep Viader.


Concert de la Coral Taflic del Far de l’Empordà

Concert de la Coral Taflic del Far de l’Empordà

El grup coral Taflic va interpretar cançons de la nostra terra, tan tradicionals com actuals, amb una escenografia, una caracterització i sobre tot una actuació, inspirades en els Musicals. Cançons com Contrabandistes, Noia de porcellana, L'Ocell, A Aragó hi ha una Dama, A la Presó de Lleida, El Mar, País Petit i altres, acompanyades de guitarra, baix i percussió, i dirigides per Albert Massip, varen aplegar un públic que omplí la sala del Centre Cívic del Far de l'Empordà.


Concert de les Corals de Sant Medir

Concert de les Corals de Sant Medir

Els nombroses cantaires de Sant Medir: els tres grups de la Coral Infantil, el Cor Jove, la Coral de Noies i la Coral d'Adults, cantaren un repertori composat per Nadales tradicionals catalanes, amb arranjaments rítmics d'arrel jazzística que varen donar una dinàmica molt característica i original al concert. L'acurada direcció de Ramon Beltran i el seu acompanyament al teclat van possibilitar un concert tradicional i novedós a la vegada. En conjunt va resultar una vetllada musical de gran qualitat que va fer gaudir al nombrós públic.