'Peixos d'aigua dolça...', de gira

'Peixos d'aigua dolça...', de gira

12 de novembre de 2018.- Després de projectar-se a Cullera, Girona, Barcelona, Manresa, Deltebre i Terrassa, el nostre documental Peixos d'aigua dolça (en aigua salada) fa les maletes i es podrà veure diumenge, 18 de novembre, al Museu d'Art Maxii de Roma, dins l'Asfilmfestival.

D'altra banda, el documental és un dels candidats al millor film del Festival Internacional de cine sobre la Discapacidad de Fundación Anade, que tindrà lloc a la localitat madrilenya de Collado Villalba entre el 20 i el 24 de novembre.


La meitat dels ingressos de Filmin per 'Peixos d'aigua dolça...', per a la FECA

La meitat dels ingressos de Filmin per 'Peixos d'aigua dolça...', per a la FECA

12 de novembre de 2018.- El documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' ja es pot veure subtitulat en castellà a través de la plataforma Filmin a un preu de 2,95 euros per a les persones que no en siguin subscriptores, i amb accés lliure per als subscriptors. Volem destacar que la meitat dels ingressos que es facin pel seu visionat seran per a la nostra federació i per als seus projectes de sensibilització sobre els Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA) a Catalunya.

Precisament, l'interès per l'autisme queda palès en el fet que el nostre documental, que e sva poder veure al programa Sense Ficció del 16 d'octubre, va ser el documental més vist del mes d'octubre a TV3. El documental ha estat possible gràcies  a la col·laboració, assessorameni i experiència de les nostres entitats associades.


'Peixos d'aigua dolça...' líder d'audiència, amb 371.000 espectadors

'Peixos d'aigua dolça...' líder d'audiència, amb 371.000 espectadors

17 d'octubre de 2018.-  'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' va tenir una audiència, ahir, d'uns 371.000 espectadors, esdevenint així líder d'audiència en la seva franja. Durant l'emissió vam expressar-se moltes opinions a Twitter amb l'etiqueta #AutismeTV3, que durant l'emissió va ser tendència a Barcelona. A continuació, algunes d'aquestes opinions:

@yo_tambienleo "Va ser un bon reportatge. Felicitats!"

@13MariaAlvarado "Cal que tothom estigui conscienciat de la necessitat de la inclusió i l’equitat d’oportunitats. Gràcies @tv3cat per donar veu als TEA, tan desconeguts a la societat".

@AnnyMaestri "Sens dubte, parlar obertament i sense estigmes, en primera persona i @senseficcio, és una enriquidora tasca de sensibilització i visualització de #AutismeTV3. Gràcies @FedCatAutisme i @montsearmengou per l'acurat tractament del tema".

@SocAsperger "Gràcies a @tv3cat i @senseficcio. Però sobretot a @FedCatAutisme per realitzar aquest magnífic documental"

@eljugadorveter3 "un gran y valioso documental!"

@CeanAinhoa "Fomentemos y construyamos una sociedad más inclusiva. Peixos d’aigua dolça (en aigua salada) es un ejemplo de cómo todos y cada uno de nosotros crecemos con personas diferentes. Cada persona es diferente y aporta un valor único"

@belpm "Profe d’un centre públic amb 2 SIEIs, enganxada al documental. Ens manquen recursos i formació, però ens sobren les ganes per suplir les mancances, cada dia aprenent més dels meus alumnes. Felicitats pel documental"

Vegeu-ne el balanç en aquest ENLLAÇ


Expedient sancionador per la conferència pseudocientífica de Balaguer

Expedient sancionador per la conferència pseudocientífica de Balaguer

14 d’octubre de 2018.- La nostra federació celebra que el departament de Salut de la Generalitat hagi obert un expedient sancionador als organitzadors de la conferencia sobre autisme celebrada aquest matí a Balaguer; aquests prometien una “cura” de l’autisme a partir d’un medicament que, a més de prohibit i il·legal, pot posar en greu risc la salut dels que el prenguin.

Els organitzadors ja havien estat advertits pel departament i, després de les fortes pressions fetes des de les entitats de l’autisme i la denuncia feta a l’administració, d’entre les quals la nostra, van  cancel.lar (aparentment) l’acte i van  intentar organitzar-lo a Saragossa. Desafiant els advertiments, l’acte s’ha celebrat aquest matí i ha estat retransmès en directe a través de Facebook Live, provocant així l’obertura de l’expedient. Des de la nostra federació, agraïm al departament de Salut la fermesa en la seva actuació i confiem que no calgui denunciar cap altre acte que posi en risc la salut de les persones o jugui amb la desesperació o la ignorància de les famílies. Estarem atents!

Per això, demanem a les famílies que acaben de rebre un diagnòstic de TEA que recorrin a les associacions de famílies, que són les que millor els podran orientar sobre els professionals i tractaments per a l’autisme, i que no es deixin enredar per aquests grups que prometen coses que no són certes, perquè els trauran la salut i els diners.  

Podeu ampliar la informació en aquests enllaços

Salut expedienta a unos curanderos que venden cloro contra el autismo

Salut obre un expedient sancionador per una conferència pseudocientífica a Balaguer

El grupo que ‘cura’ el autismo desafía a Salut


La pressió de les entitats fa cancel·lar dos actes pseudocientífics sobre autisme a Catalunya

La pressió de les entitats fa cancel·lar dos actes pseudocientífics sobre autisme a Catalunya

9 d'octubre de 2018.- Las pressió de diverses entitats de l'autisme, d'entre les quals la nostra federació, Autismo España, la federació Autisme Catalunya i l'associació de professionals AETAPI, ha estat crucial perquè es cancel·lessin  dos actes que en els pròxims dies havien de tenir lloc a Catalunya i que proposaven teràpies sense cap base científica per a les persones amb autisme, creant falses teràpies de curació. Es tracta, d'una banda, de la conferència 'L'autisme és recuperable' que havia de tenir lloc a Balaguer el dia 14 i que preveia donar cabuda a diferents perfils relacionats amb la divulgació d'una "cura" de l'autisme amb un medicament a base de clorit de sodi, un acte basat en informació no contrastada sobre l'origen i la intervenció en TEA.  Un segon acte, titulat  'Despertando del Autismo' havia de celebrar-se dissabte passat a Barcelona i tampoc no s'ha celebrat.

En conèixer aquests actes, la nostra federació va adreçar-se per carta a diversos organismes sanitaris i professionals, d'àmbit estatal, autonòmic i local, començant per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, per exposar amb detall la situació i reclamar mesures per evitar-ne la seva celebració. La carta contrastava els arguments de la 'curació' a partir del clorit de sodi  amb informes i arguments científics de primer ordre que certifiquen, a banda que és un producte il·legal, que pot posar en greu risc la salut d'aquells que el prenguin.

Per al director de la federació, Alfred Hidalgo, "el moviment associatiu de les persones amb Autisme i les seves famílies ens fem forts i mostrem, amb rigor i obstinació, el que volem pel nostre col·lectiu. El treball en conjunt de les entitats, federacions i confederació, col·laborant amb els professionals, ha de marcar les línies que no es poden traspassar quan estan tractant un trastorn com a malaltia, i la desesperació de les famílies com a oportunitat de negoci."

L'argumentació de la nostra federació es completava amb articles de premsa, pantalles d'anuncis que es poden trobar a Internet i altres materials. La Generalitat va enviar un requeriment als organitzadors, els quals tenien dues opcions: suspendre'l o seguir endavant; en aquest cas Salut podia intervenir i posar-ho en coneixement de la Fiscalia.

Estar alerta davant l'aparició de teràpies que no són més que estafes i s'aprofiten de la desesperació de moltes famílies o bé del seu desconeixement són un dels molts objectius de la nostra federació, així com informar a les famílies dels tractaments que estan basats en evidències científiques i poden influir de manera molt positiva i millorar les condicions de vida de les persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA).   

Posicionament d'Autismo España davant la cancel·lació dels actes pseudocientífics  

Notícia d'El Pais; suspendido un congreso pseudocientífico sobre autismo en Lleida


Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça...'. El 16 d'octubre, al 'Sense Ficció' de TV3

Estrenem el documental sobre els TEA 'Peixos d’aigua dolça...'. El 16 d'octubre, al 'Sense Ficció' de TV3

23 de setembre de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme, que aplega catorze entitats i representa un miler de famílies, estrena el documental 'Peixos d'aigua dolça (en aigua salada)' que explica el dia a dia de dues persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA): la Mariona, de 23 anys, i el Marc, de 10.

 Entre el 28 de setembre i l'1 de novembre es podrà veure a diferents poblacions catalanes aquest documental, dirigit per Marc Serena i Biel Mauri i que ha obtingut el premi del públic del I Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València). Amb participació de les diferents entitats de la federació, en ell es posa sobre la taula cóm viuen les famílies un diagnòstic de TEA, les respostes que donen les escoles i la sanitat pública, entre d'altres, i la lluita constant contra l'estigma i les etiquetes que a dia d'avui encara arrosseguen les persones amb autisme.

“El diagnòstic equival a una lluita sagnant, compartida amb moltes altres famílies”, explica Mauri, el qual afegeix: "hem fet aquest documental amb l’objectiu d’explicar què s’amaga darrera d’aquesta etiqueta: grans persones que només cal saber veure”.

La presidenta de la federació, Rosa Serrano, assenyala al seu torn: "tots aquells que tenim fills o filles amb TEA sabem com és el dia a dia d’una persona amb autisme, però sovint la societat té una idea equivocada o esbiaixada per les sèries de televisió que ens donen visions de persones amb TEA molt determinades. Està bé que en un documental es pugui veure una persona adulta amb TEA i com és la seva vida, i al mateix temps com és la d’un infant i la seva família. Acostar la realitat de les persones amb TEA a la nostra societat és bo. Allò que es desconeix fa por... només es pot estimar allò que es coneix. Acostar els TEA a la societat per entendre’ls millor. Vet aquí el que pretenem amb 'Peixos d’aigua dolça'".

A banda del Marc i la Mariona, també hi intervenen alguns dels millors especialistes en TEA de Catalunya, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d'Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu).

Rodat majoritàriament a Sant Cugat del Vallès i Barcelona, inclou reflexions de famílies amb infants en els primers anys de vida i l'experiència de la Fundació Autisme Mas Casadevall, a Serinyà (Pla de l'Estany), un centre d'atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya on tots els cambrers, que també fan tasques de cuina, tenen autisme.

 

“Són peixos d’aigua dolça en aigua salada”, diu per referir-s’hi Isabel Paula, directora del Postgrau "Autisme: Diagnòstic i Intervenció" de la Universitat de Barcelona.

El documental inclou animacions de Taller Estampa i compta amb el suport de l'Obra Social "La Caixa".


IMPORTANT: per poder assistir a les diferents projeccions, agrairem que us inscriviu en aquest ENLLAÇ, ja que els aforaments són limitats i no voldríem que ningú quedés fora


Calendari de projeccions

 

14 de setembre. 20:30h. CULLERA. Auditori municipal. Pel·lícula obertura Festival cinema sobre la discapacitat Ànec

28 de setembre. 18:00h. GIRONA. Cinemes Albéniz de la Plaça de la Independència 10. Dins el Festival de Cinema de Girona i 30 anys de Mas Casadevall

3 d'octubre. 19:30h. MANRESA. Sala d'actes de la FUB 2, a la Plaça Bages.  Invitacions esgotades

4 d'octubre. 18.30h. BARCELONA. Sala d'Actes del Pavelló Docent de l'Hospital de la Vall d'Hebron. Invitacions esgotades

6 d'octubre. 11:00h. DELTEBRE. Sala d'actes de Arrossaries del Delta de l'Ebre SCCL Coop. Carretera Camarles-Deltebre km 6,5

9 de octubre. 19:30. MANRESA. Cinemes Bages. Camí Trullols s/n

15 d'octubre. 19:30h. TERRASSA. Sala d'actes de l'Edifici Docent de Mútua de Terrassa. Sant Antoni, 39. Entrada lliure. No cal inscripció  

1 de novembre. 18:55. Ribes de Freser. Cinema Catalunya. Entrada: 6 euros. Dins el Festival Gollut de cinema compromès, muntanya, medi ambient i fotoperiodisme

 

 

 


La FECA, al segon Foro TEA d'Autismo España

La FECA, al segon Foro TEA d'Autismo España

28 de setembre de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va assistir dissabte passat a Madrid al 2n ForoTEA organitzat per Autismo España, una trobada que valora molt positivament i que va anar "molt bé per cohesionar les entitats i sentir-nos part de quelcom més gran, per valorar el que s'està fent i veure què cal fer a partir d'ara".

El seu objectiu era generar un espai de reflexió col·lectiva que ajudi a consolidar un moviment fort i cohesionat de les persones amb TEA i les seves famílies, amb una identitat comuna i compartida.

Va ser una jornada en què van participar més de cent persones d'una cinquantena d'entitats de tot Espanya i que va ser inaugurada per Jesús Celada, director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Celada va reforçar la idea que la cohesió associativa és essencial per avançar, alhora que va recordar que el Govern té pendent l'aprovació i posada en marxa del Pla d'Acció de l'Estratègia Espanyola en TEA. Per la seva banda, el president de la Confederació Autismo España, Miguel Ángel de Casas, va dir: "Necessitem seguir consolidant un moviment associatiu fort i cohesionat per afrontar els nous reptes i avançar en els drets de les persones amb TEA i les seves famílies".

Trobareu més informació de la trobada en aquest ENLLAÇ


Autismo España publica un manual d'estil per als professionals de la comunicació

Autismo España publica un manual d'estil per als professionals de la comunicació

21 de setembre de 2018.- La Confederació Autismo España, de la qual formem part, acaba de publicar el manual d'estil Cómo abordar el Trastorno del Espectro del Autismo desde los medios de comunicación, publicació que recull una sèrie de recomanacions i consells per ajudar els professionals de la comunicació a l'hora de difondre informacions sobre els TEA, amb exactitud i rigor. Aquestes recomanacions fan referència a:

 • el llenguatge, evitant termes o expressions que siguin tècnicament incorrectes o que puguin ferir la sensibilitat del col·lectiu.

• la imatge, fugint d'una visió caritativa o compassiva o estereotipada.

• els continguts, ajustant-los a la realitat de les persones amb TEA (sempre des del respecte i la promoció de les seves capacitats), i al rigor informatiu (amb dades contrastades i basats en l'evidència científica).

El manual, al qual hem fet les nostres aportacions, forma part de les accions de sensibilització i conscienciació d'Autismo España  sobre la situació i les necessitats de les persones amb TEA i les seves famílies, amb l'objectiu de transmetre a la societat una imatge real i positiva del col·lectiu, que contribueixi a la seva participació i inclusió social en igualtat d'oportunitats, millorant així la seva qualitat de vida. En aquest sentit, els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental, com  transmissors de la realitat social. A més, a la seva funció informativa s'uneix la de creació d'opinió, per la qual cosa és molt important que coneguin i comprenguin què és el Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA), perquè ajudin a donar visibilitat i veu al col·lectiu i al moviment associatiu de l'autisme, amb un tractament més adequat de la informació sobre el TEA.

Consells per parlar correctament sobre autisme 

 


Reunió de la comissió de Salut

Reunió de la comissió de Salut

19 de setembre de 2018.- La comissió de salut de la nostra federació es va reunir la setmana passada per abordar diferents punts que es volen traslladar al departament de Salut de la Generalitat. 

En la imatge, d'esquerra a dreta: Neus Payerol, Rosa Serrano i Marta Campo. 

 

 

 


El 27 de setembre, últim dia per demanar els ajuts del Ministeri per a alumnes amb necessitats especials

El 27 de setembre, últim dia per demanar els ajuts del Ministeri per a alumnes amb necessitats especials

7 de setembre de 2018.- El 27 de setembre conclou el termini de sol·licitud dels ajuts individualitzats que convoca el Ministeri d'Educació i Formació Professional per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu.

Aquests ajuts contemplen dues modalitats: 

  • Ajuts i subsidis per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu derivada de discapacitat o trastorn greu de conducta.
  • Ajuts per a programes complementaris a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu associada a altes capacitats.

En el cas dels alumnes amb discapacitat o trastorn greu de conducta, els ajuts poden cobrir (des de despeses d'ensenyament a despeses de transport escolar, passant per menjador, residència, llibres i material didàctic i reeducació pedagògica i del llenguatge.

Tota la normativa, documentació relacionada i requisits que cal complir els trobareu en aquest ENLLAÇ