El 10 de març, cinquenes jornades Sóc TEACTIU de Viu Autisme

El 10 de març, cinquenes jornades Sóc TEACTIU de Viu Autisme

6 de febrer de 2018.- Viu Autisme , entitat associada de Castell d'Aro, organitza el proper 10 de març, juntament amb la Càtedra d'autisme de la Universitat de Girona, les cinquenes jornades Sóc TEACTIU, Trastorns de la conducta, que tindran lloc a l'Institut d'Educació Secundària Ridaura.

Serà una formació de caràcter teòric-pràctica en la qual s'abordaran els trastorns  de conducta associats als TEA. Entre els ponents que hi prendran part figuren el professor de la facultat d'educació de la Universitat de Barcelona (UB), Ignasi Puigdellívol, el doctor en Filosofia i professor d'Ètica Aplicada de la Universitat de Girona, Joan Canimas, Autismo Sevilla i l'educadora social, psicopedagoga, màster en educació especial i persona diagnosticada de TEA. Raquel Montllor.

Més informació i inscripcions a formació@viuautisme.com


Saps què és l'Accessibilitat Cognitiva? Una campanya d'Autismo España t'ho explica

Saps què és l'Accessibilitat Cognitiva? Una campanya d'Autismo España t'ho explica

1 de febrer de 2018.- Saps què és l’accessibilitat universal? I l’accessibilitat cognitiva? L’accessibilitat universal és la qualitat dels entorns perquè qualsevol persona pugui participar i gaudir dels mateixos de forma autònoma, independentment de les seves capacitats, necessitats o expectatives. Per aconseguir-la entren en joc tres tipus d'accessibilitat: física, sensorial i cognitiva. Aquesta última, la més "invisible" de totes, és la que més importància té per a les persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

L’accessibilitat cognitiva fa referència a la comprensió de l'entorn, entenent com a tal un espai, producte o servei. Es diu que un entorn accessible cognitivament quan una persona és capaç d'entendre i interpretar la informació que proporciona, domina la comunicació que manté amb ell i pot realitzar amb facilitat les activitats que es desenvolupen en el mateix. Per tot això, cal adaptar el disseny dels entorns a les habilitats i necessitats d'aquestes persones, ajudant així a millorar la seva autoestima, el seu rendiment i el seu benestar i afavorint la seva inclusió i participació en la societat.

Per ajudar a conscienciar sobre la importància de l'accessibilitat cognitiva per a les persones amb TEA, Autismo España, la confederació de la qual formem part, ha posat en marxa una campanya en línia que posa el focus en els aspectes més rellevants.

Trobareu tots els detalls de la campanya, en català, clicant en aquest ENLLAÇ

 


Campanya “Cóm veus l’autisme?”: participes?

Campanya “Cóm veus l’autisme?”: participes?

22 de gener de 2018.- Univers Agatha, Fundació Friends, l'Associació APNAB Gaspar Hauser de les Illes Balears i la Fundació Autismo Diario han posat en marxa la campanya “Cóm veus l’autisme?- ¿Cómo ves el autismo?”  amb l'objectiu de donar més visibilitat al col·lectiu de persones amb Trastorns de l’Espectre de l’Autisme. (TEA)

El projecte inclou dues fases: la primera consisteix a proposar una frase que reflecteixi quina visió tenim de l'autisme, mentre que en la segona es tracta d’enviar una fotografia que pugui relacionar-se també amb l'autisme. El resultat final serà una combinació de les frases rebudes, que hauran associat a les fotografies enviades també pels participants.

Qui pot participar? Hi poden participar persones amb autisme, així com familiars, amics, coneguts o, en definitiva, qualsevol persona que pugui tenir una sensibilització amb l'autisme.

Termini de la primera fase (enviament de frases): Des del 15 de gener al 31 de març

 Termini de la segona fase (enviament de fotografies): Des de l’1 d’abril al 30 de juny

On s’han d’enviar?  A universagatha@gmail.com

Al llarg de  la campanya es publicaran al web d'Univers Agatha i es compartirà a les xarxes socials. També es farà una exposició, probablement el pròxim curs lectiu, el lloc i la data del qual es comunicarà a les famílies participants un cop estiguin determinats. Serà imprescindible enviar el nom i cognom de la persona, centre i edat, i quan es tracti de persones externes als centres, el nom i la població o país de procedència.

Els organitzadors consideren que el projecte és una bona manera de sensibilitzar sobre el trastorn de l’autisme. Us animem a participar. Vinga, som-hi!!!!!


La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

La FECA, a la Jornada d’Accessibilitat i Diversitat del 19 de febrer

11 de gener de 2018.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, participarà dilluns 19 de febrer a la segona part de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat que han organitzat Apropa Cultura i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Després que en una primera part, el 29 de gener, es va fer una aproximació al col·lectiu de la discapacitat intel·lectual, la jornada del 19 s’aproximarà als TEA de la mà d’experts i professionals de l’àmbit social i cultural; es presentaran exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.

En aquest sentit, a més de Rosa Serrano, que prendrà part en la inauguració, prendran la paraula al llarg del matí, entre d’altres, la directora de l’Associació Aprenem, Lidia Garcia, la psicòloga de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Gemma Rovira, l’educador Arnau Pibernat i l’Ignasi Calvís, usuari de Mas Casadevall. A més, Irene Calvís, que forma part del comité executiu de Mas Casadevall i és alhora responsable del projecte social del Gran teatre del Liceu, parlarà de l’experiència en aquest camp d’aquesta institució.

A continuació trobareu el  programa de les jornades i la inscripció:


Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

Darrera junta del 2017: cap a una federació més participativa

5 de gener de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme va celebrar el 29 de desembre, a l'Hotel d'Entitats de Gràcia, la darrera junta de l'any, una junta amb els nous membres que s'hi han incorporat darrerament i que la fan més participativa. La nova junta ha quedat així:

Presidenta: Rosa Serrano, del Centre de Recursos TEA Catalunya Central (CR TEA CC)

Vicepresidenta: Emma Leach, de l'Asociació Aprenem

Tresorera: Verònica Masdéu d'Autisme amb Futur

Secretari: Àngel Chaverri, d'Associació Trastorns de l'Espectre de l'Autisme Terres de l'Ebre ATEATE)

Vocals: Àngels Roca i José Luis Bruned, de Mas Casadevall; Lídia Garcia, d'Apenem; Neus Payerols, de Junts Autisme; Adelaida Soler, de Grup TEA Sant Cugat,  Marta González de Viu Autisme.

La reunió va servir per fer repàs de les comissions formades (Comunicació, Salut, Educació i Transició a l'edat adulta), així com per posar-se al dia sobre el documental que es començarà a filmar a finals de gener. D'altra banda, es van comentar els dos congressos als quals hem assistit darrerament: el Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta, celebrat els dies 9 i 10 de novembre a Manresa i durant el qual es va concedir un premi de reconeixement a la Federació, i el Congrés Internacional d'Autismo Sevilla, que va tenir lloc  a principis de desembre.

A més, vam donar la benvinguda a l'Associació TEA Martorell (ASSOTEA) i es va parlar de fer una assemblea per al mes de març, de la propera junta i de les entitats que han sol·licitat adherir-se a la federació. Anem creixent!!!

 

 


La Federació Catalana d'Autisme i les seves entitats us desitgem unes molt Bones Festes

Felicitació Nadalenca


Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

Jornada de treball associatiu al Grup TEA Sant Cugat

8 de desembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat va organitzat fa uns dies una sessió de DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats) "per tal d’extreure dades per poder tirar endavant un projecte i focalitzar la nostra activitat com a associació", segons ens explicava la presidenta, Adelaida Soler.

La participació va ser elevada, ja que hi van assistir més de la meitat de les famílies associades. La sessió va ser organitzada i dinamitzada per la Cecília Aranda, que també es farà càrrec de la gestió de les dades, tant de les que van sortir de la sessió com de les que surtin de l’enquesta que està preparant per a les famílies. "A partir de la informació resultant, n’extraurà els objectius generals i els més concrets per tal d’elaborar un projecte i de focalitzar les nostres accions i estratègies com a associació", explicava Soler.

Cecília Aranda té experiència en la gestió d’ONG i ara treballa a Brussel·les com a coordinadora de Projectes Internacionals a IFM·SEI. Durant tota la sessió va transmetre al grup la seva experiència i entusiasme; va combinar diverses dinàmiques com tècniques de participació instantània mitjançant una plataforma on-line i la utilització dels smartphones, participació individual, discussió en petit grup, exposició d’idees, discussió en grup gran... "Tot plegat va fer la sessió molt dinàmica, participativa, interessant i productiva", en paraules d'Adelaida Soler. De fet, les gairebé tres hores de durada van passar volant. Fins i tot l’esmorzar estava integrat en una de les activitats on, en silenci (...mentre es menja no es parla...), els participants deixaven escrits els seus desitjos sobre el TEA en cadascun dels àmbits: familiar, de ciutat, com associació... Des del Grup TEA Sant Cugat agraeixen a la Cecília la seva disponibilitat perquè els va carregar les piles i van sortir més enfortits com a associació: "ens ajudarà a focalitzar els esforços", conclou la presidenta.

 


Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

Campanya d'Autismo España contra l'assetjament

7 de desembre de 2017.- Sabies que, segons un estudi americà del 2012, el 46,3 per cent d’alumnes amb autisme pateix bullying, quan en els estudiants sense aquest trastorn o sense discapacitat el percentatge baixa fins al 10 per cent? Per això, la confederació Autismo Espanya, de la qual formem part, la iniciativa de llançar una campanya per fer-hi front. Amb el lema “Frente al bullying, CONTESTA”, la iniciava adreçada sobretot als joves, i ho fa mitjançant emoticones, un llenguatge que per a molts nens i joves amb autisme resulta més senzill d’utilitzar que el llenguatge verbal.

Consta de diversos cartells i materials relatius a les diverses formes d’assetjament (verbal, sexual, físic, ciberbullying, d’exclusió social...) La campanya inclou, a més, una guia d’actuació per a pares i professors. Tota la informació, els cartells per  fer-ne difusió, enllaços d’interès i la guia es troben al web AcosoescolarTEA.

Emoticones de la campanya 


L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

L’aula sensorial de Junts Autisme, el projecte més votat al Pressupost Participatiu d’Arenys de Mar

1 de desembre de 2017.- L’adquisició de material per a l'adequació d'una aula d'integració sensorial per a infants amb autisme ha estat el projecte més votat del Pressupost participatiu d’Arenys de Mar per al 2018, amb 580 vots i amb un pressupost de 15.000 euros. Es tracta d’un projecte que vol tirar endavant Junts Autisme l’associació  membre de la nostra federació que treballa per a les famílies de nens i nenes amb autisme d’Arenys i rodalies. Enhorabona, Junts Autisme, per la feina de captació de vots per a aquets nou espai d’estimulació.   

Els següents projectes amb més vots han estat eliminar barreres arquitectòniques en punts claus del municipi (amb 403 vots), la millora del mobiliari infantil del pati de l'escola Joan Maragall (amb 391 vots) i dotar d'il·luminació la platja del Cavaió (amb 298 vots). 


Tret de sortida de la temporada 2017-2018 del Grup TEA Sant Cugat

28 de novembre de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat ja ha donat el tret de sortida al segon cicle de xerrades, fetes per especialistes, sobre temes d’interès per a familiars d’infants i joves diagnosticats de TEA.

La primera sessió, celebrada el 23 de novembre, va comptar amb l’Equip de Tot Teràpia Mira-sol, que va presentar la xerrada 'Com gestionar un infant amb TEA a casa'.

Va ser  una exposició molt interessant, on la totalitat dels assistents va poder  participar expressant els seus dubtes i neguits i compartint les seves experiències. La prova de l’interès que va despertar és que les dues hores van passar volant i, un cop acabada la sessió, molts dels assistents es van quedar a la sala per comentar algun dels aspectes exposats.

Les properes activitats culturals del Grup TEA Sant Cugat previstes i a les quals esteu convidats són:

Febrer 2018: dijous 1: La TE(v)A pel·lícula Projecció de Snow Cake (2006). Amb Sigourney Weaver i Alan Rickman. Presentada a la II Conferència Internacional d’Autism Cymru de Cardiff.

Febrer 2018: dijous 8: Fem un te amb..., Albert Rodríguez, advocat i adjunt al gerent de SOM Fundació. Parlarem de TEA: Aspectes legals i planificació de futur.

Febrer 2018: dijous 15: Punt de trobada. L’espai dels pares i mares. Compartim experiències i compartim berenar. Servei gratuït de préstec de llibres.

A banda de les activitats programades, els podeu trobar tots els dijous, entre les 18h i les 20h al despatx-3 de la primera planta de la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès.