Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

8 de desembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat va organitzat fa uns dies una sessió de DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats) "per tal d’extreure dades per poder tirar endavant un projecte i focalitzar la nostra activitat com a associació", segons ens explicava la presidenta, Adelaida Soler.

La participació va ser elevada, ja que hi van assistir més de la meitat de les famílies associades. La sessió va ser organitzada i dinamitzada per la Cecília Aranda, que també es farà càrrec de la gestió de les dades, tant de les que van sortir de la sessió com de les que surtin de l’enquesta que està preparant per a les famílies. "A partir de la informació resultant, n’extraurà els objectius generals i els més concrets per tal d’elaborar un projecte i de focalitzar les nostres accions i estratègies com a associació", explicava Soler.

Cecília Aranda té experiència en la gestió d’ONG i ara treballa a Brussel·les com a coordinadora de Projectes Internacionals a IFM·SEI. Durant tota la sessió va transmetre al grup la seva experiència i entusiasme; va combinar diverses dinàmiques com tècniques de participació instantània mitjançant una plataforma on-line i la utilització dels smartphones, participació individual, discussió en petit grup, exposició d’idees, discussió en grup gran... "Tot plegat va fer la sessió molt dinàmica, participativa, interessant i productiva", en paraules d'Adelaida Soler. De fet, les gairebé tres hores de durada van passar volant. Fins i tot l’esmorzar estava integrat en una de les activitats on, en silenci (...mentre es menja no es parla...), els participants deixaven escrits els seus desitjos sobre el TEA en cadascun dels àmbits: familiar, de ciutat, com associació... Des del Grup TEA Sant Cugat agraeixen a la Cecília la seva disponibilitat perquè els va carregar les piles i van sortir més enfortits com a associació: "ens ajudarà a focalitzar els esforços", conclou la presidenta.

 


Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

7 de desembre de 2017.- Sabies que, segons un estudi americà del 2012, el 46,3 per cent d’alumnes amb autisme pateix bullying, quan en els estudiants sense aquest trastorn o sense discapacitat el percentatge baixa fins al 10 per cent? Per això, la confederació Autismo Espanya, de la qual formem part, la iniciativa de llançar una campanya per fer-hi front. Amb el lema “Frente al bullying, CONTESTA”, la iniciava adreçada sobretot als joves, i ho fa mitjançant emoticones, un llenguatge que per a molts nens i joves amb autisme resulta més senzill d’utilitzar que el llenguatge verbal.

Consta de diversos cartells i materials relatius a les diverses formes d’assetjament (verbal, sexual, físic, ciberbullying, d’exclusió social...) La campanya inclou, a més, una guia d’actuació per a pares i professors. Tota la informació, els cartells per  fer-ne difusió, enllaços d’interès i la guia es troben al web AcosoescolarTEA.

Emoticones de la campanya 


L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

1 de desembre de 2017.- L’adquisició de material per a l'adequació d'una aula d'integració sensorial per a infants amb autisme ha estat el projecte més votat del Pressupost participatiu d’Arenys de Mar per al 2018, amb 580 vots i amb un pressupost de 15.000 euros. Es tracta d’un projecte que vol tirar endavant Junts Autisme l’associació  membre de la nostra federació que treballa per a les famílies de nens i nenes amb autisme d’Arenys i rodalies. Enhorabona, Junts Autisme, per la feina de captació de vots per a aquets nou espai d’estimulació.   

Els següents projectes amb més vots han estat eliminar barreres arquitectòniques en punts claus del municipi (amb 403 vots), la millora del mobiliari infantil del pati de l'escola Joan Maragall (amb 391 vots) i dotar d'il·luminació la platja del Cavaió (amb 298 vots). 


Tret de sortida de la temporada 2017-2018 del Grup TEA Sant Cugat

28 de novembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat ja ha donat el tret de sortida al segon cicle de xerrades, fetes per especialistes, sobre temes d’interès per a familiars d’infants i joves diagnosticats de TEA.

La primera sessió, celebrada el 23 de novembre, va comptar amb l’Equip de Tot Teràpia Mira-sol, que va presentar la xerrada 'Com gestionar un infant amb TEA a casa'.

Va ser  una exposició molt interessant, on la totalitat dels assistents va poder  participar expressant els seus dubtes i neguits i compartint les seves experiències. La prova de l’interès que va despertar és que les dues hores van passar volant i, un cop acabada la sessió, molts dels assistents es van quedar a la sala per comentar algun dels aspectes exposats.

Les properes activitats culturals del Grup TEA Sant Cugat previstes i a les quals esteu convidats són:

Febrer 2018: dijous 1: La TE(v)A pel·lícula Projecció de Snow Cake (2006). Amb Sigourney Weaver i Alan Rickman. Presentada a la II Conferència Internacional d’Autism Cymru de Cardiff.

Febrer 2018: dijous 8: Fem un te amb..., Albert Rodríguez, advocat i adjunt al gerent de SOM Fundació. Parlarem de TEA: Aspectes legals i planificació de futur.

Febrer 2018: dijous 15: Punt de trobada. L’espai dels pares i mares. Compartim experiències i compartim berenar. Servei gratuït de préstec de llibres.

A banda de les activitats programades, els podeu trobar tots els dijous, entre les 18h i les 20h al despatx-3 de la primera planta de la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès.

 


Més de 200 persones a la sessió de cinema per a tothom d'Aprenem

Més de 200 persones a la sessió de cinema per a tothom d'Aprenem

22 de novembre de 2017. Més de 200 persones van assistir diumenge 19 a una nova sessió de cinema per a tothom i pensada especialment per a nens i nenes amb autisme, organitzada per Aprenem. Es va projectar la pel·lícula Operació Cacauet 2: missió salvar el parc. 

Va ser a la sala Filmax  del Centre Comercial Gran Via, a l'Hospitalet, i va comptar amb diverses característiques que facilitaven que els nens i nenes amb autisme s'hi trobessin bé: llum ambiental durant la projecció, sense anuncis, a un volum baix, amb possibilitat d'aixecar-se i moure's per la sala i  sense necessitat de silenci absolut. A Aprenem ja estan buscant data per a la propera sessió! 

A punt d'entrar a la sala 

 


Jornades d'autisme 'Amb els cinc sentits' de TEAcció

Jornades d'autisme 'Amb els cinc sentits' de TEAcció

13 de novembre de 2017.- TEAcció (Associació de pares i professionals en pro de l’autisme Terrassa-Viladecavalls) ha organitzat, el proper 25 de novembre, les IV Jornades Formatives sobre Autisme, que tindran lloc a la sala polivalent del Centre Cívic President Macià de Terrassa. Les jornades volen apropar-nos a la diversitat simptomàtica dels trastorns de l’espectre autista, centrant-se en innovadores eines d’intervenció com ara la multisensorialitat i robòtica. A més, l’associació Educa Asperger presentarà un projecte innovador que pretén donar una sortida educativa, emocional i funcional a joves amb síndrome d’asperger

Les places són limitades i es registraran per ordre d’inscripció a través del correu electrònic teaccio@hotmail.es o a través dels telèfons 620 43 16 34 (Cristina), 635 49 83 66 (Rosa)


Rosa Serrano, a la reunió Àgora La Salle de Manresa

Rosa Serrano, a la reunió Àgora La Salle de Manresa

13 de novembre de 2017.- La presidenta de la nostra federació, Rosa Serrano, va participar dissabte dia 11 de novembre a la reunió Àgora La Salle de Catalunya, que va tenir lloc a Manresa. Ho va fer no només com a presidenta de la FECA sinó també com a presidenta del centre de recursos TEA de Manresa i com a docent de l’escola d’aquesta localitat.

La seva participació va consistir en dues xerrades sobre autisme i emocions. Així, va explicar d’una banda, les dificultats d'expressió i comprensió de les emocions que tenen els alumnes amb TEA i, en segon lloc, va proposar diferents maneres de treballar-les a l'aula.

A més de Rosa Serrano, en la trobada van participar la religiosa Sor Lucía Caram, que va parlar de l’alegria, i Pere Sobreroca, professor de Manresa i membre de la comunitat de Sant Egidi, que va parlar de l’alegria de donar a partir de la seva experiència de voluntariat en una llar d’avis amb alumnes de segon d’ESO.

Les reunions Àgora de La Salle es fan cada any en una escola diferent d’aquesta orde religiosa i enguany van tenir Manresa com a població d’acollida. 


Participació i reconeixement a la FECA al Congrés Estatal d’Alteracions de Conducta de Manresa

Participació i reconeixement a la FECA al Congrés Estatal d’Alteracions de Conducta de Manresa

12 de novembre de 2017.- La ciutat de Manresa va acollir els dies 9 i 10 de novembre el IV Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta, un congrés amb més de 630 inscrits, amb participació de la nostra federació i que enguany ha estat enfocat a dues etapes de les persones amb TEA: infanto-juvenil i adults. Alhora es va fer la distinció entre alt i baix funcionament de les persones amb TEA.

El dijous 9 es van celebrar tres conferències, a càrrec d’Steve Goodman (doctor en psicologia de Michigan, EE.UU.), Maria Díez-Juan (coordinadora de la Unitat Multidisciplinària TEA de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) i Andrew Isaac (metge psiquiatra especialitzat en discapacitat intel·lectual del Regne Unit). El Dr. Goodman va presentar un sistema de suports de nivells diferenciats. Maria Díez-Juan, al seu torn, va parlar de la importància de la intervenció primerenca en el TEA (va ser una molt bona conferència), i el Dr. Isaac va dissertar sobre el comportament en el TEA i la discapacitat intel·lectual.

Hi va haver també dues taules rodones. La primera a càrrec d’Steve Goodman, Mercè Esteve (subdirectora general d’ordenació i atenció a la diversitat del Departament d’Ensenyament) i Josep Font (expert en suport conductual positiu i director del centre d’educació especial l’Estel fins el 2016). Es va parlar novament de l’aplicació d’un sistema de suports de nivells diferenciats.

En la segona taula rodona es va parlar de conductes desafiadores en adults amb TEA i discapacitat intel·lectual. Hi participaren Andrew Isaac, Agustín Illera (al capdavant de l’associació guipuscoana d’autisme GAUTENA) i Rebeca Sevilla (coordinadora de la xarxa d’habitatges amb suport per a persones adultes amb TEA de l’associació Bata de Pontevedra).

Divendres va ser un dia molt potent amb dues conferències, quatre comunicacions i quatre  taules rodones. Amaia Hervàs (cap de psiquiatria infantil i juvenil de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa) va parlar de TEA en persones verbals; Bo Halskov (neuropsicòleg danès especialista en l’atenció i educació especial), per la seva banda, va parlar de “capacitar i fer emocionalment competents als nens i joves amb TEA de baix rendiment en la gestió de la seva pròpia conducta”, en una xerrada plena d’hunor i bon rotllo. “Dues conferències brillants”, en paraules de Rosa Serrano.

Les quatre taules rodones van ser les següents:

Adolescents d’alt funcionament amb TEA i el context escolar com a promotor del desenvolupament social i emocional saludable va ser el fil conductor de la primera, en la qual han participat Amaia Hervàs, Pepa Soriano (membre d’una USEE) i Carme Hortal (assessora del Centre de recursos educatius  per a alumnes amb trastorns del desenvolupament i la conducta).

La segona va anar a càrrec de Bo Hejlskov, Lali Piera (psicòloga clínica del CSMIJ de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell) i David Simó (doctor en psicologia de l’educació i assessor en suport conductual positiu a AMPANS). Es va parlar  d’autisme de baix rendiment.

A la tarda la tercera taula rodona abordava la importància de l’atenció primerenca i en ella  van prendre la paraula Maria Elias (psicòloga clínica de l’equip de Maria Díez-Juan a Sant Joan de Déu de Barcelona), Laura Escribano (directora de l’associació ALANDA que dóna suport a infants amb alteracions de la comunicació, la interacció i el llenguatge) i Montserrat Torras (coordinadora del CDIAP del Parc Taulí de Sabadell).

En la darrera taula rodona (Necessitats i suports a les famílies de persones amb TEA) hi va parlar la nostra presidenta, Rosa Serrano, a més d’Almudena Calero (psicòloga especialitzada en malaltia mental i alteracions de la conducta en persones amb discapacitat intel·lectual) i Rosa Álvarez (directora tècnica de Federación Autismo Andalucía). La taula rodona va ser una  bona oportunitat per insistir en diferents reivindicacions i necessitats de les famílies, des de les necessitats de suport que sorgeixen en el moment de rebre el diagnòstic, fins a necessitats “pràctiques” com bolquers i medicaments adequats, passant per una major efectivitat de la targeta Cuida’m, poder fer les proves mèdiques a la mateixa comarca, dependre  del departament de Salut, més facilitats als menjadors escolars, més suport a l’escola inclusiva...  

Al final del Congrés es va retre un petit homenatge a Pere Rueda, el qual ha estat l’ànima dels Congressos de Conducta a Manresa des del seu començament i que ara es jubila. També es va reconèixer la tasca de la nostra federació en suport i ajuda a les famílies. “Han estat dos dies molt intensos però que ens han carregat d’idees i reptes de cara al futur”, ens explicava Rosa Serrano. Des de la federació volem agrair als organitzadors del congrés aquest reconeixement, que ens estimula a seguir treballant de valent per les persones amb autisme i les seves famílies.


Campanya del 012 per sensibilitzar sobre l'autisme

Campanya del 012 per sensibilitzar sobre l'autisme

2 de novembre de 2017.- Ja s'ha començat a emetre a televisió l'espot de la campanya del Telefon 012 de la Generalitat per sensibilitzar la societat sobre l'autisme, presentat per Helena Garcia Melero i en el qual hi hem col·laborat la Federació Catalana d'Autisme i les seves entitats.

L'espot és fruit de la feina del Grup de Treball sobre Autisme constituït al maig dins el Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorns mental i addiccions i encapçalada per la coordinadora de les polítiques publiques per a l'Estat del Benestar del departament de Presidència, Dolors Rusinés. En aquest grup, constituït per tirar endavant la campanya de sensibilització, h van participar una vintena de persones, entre representants de diferents departaments relacionats amb aquestes polítiques, tècnics, entitats i professionals de l'atenció a l'autisme des del punt de vista sanitari, educatiu, etcètera, en les diferents etapes de la vida. Veieu l'anunci clicant en aquest ENLLAÇ

 

 

 


L'autisme, tema central del Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta

L'autisme, tema central del Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta

23 d'octubre de 2017.- Manresa acollirà els dies 9 i 10 de novembre el IV Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta, organitzat per Althaia i AMPANS, que es desenvoluparà als teatres Kursaal i Conservatori de Manresa. El Congrés tractarà a fons les alteracions de la conducta que presenten nens, adolescents, joves i adults amb trastorn de l'espectre autista. Amb el títol "Conducta i Autisme. De l'experiència a l'evidència", el Congrés vol donar resposta a les següents qüestions:

- La necessitat d'avançar cap a pràctiques basades en l'evidència en l'avaluació i tractament de les conductes problemàtiques.

- Fer visible models, enfocaments, estratègies i pràctiques basades en l'evidència que facin possible canvis en els nostres sistemes de provisió de serveis i suports.
- Mostrar què impliquen les pràctiques basades en l'evidència en la millora dels nostres serveis i suports, i en definitiva, en els resultats i qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

 Al Congrés participarà, entre d'altres, la presidenta de la federació, Rosa Serrano, en un simposi sobre Necessitats i suports a les famílies de persones amb TEA. També hi prendrà part la col·laboradora de la Fundació Autisme Mas Casadevall i membre del seu comitè clínic Maria Díez Juan, coordinadora de la Unitat Multidisciplinària Trastorns de l'Espectre de l'Autisme de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, que parlarà de 'La importància de la intervenció primerenca en el TEA: principis d’ intervenció naturalista'. La presidenta del comitè clínic i psicòloga clínica de la Unitat Multidisciplinària de Trastorns de l’Espectre Autista de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Maria Elias, per la seva banda, parlarà al simposi sobre la importància de l'atenció primerenca  

Aquest IV Congrés segueix la línia estratègica conjunta entre Althaia i AMPANS, en traslladar el coneixement als professionals i com a complement imprescindible al Postgrau sobre Salut Mental i Alteracions de la Conducta en persones amb discapacitat intel·lectual, i al treball en xarxa mitjançant la gestió de serveis i suports a les persones que presenten alteracions de la conducta.

Objectius:
- Promoure suport i atenció a les persones amb TEA que presenten alteracions de la conducta.
- Impulsar una mirada comprensiva de la conducta de les persones amb TEA.
- Transferir el coneixement per produir intervencions adequades.
- Generar una comunitat de professionals motivats amb un sentit innovador i col·laboratiu, que permeti desenvolupar pràctiques basades en l'evidència.

Format:
- Conferències centrals, referides a una investigació bàsica o aplicada, pràctiques professionals o nous models

- Simposis: tres presentacions al voltant d'un tema.- Comunicacions: 4 presentacions per taula- Pòsters: espais on es presenten els treballs, experiències i pràctiques realitzades.
- Tallers: per aprofundir en les pràctiques.

Consulta el programa del Congrés aquí. Per inscriure-us cliqueu  aquí