El 29 d'octubre, corre per la inclusió escolar dels nens amb TEA amb Aprenem

El 29 d'octubre, corre per la inclusió escolar dels nens amb TEA amb Aprenem

10 d'octubre de 2017.- Un any més, Associació Aprenem organitza el Correblau, més que una cursa solidària, amb l'objectiu de difondre i fer possible la inclusió escolar dels nens i nenes  amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

 Serà diumenge 29 d'octubre, començarà a les 10 del matí i constarà d'una cursa solidària de 5 quilòmetres en un circuit circular de 2,5 quilòmetres pels camins del Parc de la Ciutadella, on es podrà realitzar corrent o caminant.  

La Cursa és per a majors de 14 anys. Els menors d´aquesta edat han de córrer acompanyats en tot moment d´un adult que necessàriament ha d´estar inscrit a la cursa i se´n faci responsable.

 L'import de la inscripció serà de 12 euros, 7 per participar a la cursa (inclou samarreta i obsequis), i 5 per impulsar un projecte d'inclusió escolar de alumnat amb autisme.

 

Tota la informació sobre la cursa i les inscripció la trobareu clicant en aquest ENLLAÇ

 

Cartell de la cursa solidària Correblau


Premi Cermi 2017 a Mas Casadevall

Premi Cermi 2017 a Mas Casadevall

2 d'octubre de 2017.- La Fundació Autisme Mas Casadevall, de Serinyà-Banyoles (Girona), i el grup de treball multidisciplinari CARE Mas Casadevall, han rebut el premi CERMI 2017 a la Investigació Social i Científica pel projecte CARE0-4-Mas Casadevall (Clinical Center for Autism based on Research and Education -Mas Casadevall) per a l'atenció primerenca de l'autisme.

El projecte CARE0-4- MC persegueix crear un centre clínic i investigador en el diagnòstic precoç i atenció primerenca dels trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA). Amb la seva posada en marxa es pretén donar resposta a les famílies dels nens que presenten dificultats del neurodesenvolupament i senyals d'alarma pròpies dels TEA, per accedir a un diagnòstic especialitzat i rebre una resposta terapèutica integral i comprensiva basada en l'evidència, per un equip multidisciplinari amb formació específica en la identificació i intervenció primerenca de l'autisme. La iniciativa, en fase preparatòria i amb ubicació a Barcelona, ​​té com a primer objectiu facilitar la detecció precoç dels TEA i, a continuació, proporcionar tractaments adequats als nens i les seves famílies, en coordinació amb els suports terapèutics i educatius del sistema d'atenció comunitari.

El projecte CARE0-4-MC, amb la col·laboració de l'Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat Blanquerna (URL), té una clara vocació social, al servei de les necessitats de les famílies en procurar accés a informació contrastada, oferir espais psicoeducatius i afavorir la vinculació interfamiliar i comunitària. Així mateix, persegueix ser un centre generador de coneixement i impulsor de línies d'investigació pròpies a nivell biomèdic i psicosocial. A aquest nivell, compta amb el suport i assessorament de l'UC Davis MIND Institute de Califòrnia (EUA), centre de referència mundial en la investigació i abordatge clínic de l'autisme, amb el qual hi ha una profunda vinculació professional.

Mas Casadevall va néixer el 1988 per iniciativa d'uns pares que volien oferir espais de vida i de treball als seus fills en la seva arribada a l'edat adulta. En l'actualitat atén una trentena de persones amb autisme: té dues residències a Serinyà i una tercera a Banyoles, a més de tallers ocupacionals (d'horta, reciclatge, paper, etc.) i un restaurant, atès pels usuaris. El projecte CARE0-4--MC suposa la culminació de la feina d'aquestes famílies pioneres, que faciliten nous recursos terapèutics i ajuda social a la generació actual de pares que es troben en situació d'una recerca de respostes diagnòstiques i terapèutiques.

Els premis que anualment concedeix el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), principal plataforma del sector a l'estat, reconeixen les iniciatives d'entitats i persones per afavorir la inclusió del col·lectiu amb discapacitat en els diferents àmbits de la vida, així com projectes relacionats amb l'accessibilitat universal, la participació en les institucions, la perspectiva de gènere o la investigació, entre d'altres camps, que contribueixen al benestar de les persones amb discapacitat i de les seves famílies.

En la seva edició del 2017, més d'un centenar de candidatures s'han presentat a les 13 categories d'aquest guardó.


Divendres, primer taller d'estimulació cognitiva de l'ATEATE

Divendres, primer taller d'estimulació cognitiva de l'ATEATE

19 de setembre de 2017.- Un grup de cinc nens i nenes donen el tret de sortida, divendres 22 de setembre, al primer taller d'estimulació cognitiva impulsat per l'Associació Trastorns de l'Espectre de l'Autisme Terres de l'Ebre (ATEATE) i que es farà a la seu de la Federació d'Entitats Socials de les Terres de l'Ebre, a Tortosa (plaça Mossèn Ovidi Tobias).

Pensat per a totes les edats, el taller, d'una hora de durada, va adreçat  a nens i nenes amb dificultats d'atenció, memòria i organització. I són aquests els camps que es treballaran, sota la direcció de la neuropsicòloga Anna Curto. Els tallers estan també oberts als socis de AHIDA-TTE, associació de TDAH a les Terres de l'Ebre, amb el qual té un conveni de col·laboració, així com a famílies no associades, perquè "el que ens interessa també és la inclusió social i la sensibilització, i creiem que aquest taller ens pot ajudar", explica el president d'ATEATE, Àngel Chaverri.

D'altra banda, Chaverri  apunta que confia que se celebraran més tallers, ja que "hi ha molta gent que ens ha demanat informació i esperem que sigui un èxit".

Per això, si hi esteu interessats, contacteu amb info@ateate per poder fer nous grups de participants.


L'autisme, a l'exposició Talking Brains de Cosmocaixa

L'autisme, a l'exposició Talking Brains de Cosmocaixa

12 de setembre de 2017.- Talking Brains. Programats per parlar és una exposició única que presenta i explica, a Cosmocaixa Barcelona i fins al gener de 2018, el cervell des del punt de vista del llenguatge, en un viatge a través de les lents de la neurociència, la biologia i l’evolució. I un dels protagonistes de la mostra és l'autisme.

La mostra parteix del fet que els éssers humans tenim la capacitat d’adquirir un llenguatge; aquest llenguatge projecta els nostres pensaments al món i acompanya la majoria de les nostres activitats. Tot això és gràcies a un òrgan complex que és el resultat de milions d’anys d’evolució: el cervell lingüístic. Però què significa el 'llenguatge humà'? el ximpanzés, que són els nostres familiars més propers, es comuniquem, però tenen llenguatge? Com i quan el vam desenvolupar els humans? Aquestes i altres preguntes es plantegen a Talking Brains, una innovadora exposició interactiva en què els visitants podran viure una experiència personalitzada gràcies a la tecnologia d’identificació per radiofreqüència.

Autisme

Una de les sales de l'exposició està dedicada a l'autisme no verbal. En aquesta s'hi mostra un documental on una mare explica com es comunica amb el seu fill amb autisme no verbal mitjançant un SAAC (Sistema Augmentatiu i/o Alternatiu de Comunicació), concretament, el sistema de pictogrames i fotos PECS. Dues parets de la sala de l'exposició estan cobertes per aquestes imatges en forma d'imants perquè el visitant pugui experimentar amb aquesta forma de comunicació no verbal.

A més, la mostra és una aposta inclusiva per la diversitat funcional de les persones. inclou elements de realitat virtual, les noves tècniques com l’encefalografia i diferents experiments de psicolingüística, amb els quals els visitants observen què és capaç de fer un cervell en mig segon i què el pot afectar quan presenta una patologia. També es poden posar en la pell d’una persona que pateix un trastorn lingüístic.

D'altra banda, l'exposició té un espai per a la recerca puntera que es fa per poder diagnosticar i tractar problemes mèdics per tal d’avançar en el coneixement del cervell, éspai que és un dels punts destacats de la mostra; per això l’exposició incorpora experiments que es porten a terme als centres de recerca punters en neurocirurgia i medicina fetal.

(¡) Al CosmoCaixa fan visites guiades, i també es pot sol·licitar la visita feta per un dels comissaris de l'exposició. En el segon cas el contacte per sol·licitar-ho és Núria Vallverdú, nuria@indissoluble.com / Tel 93 013 28 85.

 


El 28 de setembre, participa als sopars solidaris amb Aprenem i Mas Casadevall

El 28 de setembre, participa als sopars solidaris amb Aprenem i Mas Casadevall

6 de setembre de 2017.- Fundació Autisme Mas Casadevall i Associació Aprenem són les dues entitats beneficiàries de la propera edició de Dinners that matter (Sopars que importen), una iniciativa en la qual els restaurants col·laboradors donen el 25 per cent de la facturació directament i íntegra a una causa social a la qual dóna suport. Aquests sopars solidaris es fan quatre dijous l'any, seleccionant quatre causes diferents de projectes locals al voltant de quatre blocs: gent gran, malalties (càncer, diabetes,...), fam/pobresa i discapacitats. 

El proper sopar és el 28 de setembre i la causa solidària serà la lluita contra l'autisme, i en concret uns projectes d’Associació Aprenem i Fundació Autisme Mas Casadevall. En el cas d’Aprenem, els diners que es recaptin es destinaran al seu projecte de suport a la inclusió escolar. Amb ell es treballa perquè nens i nenes escolaritzats en centres ordinaris puguin accedir a les mateixes activitats que la resta de companys, cosa que no sempre és possible per manca de recursos d’atenció especialitzats. En el cas de Mas Casadevall, la recaptació es destinarà a la segona fase d’intervenció de l’aïllament dels tallers on els usuaris del centre fan diàriament la seva feina. Els tallers tenen 30 anys i presenten problemes d’aïllament, per la qual cosa són especialment freds a l’hivern i molt calorosos a l’estiu.

Encara que recaptar fons és una part important del que fa DinnersThatMatter, es vol ser molt més que una xifra. El coneixement és poder, i amb poder ve la capacitat de fer una diferència en la vida d’algú. Així que el veritable objectiu és ajudar a donar veu a projectes socials locals i difondre el seu missatge a tantes persones com sigui possible. 

Els restaurants participants en la iniciativa són:  2Y, Bisibisau, Dos Torres, El diset, El Sortidor, Feeding Spain, Fritz Restobar, Iradier, L'Atélier, La Taula, Vivanda, Bodega Monumental, Memorias de China, Suquet de l'Almirall, Tia Santa, Udon (3 restaurants.):

Trobareu la informació completa en aquest  ENLLAÇ

Encara som a temps de fer créixer la xarxa de restaurants col·laboradors amb aquesta iniciativa. Si creieu que hi ha algun restaurant de Barcelona o de qualsevol altra població que pogués estar interessat en adherir-se a aquesta iniciativa, contacteu amb irenecalvis@hotmail.com; els guanys que en puguem obtenir seran majors! I recordeu que els restaurants que participen a Dinners that matter s'ho poden desgravar a Hisenda. 

(¡) Molt important!! Si sortiu a sopar el dijous 28 a algun d’aquests restaurants, informem-nos entre nosaltres, i feu-vos una foto al restaurant on estigueu que després ho compartirem entre tots!! Podeu mencionar el projecte a twitter (@DinnersTmatter) i Facebook (@dinnersthatmatter)

 


10 mares de nens i joves amb autisme al curs per dinamitzar Grups d'Ajuda Mútua (GAM)

10 mares de nens i joves amb autisme al curs per dinamitzar Grups d'Ajuda Mútua (GAM)

27 de juliol de 2017.- Una desena de mares d'infants i adolescents amb autisme són els participants al curs de formació de dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua (GAM) en Salut Mental infantil i juvenil en el qual col·labora el Grup TEA Sant Cugat. És un curs dirigit per dues formadores, consta de vuit sessions, va començar a mitjans juny i acabarà al novembre a Sant Cugat. "Les sessions del curs passen molt ràpid i això és un indicador de l'interès que desperta", explica la presidenta del Grup TEA Sant Cugat i una de les participants al curs, Adelaida Soler. Soler afegeix: "el desenvolupament del curs és molt adequat ja que, de manera vivencial, experimenten què és això d'un GAM i fem intervencions pràctiques que ens ajuden a entendre la manera com ha de funcionar i com s'ha de desenvolupar".

El curs és una iniciativa del projecte Activa't per la Salut Mental de la federació Salut Mental Catalunya i en ell participen també l'ajuntament de Sant Cugat i l'Obra Social "La Caixa". Adreçat a familiars i cuidadors, la presidenta del Grup TEA Sant Cugat opina que "està resultant una experiència molt pràctica, interessant i satisfactòria que ens permetrà dinamitzar un GAM amb les eines necessàries".

Precisament, aquest és l'objectiu de les sessions, facilitar als dinamitzadors les eines necessàries per acompanyar el grup seguint el model GAM de l’Activa’t, basat en el suport entre igualsEls GAM són espais autogestionats que compten amb un o dos dinamitzadors, també usuaris del grup, que acullen, acompanyen i generen dinàmiques de comunicació. 


'Il·lusions aquàtiques', un projecte d'oci i inclusió laboral d'Autisme amb Futur

'Il·lusions aquàtiques', un projecte d'oci i inclusió laboral d'Autisme amb Futur

24 de juliol de 2017.- L'associació Autisme amb futur, que agrupa famílies de les comarques del Pendès i el Garraf, va posar en marxa l'any passat el projecte 'Il·lusions aquàtiques' per a nens i joves amb un trastorn de l'espectre autista.

Amb ell es fomenten activitats aquàtiques com el paddle surf, que contribueixen a augmentar la seva autonomia personal i les ajuda a desenvolupar-se millor. La iniciativa va arribar  després d'una prova pilot començada l'any anterior juntament amb l'associació SUPerando i gràcies a la col·laboració de la Fundació Decathlon, que aporta el material per poder desenvolupar les diferents activitats aquàtiques.  La prova va superar totes les expectatives i va ser un incentiu per buscar la forma que arribés a la resta dels nens de l’associació. Així es va començar a dissenyar el projecte que es va presentar a la Fundació Decathlon, juntament amb la botiga Decathlon de Sant Pere de Ribes, i va ser escollit per rebre una donació de 16.000 euros per fer-lo realitat.

Així, l'estiu del 2016 va arrencar la primera activitat del projecte: Paddle Surf per a nens i joves amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) a la platja de Cubelles. A més, durant el període 2016-2017 s'ha fet busseig i jocs d’aigua, dirigides i adaptades als nens amb TEA per monitors titulats i experimentats, conjuntament amb l'entitat Sitges al Aigua sin limitaciones, i amb el suport dels voluntaris que col·laboren amb l’associació, entre els quals s'han incorporat treballadors de la botiga Decathlon, molt conscienciats amb la causa.

Tant es així que va fer possible un conveni perquè els joves de l’associació poguessin formar-se i fer practiques a la seva botiga, la qual cosa va ser determinant per resultar escollits a la presentació del projecte, ja que la Fundació Decathlon premia la inserció laboral d'aquests nens. El resultat és que un dels nois  de l’associació, Traian, de 18 anys treballa a la botiga Decathlon de Sant Pere de Ribes, amb tan bons resultats que a dia d’avui es un més de l'euipa la botiga. En Traian treballa atenent al públic, està content amb la feina i és molt servicial. Sempre ajuda a tots els clients, els acompanya fins al producte i els ajuda. Tots els seus companys i clients sempre diuen que és molt amable.

Il·lusions Aquàtiques, es també un reconeixement a l’esforç que els pares i mares de l’associació Autisme amb Futur fan cada dia per garantir als seus fills un futur i una qualitat de vida.


Cóm afecta a les entitats el canvi en les subvencions del 0,7% de l'IRPF?

Cóm afecta a les entitats el canvi en les subvencions del 0,7% de l'IRPF?

18 de juliol de 2017.- Mesos enrere, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les Comunitats Autònomes van acordar la creació d'un nou model mixt de gestió del 0,7 per cent de l'IRPF, amb un tram estatal i un altre d'autonòmic, quan fins ara el gestionava en exclusiva el govern central.

En una recent reunió de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, amb el sector es va explicar el funcionament inicial d'aquest model:

ü  El 2017, cada entitat rebrà la mateixa quantitat del Ministerio de Sanidad, Asuntos Sociales e Igualdad obtinguda l'any 2016. La manca de temps per aplicar enguany la nova normativa fa que s'apliqui a partir del 2018, i es desenvoluparà a partir del mes de setembre.

ü  Les entitats que no van rebre subvenció de l'IRPF l'any 2016 hauran d'esperar al 2018, i aquest any no rebran res. Per tenir dret a subvenció, les entitats han de tenir una antiguitat de mínim 2 anys i estar registrades en el Departament d'Afers Socials i Famílies.

ü  Per poder rebre les subvencions igual que l'any passat, les entitats ho hauran de sol·licitar en els següents terminis: 

-          S'obriran les bases de sol·licitud i convocatòria de forma telemàtica (consultant a la web de la Conselleria): entre finals de juliol i la primera setmana d'agost.

-           Es publicaran a la pàgina web de la Conselleria les entitats que tenen dret a rebre el mateix import que el 2016: entre els dies 7 i 11 d'agost.

-          Termini d'entrega dels documents de sol·licitud: entre el 21 d'agost i el 8 de setembre.

-          La resolució per part del Departament: a finals de setembre.

-          Atorgament provisional: entre el 20 de novembre i el 30 de desembre.

-          Pagament de la subvenció: gener del 2018.

Com sempre, si teniu cap dubte, podeu contactar amb nosaltres a través de l'adreça de correu electrònic info@fecaa.cat o al telèfon 683 15 83 09 

Peu de foto: La nova caldera de biomassa de la Fundació Autisme Mas Casadevall és un projecte que ha rebut ajuts a càrrec del 0,7% de l'IRPF  

  


Premi de la fundació KPMG a l'associació Aprenem

Premi de la fundació KPMG a l'associació Aprenem

14 de juliol de 2017.- Aprenem Associació per a la inclusió de persones amb autisme, entitat associada  a la nostra federació, va rebre el 28 de juny passat un dels premis de la Fundació KPMG "Donem suport a projectes que transformen la societat" i que aquest any va recaure, a més en dues entitats de l'autisme, Aprenem i la Federació Autisme Andalusia.

Amb aquests premis, la fundació KPMG dóna els diners procedents del consum de cafè o refrescos a les seves oficines als projectes socials en què col·laboren els treballadors de KPMG, seguint el seu propòsit de donar suport al seu compromís i impulsar la transformació del Tercer Sector. En les convocatòries que s'han celebrat en els cinc últims anys, han donat un total de 285.368 euros a una trentena d'organitzacions en què participen activament els seus professionals. Trobareu més informació clicant en aquest ENLLAÇ d'Autismo España.


30 de novembre-2 de desembre: Congrés Internacional d'Autismo Sevilla

30 de novembre-2 de desembre: Congrés Internacional d'Autismo Sevilla

13 de juliol de 2017.- La ciutat de Sevilla acollirà, del 30 de novembre al 2 de desembre d'enguany, el Congrés Internacional Autismo Sevilla Alcanzamos Sueños, tot coincidint amb el vintè aniversari de la creació del Centre Integral de Recursos d'Autisme Sevilla. L'entitat ha volgut commemorar-ho com s'ho mereix i per això ha convocat experts en Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA), professionals de renom internacional que  abordaran l'actualització en el diagnòstic i la intervenció i el suport a persones amb TEA al llarg del seu cicle vital.

Com a membres de la Confederació Autismo España, les entitats associades a la Federació Catalana d'Autisme i els seus membres gaueixen de condicions especials en la seva inscripció i en les tarifes de l'hotel on es fa el congrés. Si voleu saber què heu de fer per gaudir d'auqesta avantatges, contacteu amb nosaltres a través de info@fecaa.cat