El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que "anticipen" i faciliten la visita a persones amb autisme

El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que

8 de març de 2018.- El Gran Teatre del Liceu, la Fundació Autisme Mas Casadevall i l'Associació Aprenem han col·laborat en l'elaboració d'unes guies que pretenen respondre a les necessitats de les persones amb TEA que vulguin anar al Liceu. Són tres guies que estan penjades a la web del Liceu i que són fruit d'0una trobada que van tenir amb Apropa Cultura per posar sobre la taula quines eren les dificultats que les persones amb TEA es troben quan van a visitar espais culturals i quines eines haurien de poder disposar quan surten a gaudir de la cultura i l’oci. Les persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme es caracteritzen, entre altres coses, per preferir la repetició i la rutina i rebutjar els espais desconeguts i activitats no habituals, ja que els pot provocar ansietat, malestar i inseguretat. Per això és molt important facilitar-los la màxima informació sobre l'activitat a la qual assistiran, les característiques físiques de l'espai i de tot allò que veuran i faran, la durada, els sons i les llums, les persones que els atendran, etcètera.    

Les tres guies han comptat amb la supervisió tant de la Fundació Mas Casadevall com de l’Associació Aprenem, i han tingut la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil, que ha assessorat amb els textos escrits a la guia més extensa.

 Les tres guies responen a:

  • Document més explicatiu, amb text i imatges pensant per a TEA lleu/moderat (copiant el model americà del Museu Metropolità (MET) i el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA)
  • Document més sintètic per a persones amb TEA que estan aprenent a llegir (lletra de pal)
  • Document encara més sintètic per a persones amb TEA sever. Passos amb imatges i pictogrames.

Aquestes guies reflecteixen la preocupació el Liceu per acostar-se de veritat a tots els públics i se sumen a la tendència de diferents museus d'arreu del món, on , a més de dels esmentats MET i MOMA, que a les seves pagines web faciliten un bon grapat de recursos per preparar la visita, hi ha moltes altres institucions culturals que treballen en la mateixa línia, com ara el Kennedy Center de Washington, La cité de l'automobile de Mulhouse, el Minneapolis Institute of Arts, el parlament escocès, o el Theatre Development Arts de Nova York.

En la imatge, un moment de l'assaig d'El Superbarber de Sevilla, una activitat pensada especialment per a nens i joves amb autisme i que es va fer al novembre de 2016 juntament amb el projecte Alas para el autismo (Factultat de Turisme Sant Ignasi-La Salle)  

Podeu accedir a les guies clicant en aquest ENLLAÇ


Federació i entitats, a la jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

Federació i entitats, a la jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

23 de febrer de 2018-  La federació i membres de les entitats Aprenem i Autisme Mas Casadevall van participar la molt interessant jornada d'Accessibilitat i Diversitat 2018, dilluns 19 de febrer, dedicada a cóm millorar l'experiència cultural de las persones amb autisme.

Organitzada per Apropa Cultura (enhorabona!!) va comptar amb intervencions de la Lídia Garcia, directora d' Aprenem Associació per a la inclusió de persones amb autisme i secretària de la nostra federació, amb Ignasi Calvís, Gemma Rovira i Arnau Pibernat, de la Fundació Autisme Mas Casadevall, amb Irene Calvís, del comitè executiu de Fundació Autisme Mas Casadevall i responsable del projecte social del Gran Teatre del Liceu, i amb la cloenda a càrrec de la nostra federació, Rosa Serrano.

Per la gran afluència de la sala, Serrano va agrair a les entitats i equipaments culturals l'esforç que estan fent per acostar la cultura a les persones amb TEA. Alhora ha demanat que en els accessos tinguin en compte (per exemple en el preu de les entrades) als acompanyants de els persones amb autisme. Ha aprofitat l'ocasió per recordar el paper i tasca de la federació i de les seves entitats. A més, el material lliurat als assistents incloïa el còmic del Pau, el nen amb TEA de la federació.


Assotea avança al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme

Assotea avança al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme

 16 de febrer de 2018.- L'Associació de Familiars de Persones amb Autisme de Martorell (Assotea) ha avançat al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme amb un acte-col·loqui a la biblioteca municipal. Serà un acte obert a tothom i estarà conduït per  Raquel Montllor, psicopedagora, educadora social i màster en educación especial. Als 40 anys va ser diagnosticada d'autisme. Si necessiteu més informació podeu adreçar-vos a teamrtorell@gmail.com  


Aprenem organitza el primer Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu

Aprenem organitza el primer Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu

7 de febrer  de 2018.- El Centre Recursos Autisme Barcelona (CRAB) de l'Associació Aprnem Autisme  organitza la primera edició del Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu amb l'objectiu de proporcionar i facilitar estratègies per la gestió de conductes en tots els àmbits de la persona amb TEA.

L'activitat formativa està dirigida a professionals de l'àmbit educatiu com docents, psicopedagogs, psicòlegs...i a familiars de persones amb TEA. En el cas dels docents, està en tràmit el reconeixement d'activitat formativa per part del Departament d'Ensenyament i es lliurarà el certificat corresponent. 

El taller es durà a terme els pròxims 16 i 17 de març a la Facultat Pere Tarrés (C/Santaló, 37 - Barcelona). Per inscriure-us al taller demaneu el full de preinscripció a aprenem.suportgestio@gmail.com i retorneu-lo emplena. Si us confirmen que hi ha plaça teniu un termini de 7 dies per fer l'ingrés al compte bancari indicat (tramitant el comprovant bancari) i us confirmaran la inscripció definitiva al curs. 

 

 


El 10 de març, cinquenes jornades Sóc TEACTIU de Viu Autisme

El 10 de març, cinquenes jornades Sóc TEACTIU de Viu Autisme

6 de febrer de 2018.- Viu Autisme , entitat associada de Castell d'Aro, organitza el proper 10 de març, juntament amb la Càtedra d'autisme de la Universitat de Girona, les cinquenes jornades Sóc TEACTIU, Trastorns de la conducta, que tindran lloc a l'Institut d'Educació Secundària Ridaura.

Serà una formació de caràcter teòric-pràctica en la qual s'abordaran els trastorns  de conducta associats als TEA. Entre els ponents que hi prendran part figuren el professor de la facultat d'educació de la Universitat de Barcelona (UB), Ignasi Puigdellívol, el doctor en Filosofia i professor d'Ètica Aplicada de la Universitat de Girona, Joan Canimas, Autismo Sevilla i l'educadora social, psicopedagoga, màster en educació especial i persona diagnosticada de TEA. Raquel Montllor.

Més informació i inscripcions a formació@viuautisme.com


Saps què és l'Accessibilitat Cognitiva? Una campanya d'Autismo España t'ho explica

Saps què és l'Accessibilitat Cognitiva? Una campanya d'Autismo España t'ho explica

1 de febrer de 2018.- Saps què és l’accessibilitat universal? I l’accessibilitat cognitiva? L’accessibilitat universal és la qualitat dels entorns perquè qualsevol persona pugui participar i gaudir dels mateixos de forma autònoma, independentment de les seves capacitats, necessitats o expectatives. Per aconseguir-la entren en joc tres tipus d'accessibilitat: física, sensorial i cognitiva. Aquesta última, la més "invisible" de totes, és la que més importància té per a les persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

L’accessibilitat cognitiva fa referència a la comprensió de l'entorn, entenent com a tal un espai, producte o servei. Es diu que un entorn accessible cognitivament quan una persona és capaç d'entendre i interpretar la informació que proporciona, domina la comunicació que manté amb ell i pot realitzar amb facilitat les activitats que es desenvolupen en el mateix. Per tot això, cal adaptar el disseny dels entorns a les habilitats i necessitats d'aquestes persones, ajudant així a millorar la seva autoestima, el seu rendiment i el seu benestar i afavorint la seva inclusió i participació en la societat.

Per ajudar a conscienciar sobre la importància de l'accessibilitat cognitiva per a les persones amb TEA, Autismo España, la confederació de la qual formem part, ha posat en marxa una campanya en línia que posa el focus en els aspectes més rellevants.

Trobareu tots els detalls de la campanya, en català, clicant en aquest ENLLAÇ

 


Campanya “Cóm veus l’autisme?”: participes?

Campanya “Cóm veus l’autisme?”: participes?

22 de gener de 2018.- Univers Agatha, Fundació Friends, l'Associació APNAB Gaspar Hauser de les Illes Balears i la Fundació Autismo Diario han posat en marxa la campanya “Cóm veus l’autisme?- ¿Cómo ves el autismo?”  amb l'objectiu de donar més visibilitat al col·lectiu de persones amb Trastorns de l’Espectre de l’Autisme. (TEA)

El projecte inclou dues fases: la primera consisteix a proposar una frase que reflecteixi quina visió tenim de l'autisme, mentre que en la segona es tracta d’enviar una fotografia que pugui relacionar-se també amb l'autisme. El resultat final serà una combinació de les frases rebudes, que hauran associat a les fotografies enviades també pels participants.

Qui pot participar? Hi poden participar persones amb autisme, així com familiars, amics, coneguts o, en definitiva, qualsevol persona que pugui tenir una sensibilització amb l'autisme.

Termini de la primera fase (enviament de frases): Des del 15 de gener al 31 de març

 Termini de la segona fase (enviament de fotografies): Des de l’1 d’abril al 30 de juny

On s’han d’enviar?  A universagatha@gmail.com

Al llarg de  la campanya es publicaran al web d'Univers Agatha i es compartirà a les xarxes socials. També es farà una exposició, probablement el pròxim curs lectiu, el lloc i la data del qual es comunicarà a les famílies participants un cop estiguin determinats. Serà imprescindible enviar el nom i cognom de la persona, centre i edat, i quan es tracti de persones externes als centres, el nom i la població o país de procedència.

Els organitzadors consideren que el projecte és una bona manera de sensibilitzar sobre el trastorn de l’autisme. Us animem a participar. Vinga, som-hi!!!!!


La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

11 de gener de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, participarà dilluns 19 de febrer a la segona part de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat que han organitzat Apropa Cultura i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Després que en una primera part, el 29 de gener, es va fer una aproximació al col·lectiu de la discapacitat intel·lectual, la jornada del 19 s’aproximarà als TEA de la mà d’experts i professionals de l’àmbit social i cultural; es presentaran exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.

En aquest sentit, a més de Rosa Serrano, que prendrà part en la inauguració, prendran la paraula al llarg del matí, entre d’altres, la directora de l’Associació Aprenem, Lidia Garcia, la psicòloga de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Gemma Rovira, l’educador Arnau Pibernat i l’Ignasi Calvís, usuari de Mas Casadevall. A més, Irene Calvís, que forma part del comité executiu de Mas Casadevall i és alhora responsable del projecte social del Gran teatre del Liceu, parlarà de l’experiència en aquest camp d’aquesta institució.

A continuació trobareu el  programa de les jornades i la inscripció:


Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

5 de gener de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme va celebrar el 29 de desembre, a l'Hotel d'Entitats de Gràcia, la darrera junta de l'any, una junta amb els nous membres que s'hi han incorporat darrerament i que la fan més participativa. La nova junta ha quedat així:

Presidenta: Rosa Serrano, del Centre de Recursos TEA Catalunya Central (CR TEA CC)

Vicepresidenta: Emma Leach, de l'Asociació Aprenem

Tresorera: Verònica Masdéu d'Autisme amb Futur

Secretari: Àngel Chaverri, d'Associació Trastorns de l'Espectre de l'Autisme Terres de l'Ebre ATEATE)

Vocals: Àngels Roca i José Luis Bruned, de Mas Casadevall; Lídia Garcia, d'Apenem; Neus Payerols, de Junts Autisme; Adelaida Soler, de Grup TEA Sant Cugat,  Marta González de Viu Autisme.

La reunió va servir per fer repàs de les comissions formades (Comunicació, Salut, Educació i Transició a l'edat adulta), així com per posar-se al dia sobre el documental que es començarà a filmar a finals de gener. D'altra banda, es van comentar els dos congressos als quals hem assistit darrerament: el Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta, celebrat els dies 9 i 10 de novembre a Manresa i durant el qual es va concedir un premi de reconeixement a la Federació, i el Congrés Internacional d'Autismo Sevilla, que va tenir lloc  a principis de desembre.

A més, vam donar la benvinguda a l'Associació TEA Martorell (ASSOTEA) i es va parlar de fer una assemblea per al mes de març, de la propera junta i de les entitats que han sol·licitat adherir-se a la federació. Anem creixent!!!

 

 


La Federació Catalana d'Autisme i les seves entitats us desitgem unes molt Bones Festes

Felicitació Nadalenca