Per Sant Jordi, la nostra tria de llibres sobre autisme

Per Sant Jordi, la nostra tria de llibres sobre autisme

19 d'abril de 2018.- Dilluns és Sant Jordi, una bona ocasió per recollir alguns títols relacionats amb l'autisme. Aquesta és la nostra tria, per a petits i grans, però estem oberts a les vostres recomanacions.

Bigotes y Tomás, un conte de Raquel Fresneda, amb imatges de Rocío Cardona, on un ratolí mostra la realitat dels TEA als nens. Editat per l'associació granadina Conecta

Ramon, paleontólogo de profesión. Un conte que ofereix als petits lectors l'oportunitat de conèixer a algú molt especial. Es tracta de Ramon, un nen de 9 anys amb TEA apassionat pels dinosaures. Forma part de la biblioteca Infantil de fundación ONCE

Marc i els superherois un conte que vol acostar-nos als problems quotidians a què han de fer front els nens i nenes amb TEA i les seves famílies; de forma propera i ecuativa però alhora poètica i metafòrica. Edicions Octaedro

La sonrisa verdadera, crònica d'un viatge en tàndem, de Cuenca al Marroc, de dos germans, un dels quals, en Sergio, cec i amb autisme, per retrobar la seva amiga Mati. Ple d'emocions, de records, on es barreja la crònica del viatge amb el dia a dia, les rutines i les peculiaritats del Sergio. De Plataforma Editorial.

 

 La nostra tria de llibres sobre autisme

Mundos invisibles, de Maria J.Portella, neurocientífica mare d'un fill amb autisme; ella mateixa diu que "és un llibre eminentment experiencial i sincer on explico com durant els primers anys no vam sospitar res en en Roger, com de dur pot ser un diagnòstic de TEA o de qualsevol trastorn del desenvolupament, però com amb el coneixement podem aconseguir que aquests nens i nenes tinguin una vida plena i feliç". De Tibidabo Ediciones.

Autismo. Teorías explicativas actuales, de Rubén Palomo. Completíssim manual que és fruit de l'interès de l'autor, psicòleg de l'associació Pauta, per conèixer les bases funcionals de l'autisme; gran part de l'obra és la introducció teòrica de la seva tesi doctoral. Alianza Editorial.

Lletres blaves per l'autisme Llibre solidari que recull textos, que inclou poemes, relats, il·lustracions i fins i tot un trèvol de quatre fulls. Tots els materials han estat cedits pels seus autors per contribuir a sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme. Editat per l'associació Univers Agatha

A travès de l'ànima  Llibre de fotografies que il·lustren diferents aspectes i realitats dels nens i nenes amb autisme. L'Abel Vilches, fotògraf i voluntari, va decidir captar les mirades, la solitud, els somriures d'aquests nens, i la complicitat amb els monitors. En total, 80 imatges acompanyades de comentaris i reflexions de pares, mares, psicòlegs, professionals i voluntaris. Editat pel Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre de l'Autisme de la Catalunya Central.


Dia Mundial de l'Autisme: més actes, més participació, més sensibilització

Dia Mundial de l'Autisme: més actes, més participació, més sensibilització

17 d'abril de 2018.- Les entitats de la Federació Catalana d'Autisme han demostrat un cop més la seva capacitat de convocatòria, la seva imaginació i innovació a l'hora d'organitzar actes de sensibilització amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme i que s'han fet aquestes últimes setmanes. N'hi ha hagut de tots colors i volem recollir-ne alguns.

Així, el tret de sortida el va donar a mitjans d'abril l'Associació de pares i mares amb fills afectats pel transtorn de l'espectre autista,  Assotea Martorell, que  organitzà el col·loqui obert Experiència des de l'autisme per al Dia Mundial de l'Autisme, amb Raquel Montllor, psicopedagoga i educadora social, diagnosticada amb TEA. Biblioteca Municipal de Martorell.

Al seu torn, l'associació Aprenem va organitzar les xerrades Autisme i Actualitat a les seves delegacions de Girona i de Cornellà, a més d'una quinzena d'actes a Barcelona, (alguns ajornats a causa de la pluja) amb un acte central a l'escola la Salle Comtal.

També a Barcelona, concretament a CaixaFòrum, es va fer la taula rodona sobre Envelliment i TEA, reptes actual i de futur, que va comptar amb la participació de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Fundació Guru i Autisme La Garriga.

A Sant Cugat del Vallès, el Grup TEA Sant Cugat va participar a la plaça del monestir en una carpa conjunta de sensibilització i informació, amb altres entitats de l'autisme que treballen al municipi, i va repartir globus als comerços de l'associació Centre Vila.

I a Manresa la màgia va ser la protagonista, ja que el Centre de recursos en trastorn de l'espectre autista de la Catalunya Central va organitzar un espectacle amb el Kary Mag Ilusionista a l'auditori Plana de l'OM, on també es podia contemplar una exposició sobre els primers cinc anys de l'entitat. 

Autisme amb futur, Associació de famílies amb TEA del Garraf i Penedès, va muntar una gran festa al centre cívic l'Espai de Roquetes, amb tallers, música, cercolets, timbals, enlairament de globus, esmorzar...

Una altra festa era la titulada Tots Som Blaus, amb inflables i xocolatada al Centre Cultural Calisay i Riera d'Arenys de Mar, organitzada per Junts Autisme: hi va haver disfresses, jocs, música popular, inflables, murals informatius i molt més; va acabar amb un multitudinari "Jo us veig", el lema de la seva impactant campanya de sensibilització d'enguany. I una mica més amunt en la línia de la costa, Viu Autisme va celebrar una jornada amb ponències, tallers i un torneig de pàdel a Platja d'Aro. Per acabar, un sopar solidari al restaurant Terra de l'hotel Alàbriga, que dirigeix Paco Pérez, un xef amb estrelles Michelín.

A l'altra banda del mediterrani, a Manacor, Univers Agatha va preparar una inoblidable vetllada poètico-musical a la Institució Pública Antoni M. Alcover, amb la presentació de les 'Lletres blaves per l'autisme'.

Ja com a colofó, l'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre va organitzar a Tortosa la seva primera jornada 'Parlem d'Autisme' a la qual s'hi van inscriure prop de 300 persones.


El 14 d'abril, primera jornada 'Parlem d'Autisme' a Tortosa

El 14 d'abril, primera jornada 'Parlem d'Autisme' a Tortosa

3 d'abril de 2018.- L'auditori Felip Pedrell de Tortosa acollirà, el proper dissabte 14 d'abril, la Primera Jornada 'Parlem d'Autisme' organitzada per l'Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l'Ebre.  La inclusió educativa, la intervenció psico-social, el paper de les famílies i la importància de l'associacionisme seran alguns dels temes que s'hi abordaran en el transcurs de la jornada, que forma part dels actes del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.

Accediu al programa clicant AQUÍ

Us podeu inscriure a través de la web, www.ateate.cat o enviant un missatge de correu electrònic a info@ateate.cat indicant el nom i cognom, telèfon, DNI i professió.

Activitat reconeguda pel departament d'ensenyament. Els docents interessats a inscriure's ho han de fer a través de la página xtec, en l'enllaç:  

http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formaciogeneralprofessorat/cercador_activitats/ El codi de l'activitat és 8000830508 Parlem d'autisme

 


Calendari d'actes de les entitats per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

Calendari d'actes de les entitats per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

15 de març de 2018.- Compte enrere pel Dia Mundial de conscienciació sobre l'Autisme, que se celebra el 2 d'abril i que enguany duu novament per lema 'Trenquem junts les barreres per l'autisme' seguint el lema d'Autismo España i Autismo Europa. Novament ens hem proposat superar, arreu de l'Estat, la xifra dels 300 edificis il·luminats de blau per conscienciar sobre l'autisme. L'any passat, només a Catalunya s'hi van il·luminar uns 70 edificis.

Mentrestant, les diferents entitats ultimen els detalls dels seus propis actes, que hem reunit cronològicament, resumit i enllaçat a les pàgines web, xarxes socials o blogs en els quals podeu obtenir més informació. Són els següents:

 

 

17 de març, 11:30h. Col·loqui obert Experiència des de l'autisme per al Dia Mundial de l'Autisme. Amb Raquel Montllor, psicopedagoga i educadora social, diagnosticada amb TEA. Biblioteca Municipal de Martorell.

Organitza: Associació familiars de persones amb autisme TEA Martorell. Més informació clicant AQUÍ:

 

 

22 de març, 18h: xerrada Autisme i Actualitat a càrrec de la Dra. Amaia Hervás, psiquiatra infantil i experta en Trastorn de l’Espectre Autista. A l'edifici Fontana d'Or de Caixa Fòrum Girona.

Organitza: delegació de Girona d'Aprenem Autisme. Més informació clicant AQUÍ:

 

 

1 d'abril, 11h: festa Tots Som Blaus, amb inflables, xocolatada al  Centre Cultural Calisay i Riera d'Arenys de Mar.

Organitza: Junts Autisme. Més informació clicant AQUÍ

 

 

2 d'abril, 17h: espectacle de màgia amb l'i·lusionista Kary-mag a la Sala de la Plana de l'Om de  Manresa. Al vestíbul, exposició dels cinc anys del Centre de Recursos TEA de la Catalunya Central (CR TEA CC). 

Organitza: CR TEA CC

 

 

4 abril, 19h: taula rodona  Autisme i envelliment: reptes actuals i de futur, amb Pep Mendoza,  de Fundació Autisme Mas Casadevall; Rafael Lozano, persona adulta amb TEA, i Josep Cruells, d'Autisme La Garriga. Modera Victor Adé, de Fundació Privada Guru. A Caixa Fòrum Barcelona (Francesc Ferrer i Guàrdia s/n).

Organitzen Fundació Autisme Mas Casadevall, Autisme La Garriga i Fundació Privada Guru.

 

 

6 d'abril, 18h: xerrada Autisme i Actualitat  a càrrec de la Dra. Berta Salvadó, Neuropsicòloga Infantil i Coordinadora de COADI. Edifici de l’Àrea Av. Barcelona, 41 (Entrada policia local) Sant Joan Despí.

Organitza. Aprenem Baix Llobregat. Més informació clicant AQUÍ:

 

 

7 d'abril: comerços del centre de Sant Cugat del Vallès repartiran globus blaus i tríptic informatius. A la plaça del Monestir, carpa compartida per les entitats, associacions i empreses relacionades amb l'autisme. Organitza: Grup TEA Sant Cugat. Més informació clicant AQUÍ

 

 

8 d'abril: quinze espais de la ciutat de Barcelona acullen tota mena d'actes, sobretot lúdic i esportius per a tota la família. Amb festa final a patir de les 13 h a La Salle Comtal, amb dinar comunitari.

Organitza: Aprenem Barcelona. Tota la informació clicant AQUÍ

 

 

 

8 d'abril, 11h: actuacions musicals, balls, màgia, photocall, inflables, tallers i activitats per a tota la família.  A la plaça de la Vinya d'en Petaca de Les Roquetes.

Organitza: Autisme amb Futur

 

 

 

14 d'abril: Primera Jornada 'Parlem d'Autisme' a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa

Organitza: Associació Trastorns de l'Espectre Autista Terres de l'EBRE (ATEATE). Més informació clicant AQUÍ


La Federació Catalana d'Autisme reclama recursos per a un diagnòstic precoç i atenció primerenca dels TEA

La Federació Catalana d'Autisme reclama recursos per a un diagnòstic precoç i atenció primerenca dels TEA

27 de març de 2018.- La presidenta de la Federació Catalana d'Autisme, Rosa Serrano, ha reclamat aquest matí a les administracions els recursos necessaris per a un diagnòstic precoç i atenció primerenca dels nens i nenes amb TEA. Alhora ha reclamat “més formació per als serveis de pediatria i infermeria”, ja que si bé no són els que han de fer el diagnòstic, poden detectar símptomes que alguna cosa va bé, així com més neuropediatres, “perquè no pot ser que només n’hi hagi un per a Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès”, assenyala Serrano per posar un exemple.

La Federació Catalana d’Autisme (FECA) aplega una quinzena d'associacions de famílies de persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA). Rosa Serrano ha fet una crida als professionals perquè no els faci por diagnosticar els TEA, ja que tot i representar un shock per a les famílies, pot ser un alleujament de l’angoixa. A  més, “sense diagnòstic ni dictamen no es pot accedir a ajudes ni suports”. 

Els Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA) no tenen una causa única però en el seu origen la genètica té un pes molt important. Actualment ja es consideren com el trastorn mental més greu en la població infantil i juvenil. Des d'Autisme Europa o la Confederació Autismo España es calcula una prevalença d’un 1% de la població, amb un creixement exponencial en els darrers anys. Als Estats Units, mentrestant, ja es parla d'una de cada 68 persones i el seu abordatge és una prioritat per a les autoritats sanitàries.

 

A dia d’avui l'autisme no té cura, però està demostrat que una intervenció primerenca un cop fet el diagnòstic, amb les teràpies i tractaments adients, és bàsica per minimitzar els efectes dels TEA i afavorir l’autonomia i plena inclusió dels nens  i nenes en tots els àmbits de la societat, així com millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.  Malgrat això, un diagnòstic que es podria fer al voltant dels 18 mesos de vida (per a alguns experts abans fins i tot), a Catalunya pot trigar fins a tres i quatre anys, amb la consegüent angoixa per a la tota la família fins que s’hi arriba. A  més, no sempre es fa de manera correcta i es perd un temps molt valuós en el desenvolupament físic i intel·lectual dels nens i nenes i en l’adquisició d’habilitats comunicatives i de relació.

 

D'altra banda, la federació demana agilitzar els tràmits dels ajuts, especialment els derivats de la Llei d'autonomia personal i atenció a les persones  en situació de dependència, que són clau per fer front al sobrecost de tenir fills amb autisme i per pagar unes teràpies i tractaments que requereixen intensitat per ser efectius i que al sistema públic són insuficients. A més, insisteix que siguin tractaments de modificació de conducta recomanats internacionalment i basats en evidències científiques.

 

Des de la Federació Catalana d'autisme, en representació de més de 1.000 famílies, treballem cada dia per fer arribar les necessitats de les famílies a l'administració. Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que té lloc el 2 d'abril, volem traslladar a la societat les principals reivindicacions per a les persones amb autisme i les seves famílies:  

 

·      -Garantir la detecció precoç dels TEA en diferents contextos (sanitari, educatiu i social), el diagnòstic especialitzat (en qualsevol etapa vital) i una atenció primerenca interdisciplinària, específica i basada en l'evidència.

 

·   - Assegurar una atenció integral i específica a la salut de les persones que formen part d'aquest col·lectiu.

 

·     - Afavorir l'accés de la persona adulta amb TEA a l'ocupació i a la vida independent.

 

·     - Promoure una educació especialitzada, inclusiva i de qualitat per a l'alumnat amb TEA, flexibilitzant i innovant l'oferta educativa existent en les diferents etapes educatives i vitals (prèvia a l'escolaritat obligatòria i també en la vida adulta). En aquest punt, Rosa Serrano considera que cal molta més formació dels docents en TEA i que aquests “facin pressió als equips d’adaptació pedagògica per aconseguir els suports que els calen”. 

 -Fomentar l'accés igualitari de les persones amb TEA a tot el territori català als recursos, béns i serveis especialitzats, garantint la seva existència, viabilitat, sostenibilitat i qualitat, així com els suports a les seves famílies.

 

2 d'abril. Uns 70 edificis catalans il·luminats per l'autisme

 Des del 2008 se celebra arreu del món el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. La Federació Catalana d'Autisme, com a membre d'Autismo España i Autisme Europe, se suma a la campanya a nivell europeu en què participen les principals organitzacions europees de l'autisme. Enguany duu novament per lema "Trenquem junts les barreres per l'autisme. Fem una societat accessible". Les entitats han preparat, les setmanes anteriors i posteriors al 2 d'abril, diferents activitats de conscienciació i sensibilització sobre els TEA, com xerrades, taules rodones, festes i entrades a diferents museus i espais a preu especial.

 

A més, s'han sumat a la campanya internacional Light It Up Blue(Il·lumina'l de blau, en català), que promou Autism Speaks i que ha aconseguit il·luminar de blau edificis tant emblemàtics com l'Empire State, el Crist Redemptor del Brasil, les cataractes del Niàgara, la torre Eiffel, la torre de Pisa o l'Òpera de Sidney, entre d'altres. A Catalunya, i a petició de les associacions, uns 70 edificis i monuments catalans s'il·luminaran de blau, d'entre els quals destaquen la façana de l'ajuntament de Barcelona, la Casa Batlló, la Sagrada Família, el Gran Teatre del Liceu, el Macba, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), l’Arc de Triomf, la nòria del Tibidabo, el teatre Kursaal de Manresa, l'ajuntament de Banyoles o la torre de la Miranda de Cornellà. Al conjunt de l'estat espanyol es calcula que s'il·luminaran uns 300 edificis i monuments.

 

 


Comencen els tallers de sensibilització del Grup TEA Sant Cugat

Comencen els tallers de sensibilització del Grup TEA Sant Cugat

23 de març de 2018.- El Grup TEA Sant Cugat va començar al febrer els seus tallers de sensibilització El Trastorn de l’Espectre Autista com mai l’havies vist a l’escola Pins del Vallès de Sant Cugat del Vallès.

Han estat tres tallers diferenciats: un adreçat als monitors (16 de febrr), un altre als professors (19 de febrer), que poden reproduir a les aules amb els seus alumnes, i un tercer adreçat a les famílies de l’escola (21 de març). Són tallers dinàmics i participatius en què "l’objectiu de sensibilitzar sobre el TEA s’aconsegueix mitjançant activitats amb què els participants experimenten l’autisme en primera persona", segons ens explica la presidenta del Grup TEA Sant Cugat, Adelaida Soler.

Els tallers es complementen amb teories explicatives de cada dificultat treballada i uns vídeos en què també veiem el TEA en primera persona. En acabar cada taller es passa un formulari detallat per fer-ne la valoració i podem dir que les valoracions estan superant les nostres expectatives.

 

 


El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que "anticipen" i faciliten la visita a persones amb autisme

El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que

8 de març de 2018.- El Gran Teatre del Liceu, la Fundació Autisme Mas Casadevall i l'Associació Aprenem han col·laborat en l'elaboració d'unes guies que pretenen respondre a les necessitats de les persones amb TEA que vulguin anar al Liceu. Són tres guies que estan penjades a la web del Liceu i que són fruit d'0una trobada que van tenir amb Apropa Cultura per posar sobre la taula quines eren les dificultats que les persones amb TEA es troben quan van a visitar espais culturals i quines eines haurien de poder disposar quan surten a gaudir de la cultura i l’oci. Les persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme es caracteritzen, entre altres coses, per preferir la repetició i la rutina i rebutjar els espais desconeguts i activitats no habituals, ja que els pot provocar ansietat, malestar i inseguretat. Per això és molt important facilitar-los la màxima informació sobre l'activitat a la qual assistiran, les característiques físiques de l'espai i de tot allò que veuran i faran, la durada, els sons i les llums, les persones que els atendran, etcètera.    

Les tres guies han comptat amb la supervisió tant de la Fundació Mas Casadevall com de l’Associació Aprenem, i han tingut la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil, que ha assessorat amb els textos escrits a la guia més extensa.

 Les tres guies responen a:

  • Document més explicatiu, amb text i imatges pensant per a TEA lleu/moderat (copiant el model americà del Museu Metropolità (MET) i el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA)
  • Document més sintètic per a persones amb TEA que estan aprenent a llegir (lletra de pal)
  • Document encara més sintètic per a persones amb TEA sever. Passos amb imatges i pictogrames.

Aquestes guies reflecteixen la preocupació el Liceu per acostar-se de veritat a tots els públics i se sumen a la tendència de diferents museus d'arreu del món, on , a més de dels esmentats MET i MOMA, que a les seves pagines web faciliten un bon grapat de recursos per preparar la visita, hi ha moltes altres institucions culturals que treballen en la mateixa línia, com ara el Kennedy Center de Washington, La cité de l'automobile de Mulhouse, el Minneapolis Institute of Arts, el parlament escocès, o el Theatre Development Arts de Nova York.

En la imatge, un moment de l'assaig d'El Superbarber de Sevilla, una activitat pensada especialment per a nens i joves amb autisme i que es va fer al novembre de 2016 juntament amb el projecte Alas para el autismo (Factultat de Turisme Sant Ignasi-La Salle)  

Podeu accedir a les guies clicant en aquest ENLLAÇ


Federació i entitats, a la jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

Federació i entitats, a la jornada Accessibilitat i Diversitat d'Apropa Cultura

23 de febrer de 2018-  La federació i membres de les entitats Aprenem i Autisme Mas Casadevall van participar la molt interessant jornada d'Accessibilitat i Diversitat 2018, dilluns 19 de febrer, dedicada a cóm millorar l'experiència cultural de las persones amb autisme.

Organitzada per Apropa Cultura (enhorabona!!) va comptar amb intervencions de la Lídia Garcia, directora d' Aprenem Associació per a la inclusió de persones amb autisme i secretària de la nostra federació, amb Ignasi Calvís, Gemma Rovira i Arnau Pibernat, de la Fundació Autisme Mas Casadevall, amb Irene Calvís, del comitè executiu de Fundació Autisme Mas Casadevall i responsable del projecte social del Gran Teatre del Liceu, i amb la cloenda a càrrec de la nostra federació, Rosa Serrano.

Per la gran afluència de la sala, Serrano va agrair a les entitats i equipaments culturals l'esforç que estan fent per acostar la cultura a les persones amb TEA. Alhora ha demanat que en els accessos tinguin en compte (per exemple en el preu de les entrades) als acompanyants de els persones amb autisme. Ha aprofitat l'ocasió per recordar el paper i tasca de la federació i de les seves entitats. A més, el material lliurat als assistents incloïa el còmic del Pau, el nen amb TEA de la federació.


Assotea avança al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme

Assotea avança al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme

 16 de febrer de 2018.- L'Associació de Familiars de Persones amb Autisme de Martorell (Assotea) ha avançat al 17 de març la commemoració del Dia Internacional de l'Autisme amb un acte-col·loqui a la biblioteca municipal. Serà un acte obert a tothom i estarà conduït per  Raquel Montllor, psicopedagora, educadora social i màster en educación especial. Als 40 anys va ser diagnosticada d'autisme. Si necessiteu més informació podeu adreçar-vos a teamrtorell@gmail.com  


Aprenem organitza el primer Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu

Aprenem organitza el primer Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu

7 de febrer  de 2018.- El Centre Recursos Autisme Barcelona (CRAB) de l'Associació Aprnem Autisme  organitza la primera edició del Taller d'intervenció educativa basat en el Suport Conductual Positiu amb l'objectiu de proporcionar i facilitar estratègies per la gestió de conductes en tots els àmbits de la persona amb TEA.

L'activitat formativa està dirigida a professionals de l'àmbit educatiu com docents, psicopedagogs, psicòlegs...i a familiars de persones amb TEA. En el cas dels docents, està en tràmit el reconeixement d'activitat formativa per part del Departament d'Ensenyament i es lliurarà el certificat corresponent. 

El taller es durà a terme els pròxims 16 i 17 de març a la Facultat Pere Tarrés (C/Santaló, 37 - Barcelona). Per inscriure-us al taller demaneu el full de preinscripció a aprenem.suportgestio@gmail.com i retorneu-lo emplena. Si us confirmen que hi ha plaça teniu un termini de 7 dies per fer l'ingrés al compte bancari indicat (tramitant el comprovant bancari) i us confirmaran la inscripció definitiva al curs.