Pictogram Room

Pictogram Room


Pictogram Room, (la habitació dels pictogrames) és una de les primeres aplicacions que utilitzen tecnologies de realitat augmentada en el camp del autisme. L'aplicació es pot descarregar gratuïtament i conté videojocs educatius per treballar habilitats molt importants en el desenvolupament de nens i nenes i adults amb trastorns de l'espectre autista. Hi han 40 videojocs agrupats en dos blocs, el bloc que treballa el cos i el que treballa les postures. Amb un sistema càmera- projector s'aconsegueix reproduir la imatge de la persona juntament amb elements gràfics i musicals que guiaran l'alumne en el seu aprenentatge. El projecte ha sorgit de la col•laboració del Grup d'Autisme de l' Institut de Robòtica de la Universitat de València i la Fundació Orange, amb el recolzament del Plan Avanza del Ministeri d'Industria i la col•laboració de la Universitat de Birmingham, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundación Adapta, la Fundación Mira'm i les associacions Autismo Burgos i Autismo Ávila.


Campanya “Cantem per l’Autisme”

Campanya “Cantem per  l’Autisme”

Pròxims concerts de la Campanya:
Cors de l'Escola Municipal de Música de Solsona : 14 de desembre a les 19 h. a l'Església del Cor de Maria.
Jove Orquestra, Quartet Ateneu i Cor Gran de l'Escola Municipal de Música de Banyoles : 15 de desembre a les 16 h. a l'Església de Santa Maria dels Turers.
Coral El Virolet i Coral Sinera dels Lluïsos de Grácia : 16 de desembre a les 12 h. a la Capella de La Salle, plaça del Nord 14, Barcelona.
Cor Infantil Casp i Grup Coral Casp: 18 de desembre a les 21 h. a l'Església dels Jesuites de Casp, carrer Casp nº 27, Barcelona.
Coral Infantil, Cor Jove i Coral d'Adults de Sant Medir: 20 de desembre a les 19 h. a la Sala Pepita Casanellas, passeig de la Zona Franca nº 185, Barcelona.
Coral Taflic: 22 de desembre a les 21.30 h. al Centre Cívic del Far de l'Empordà.
Coral Saba Nova de Girona: 23 de desembre a les 12.30 h. al Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona.
Coral Els Virolets i Coral Nit de Juny de l'Escola de Música de Palafrugell: 26 de desembre a les 11h. a l'Església de Sant Martí de Palafrugell.


Novetats editorials

Novetats editorials

Viloca, Ll (2003/2012): El niño autista: Detección, evolución y tratamiento. Barcelona: Col•leccions Carrilet.
Aquest llibre estava exhaurit i aquest any 2012 Carrilet va decidir reeditar-lo sota el paraigües de Col•leccions Carrilet, per que ens semblava una pena que es perdés tot el saber i trajectòria que la Dra. Viloca ens transmet a través d'aquest llibre.
De moment aquest llibre només es pot comprar al centre Carrilet, al preu de 10€.

Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet (2012): Comprensión y abordaje educativo y terapéutico del TEA. Barcelona: Horsori editorial.
A partir de la demanda de l'editorial Horsori, algunes professionals de Carrilet, amb el suport de tot l'equip, han intentat recollir tot el coneixement teòric i pràctic de la nostra entitat, en relació al treball educatiu i terapèutic amb infants amb autisme i amb les seves famílies.
Us adjuntem la fitxa del llibre que ens ha fet arribar l'editorial Horsori. El llibre es pot adquirir a la botiga online http://tienda.horsori.net/ i a llibreries com Abacus, la Casa del Llibre o Alibri al preu de 18€ o directament a Carrilet a 17€.


Concert de les Corals Els Virolets i Nit de Juny de l’Escola Municipal de Música de Palafrugell

Concert de les Corals Els Virolets i Nit de Juny de l’Escola Municipal de Música de Palafrugell

Les Corals infantil Els Virolets i la Coral Juvenil Nit de Juny van oferir el seu concert de Nadal, dirigides per Rita Ferrer, Cistina Ferrer, Carme Brugués i Marta Giner, i amb acompanyament de piano. Els Virolets petits, els Virolets mitjans i els Virolets grans, van interpretar cançons nadalenques tradicionals catalanes i també d'altres països. La Coral Nit de Juny, cançons bàsicament nadalenques, entre les que varen destacar " Dolcesa", del mestre Viader, i "In the bleak midwinter" de Gustav Theodore Holst. El concert va finalitzar amb un cànon, " La Festa dels Reis", cantat per les totes les corals i amb participació del nombrós públic.


Concert de la Coral Saba Nova de Girona

Concert de la Coral Saba Nova de Girona

En el concert, que es va iniciar amb la interpretació de " A Song for Japan", participaren el Grup Infantil, el Grup Mitjà i la Coral Mixta. El Grup Infantil dirigit per Esperança Pèlach i Núria Cadena i el Grup Mitjà dirigit per Pilar Sanz i acompanyat al piano per Esteve Palet, varen oferir un variat repertori de cançons, entre les que hi havien diverses nadales populars catalanes. La segona part del concert fou un homenatge al mestre Josep Viader, del qual s'interpretaren diverses composicions. El mestre Viader, desaparegut recentment, va crear la Coral Polifònica de Girona, de la que varen sorgir els fundadors de la Coral Saba Nova. El públic va gaudir d'una excel•lent vetllada musical en el Auditori que porta el nom del mestre Josep Viader.


Concert de la Coral Taflic del Far de l’Empordà

Concert de la Coral Taflic del Far de l’Empordà

El grup coral Taflic va interpretar cançons de la nostra terra, tan tradicionals com actuals, amb una escenografia, una caracterització i sobre tot una actuació, inspirades en els Musicals. Cançons com Contrabandistes, Noia de porcellana, L'Ocell, A Aragó hi ha una Dama, A la Presó de Lleida, El Mar, País Petit i altres, acompanyades de guitarra, baix i percussió, i dirigides per Albert Massip, varen aplegar un públic que omplí la sala del Centre Cívic del Far de l'Empordà.


Concert de les Corals de Sant Medir

Concert de les Corals de Sant Medir

Els nombroses cantaires de Sant Medir: els tres grups de la Coral Infantil, el Cor Jove, la Coral de Noies i la Coral d'Adults, cantaren un repertori composat per Nadales tradicionals catalanes, amb arranjaments rítmics d'arrel jazzística que varen donar una dinàmica molt característica i original al concert. L'acurada direcció de Ramon Beltran i el seu acompanyament al teclat van possibilitar un concert tradicional i novedós a la vegada. En conjunt va resultar una vetllada musical de gran qualitat que va fer gaudir al nombrós públic.


2a. jornada d’especialització carrilet “neurones mirall: on tu i jo ens trobem”

2a. jornada d’especialització carrilet “neurones mirall: on tu i jo ens trobem”

La jornada pretenia establir ponts entre la neurociència i les pràctiques clíniques i educatives, per retroalimentar-se les unes a les altres i aportar nous coneixements, que permetin millorar la qualitat de vida de les persones que tractem en les diferents institucions sanitàries i educatives en les que treballem.

La jornada pretenia establir ponts entre la neurociència i les pràctiques clíniques i educatives, per retroalimentar-se les unes a les altres i aportar nous coneixements, que permetin millorar la qualitat de vida de les persones que tractem en les diferents institucions sanitàries i educatives en les que treballem.

La jornada va ser un èxit de convocatòria, ja que hi van assistir 370 professionals de 105 institucions diferents de la xarxa socio-sanitària i educativa de Catalunya.

El Dr. Ramon Mª Nogués va endinsar als assistents, de forma didàctica i engrescadora, en el món de la neurologia relacionada amb les emocions i les relacions interpersonals; el Dr. Marco Iacoboni va explicar més en profunditat el paper de les neurones mirall en relació als Trastorns de l'Espectre Autista i a la videoconferència de la tarda va poder respondre els dubtes en relació a les neurones mirall, generats al llarg de la jornada.
També es van poder veure diferents aplicacions clíniques, per les que la descoberta de les neurones mirall pot tenir conseqüències directes, tant en la millora dels tractaments, com en la comprensió de les seves conseqüències.

L'Eulàlia Arias, l'Elena Frieschi i la Marina Mestres, membres de l'equip de recerca de Carrilet, van presentar el seu treball de recerca sobre els avantatges d'incloure la imitació sistemàtica i significativa en el setting psicoterapèutic amb infants amb autisme. Van presentar uns resultats preliminars del seu treball i van mostrar el sistema de categories observacionals que estan creant.

A la tarda es van poder escoltar les experiències de Remei Tarragó i Maite Mañosa en relació a l'aplicació dels coneixements sobre neurones mirall en el camp dels infants prematurs i l'experiència de Patxi del Campo en relació a la importància dels processos de diàleg, imitació i creació compartida en els tractaments musicoterapèutics amb persones adultes amb TEA.

En el marc d'aquesta jornada també es va fer un merescut homenatge a la Dra. Llúcia Viloca, psiquiatra i fundadora de Carrilet, per tota la seva trajectòria i dedicació, tant humana com professional.
A la jornada també es va presentar el llibre "Comprensión y abordaje educativo y terapético del TEA" escrit per l'equip de Carrilet i publicat per l'editorial Horsori, que s'ha dedicat a la Dra. Viloca.


Concert del Cor Infantil Casp i del Grup Coral Casp

Concert del Cor Infantil Casp i del Grup Coral Casp

El Cor Infantil Casp i al Grup Coral Casp, del Col•legi Casp de Barcelona, varen oferir el seu concert de Nadal el passat dia 18 de desembre a l'Església dels Jesuïtes de Casp, dirigits per Ma Jesús Culleré i acompanyats al piano per Núria Fenollosa. El Cor Infantil va interpretar dues cançons de Domingo Monbiela, mentre que el Grup Coral ens va oferir una variada mostra de Nadales europees. Finalment, els dos cors varen cantar conjuntament, entre altres, l'entranyable Nadala catalana " El Noi de la Mare". El concert va revelar l'excel•lent treball fet per Ma Jesús Culleré

.


Concert de les corals El Virolet i Sinera dels Lluïsos de Gràcia

Concert de les corals El Virolet i Sinera dels Lluïsos de Gràcia

El passat 14 de desembre les corals El Virolet i Sinera, dels Lluïsos de Gràcia, van celebrar un gran concert de Nadal on van donar suport a la campanya "Cantem per l'Autisme". Van ser els petits, d'entre 4 i 6 anys, els encarregats d'obrir el concert nadalenc i es van anar succeint les cançons dels diferents grups, des de els mes petits fins als més grans. Per tancar, tots els grups de El Virolet, la Coral Sinera i fins i tot els assistents a l'acte, van interpretar "Desembre Congelat". Tot un èxit de concert que va aconseguir omplir la capella de la Salle de Gràcia.