Les entitats es mobilitzen per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

Les entitats es mobilitzen per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

El cap de setmana dels dies 1 i 2 d'abril, les diferents entitats de la Federació Catalana d'Autisme han programat un seguit d'actes per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme. Us els detallem a continuació, i anirem afegint els actes nous que es convoquin.

Associació Aprenem

L'associació Aprenem ha organitzat un munt d'actes durant tot el diumenge 2 d'abril, alguns directament de conscienciació, d'altres lúdics, d'altres amb entrades solidàries. Tots ells estan recollits directament al seu web Connecta't al blau. El zoo de Barcelona, el Centre esportiu de la Mar Bella, el Zoo, el Club Natació Barcelona i les golondrines són alguns dels espais que s'han sumat a la gran festa de l'autisme a Barcelona.  

Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l'Ebre

Activitat: estand a Fira Jove de la Solidaritat.

Lloc: Pl. Mestre Monclús 2, de Tortosa

Dia: dissabte 1 d'abril (tot el dia).

Centre de Recursos en TEA de la Catalunya Central:

Activitat: parada de venda de material fet per infants amb TEA, regal de globus blaus i fotografies de gent amb "Trenquem barreres per l'autisme".

Lloc: Pg Pere III, davant església de Crist Rei, Manresa.

Dia: diumenge 2 d'abril (tot el dia).

Grup TEA Sant Cugat:

Activitat: amb la col·laboració de l'Associació de Botiguers Centre Vila, es repartirà per tot el centre de vianants un globus blau i un tríptic als clients, fent el recordatori del Dia Mundial.

El mateix dissabte al matí, aprofitant que també fan "La Botiga al Carrer", es farà divulgació dels TEA amb el joc de "10' x l'Autisme.

Lloc: centre de vianants i carpa a la plaça del Monestir, Sant Cugat del Vallès

Dia: 1 d'abril

Junts Autisme

Activitat: festa Tots som blaus. Oberta a les famílies, amb xocolatada, jocs inflables, bombolles de sabó, els timbalers  de Vilassar i màgia en directe

Lloc: Centre Cultural Calisay, Arenys de Mar

Dia: matí del 2 d'abril

IMatge de la campanya 2017 del Dia Mundial de l'Autisme 


Una setantena d'edificis catalans s'il·luminaran de blau per l'autisme

Una setantena d'edificis catalans s'il·luminaran de blau per l'autisme

Prop d'una setantena d'edificis d'arreu de Catalunya s'han sumat a la campanya internacional Light It Up Blue (Il·lumina'l de blau, en català), que promou Autism Speaks i que ha aconseguit il·luminar de blau edificis tant emblemàtics com l'Empire State, el Crist Redemptor del Brasil, les cataractes del Niàgara, la torre Eiffel, la torre de Pisa o l'Òpera de Sidney, entre d'altres. L'objectiu, sensibilitazar i conscienciar sobre les epsceials necessitats de les persones amb autisme.

A Catalunya, i a través de les associacions, uns 70 edificis han confirmat que s'il·luminaran de blau, d'entre els quals destaquen les façanes de la Generalitat de Catalunya i l'ajuntament de Barcelona. La major part, prop d'una cinquantena, són a la ciutat de Barcelona, entre els quals figuren l'Arc de Triomf, el Poble Espanyol, el palau de la Virreina i el Palau Robert, la Font Màgica de Montjuïc o les fonts de la plaça ed Catalunya. També s'hi han adherit museus com el MACBA i el Museu, això com la Casa Batlló, el Gran teatre del Liceu, el Teatre Nacional i un llarg etcètera. Fora de Barelona, diversos ajuntaments (Terrassa, Platja d'Aro, Roses, Figueres, Girona, Santa Pau, Lloret de MarTortosa...), esglésies (Sant Josep de Girona, la catedral de Sant Feliu de Llobregat....).

Si voleu conèixer tots els edificis que s'han sumat  a la campanya els trobareu clicant en aquest  ENLLAÇ

 

 

 

 

 


Reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín

Reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín

10 de març de 2017.- Dimarts passat ens vam poder reunir amb el Conseller de Salut, Toni Comin, per fer-li arribar en primera persona les necessitats del col·lectiu de persones amb autisme i les de les seves famílies.

Vam explicar al conseller el "via crucis" pel que passem les famílies des de les primeres sospites fins a la vida adulta, posant de manifest la mancança de recursos actuals i la importància de disposar dels suports i intervenció necessaris.

Millorar els sistemes de detecció, avançar l'edat del diagnòstic i proporcionar intervenció adequada en quantitat i qualitat des de la xarxa de serveis públics van ser els temes més comentats. Li vam poder explicar la rellevància de disposar o no d'aquesta intervenció terapèutica que condiciona de forma absoluta la qualitat de vida futura de les persones amb TEA, les seves possibilitats d'autonomia i vida independent i en definitiva la seva felicitat.

Des de la conselleria ens van explicar que està en marxa la creació d'unitats de referència altament especialitzades en l'abordatge del TEA i que es farà molta incidència en la formació i en la coordinació de professionals. També es treballa en la definició d'una cartera de serveis i en l'avaluació del mateixos. La millor notícia és l'augment important de pressupost en salut mental que farà possible disposar de més hores d'intervenció terapèutica des de la xarxa pública.

Agraïm al conseller el temps que ens va dedicar així com la sensibilitat i proximitat que va mostrar en tot moment. Ara només ens queda que les propostes comentades es puguin anar fent realitat.

En la imatge, d'esquerra a dreta: la vicepresidenta de la Federació Catalana d'Autisme, Emma Leach, la presidenta, Rosa Serrano, el conseller Toni Comín i la secretària de la federació, Lidia Garcia.

 

 


La FECA es reuneix amb Maite Fandos a la Diputació de Barcelona

La FECA es reuneix amb Maite Fandos a la Diputació de Barcelona

7 de març de 2017.- Representants de la Federació Catalana d'Autisme es van reunir, el 23 de febrer, amb la diputada delegada de Benestar Social a la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, i el seu equip, per presentar-li la federació, explicar-li els nostres projectes i buscar vies de col·laboració entre totes dues organitzacions.

Maite Fandos es va mostrar molt interessada a conèixer tant l'entitat com les característiques i necessitats de les persones amb autisme i les seves famílies, i va admetre que l'autisme és encara un trastorn força desconegut. Per aquest motiu va mostrar la voluntat de la Diputació d'ajudar en tot allò que tingui al seu abast.

La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va explicar el que ara sabem de l’origen del trastorn i les dificultats tant per a un diagnòstic precoç com per a una intervenció primerenca que faci front, el més aviat possible, als símptomes. Va explicar què fa i quines són les finalitats de la federació, així com la conveniència que hi hagi associacions de pares arrelades al territori i que aquestes es federin. No existeixen, però, ajuts per a l'assessorament a les associacions.

Des de la Diputació ens varen oferir suport per a la difusió a nivell d'ajuntaments i per a la sensibilització (edició de materials, díptics, etcètera) així com en altres iniciatives que de mica en mica s'aniran concretant tan aviat es signi el conveni. Maite Fandos va parlar de la possibilitat, per al 2018, d'organitzar algun acte institucional per al dia 2 d’abril, de manera similar a com es fa, per exemple, amb el Dia Internacional de la Dona. 


La FECA celebra la seva assemblea anual

La FECA celebra la seva assemblea anual

7 de març de 2017.- Representants de la major part d'entitats de la Federació Catalana d'Autisme es van reunir el 25 de febrer passat en assemblea. Durant la trobada es va fer balanç de l'any 2016, que va ser un any de transitorietat jurídica i administrativa. La publicació de la darrera versió del principal manual de psiquiatria del món (DSM5), ha fet que la síndrome d'Asperger quedi englobada dins dels TEA, per la qual cosa la federació va optar per canviar de nom, suprimint "i Asperger". D'altra banda, va passar a ser una federació d’associacions de familiars de persones amb TEA i es van  modificar els estatuts, que la Generalitat va aprovar el desembre passat. Es manté, però,  l’adreça de la web i del correu electrònic.

Així mateix es va informar de l'elecció de la nova junta, que queda de la següent manera:

Presidenta: Rosa Serrano Centelles

Vicepresidenta: Emma Leach

Secretària: Lidia Garcia Chicano

Tresorer: José Luís Bruned Martínez

Vocal: Àngels Roca Roca

Vocal: Àngel Chaverri Margelí

Quant a projectes per al 2017, es va parlar, entre altres temes, de la continuïtat de la campanya Cantem per l'autisme, dels contactes que s'han iniciat amb les diferents administracions públiques i de la celebració, el 2 d'abril, del Dia Mundial de la Conscienciació de l'Autisme, que enguany té per lema Trenquem Barreres.

En aquest sentit, Lidia Garcia, que en nom de la Federació ha participat en el grup de treball de la Confederación Autismo España, va donar a conèixer,  les directrius que la Confederació i Austim Europe donen pel 2 d’Abril; va informar que 40 entitats espanyoles participaran en les diferents accions; també va parlar del web específic que s'ha creat, Dia Mundial del Autismo, amb materials en quatre idiomes. A més, s’està treballant per aconseguir la il·luminació en blau d’edificis d’arreu de Catalunya.

José Luís Bruned, per la seva banda, va informar que la psicòloga i directora de teatre Claudia Cedó,  ha ofert una representació gratuïta de la seva obra, L’home sense veu, per a les  entitats federades. Clàudia Cedó va impulsar fa uns anys Poca Vergonya, documental que mostra la gènesi d’una obra de teatre feta per persones amb TEA dins del projecte Escenaris Especials, que dirigeix.

Es va parlar de la imminent integració a la Federació de ASSOTEA de Martorell i Viu Autisme de Platja d’Aro, que han mostrat interès. Es fa especial èmfasi en el fet que la Federació ha d’aglutinar el màxim de petites associacions possibles, per poder ser la portaveu d’aquestes a l’administració. Per això es va acordar fer una quota especial per a aquelles entitats que tinguin pocs socis i que estiguin encara en fase embrionària o que tinguin poc pressupost. La voluntat és ser realment la Federació de totes les entitats de pares i mares de persones amb autisme d’arreu de Catalunya.


'Tots som blaus', acte de Junts Autisme pel proper 2 d'abril

'Tots som blaus', acte de Junts Autisme pel proper 2 d'abril

6 de març de 2017.- Junts Autisme ja està preparant l'acte del proper 2 d'abril, diumenge, per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme. En concret, ha organitzat la  trobada de famílies Tots som blaus, al Centre Cultural Calisay, d'Arenys de Mar, on hi haurà una xocolatada, jocs inflables, timbalers, bombolles de sabó i màgia en directe. Una festa per conscienciar i sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre autista (TEA), que tenen una incidència cada cop més gran a la nostra societat i sobre els qual encara hi ha força desconeixement.


Arriba la sisena edició de Cinema per a Tothom

Arriba la sisena edició de Cinema per a Tothom

27 de febrer de 2017.- Arriba la sisena edició del Cinema per a tothom, una iniciativa d' Aprenem Autisme perquè les famílies de nens i nenes amb autisme també puguin gaudir d'una sessió de cinema. Serà el proper diumenge cinc de març als cinemes Filmax Gran Via de l'Hospitalet, i la pel·lícula escollida és Mascotas. Com ja sabeu, els nens amb autisme necessiten unes condicions diferents per poder anar al cinema. Per aquest motiu, aquestes projeccions es fan amb una mica de llum a l'ambient, un volum més baix de l'habitual, sense anuncis, possibilitat d'aixecar-se i caminar per la sala durant l'emissió, coses impensables en una projecció convencional de cinema.

Si us interessa assistir-hi, reserveu la vostra entrada. Trobareu tots els detalls a la imatge adjunta i en aquest ENLLAÇ.


Nou taller del CRAB d'intervenció educativa amb metodologia TEACCH

Nou taller del CRAB d'intervenció educativa amb metodologia TEACCH

21 de febrer de 2017.- El Centre de Recursos per a l’Autisme Aprenem Barcelona ha organitzat un taller d’intervenció educativa amb metodologia TEACCH els dies 10 i 11 de març. El taller té l’objectiu de proporcionar i facilitar estratègies per a l’aprenentatge de les persones amb TEA i està adreçat a mestres, psicopedagogs, psicòlegs, i altres professionals que treballin amb persones amb TEA així com a famílies. 

La metodologia TEACCH es basa en l’aprenentatge estructurat a través de l’organització i l’estructuració de l’espai, dels continguts, del sistema de treball i de l’ús dels suports visuals. Així, fomenta l’autonomia i el treball independent de les persones amb TEA.

Amb el taller es pretén :

  • Facilitar l’estructuració de l’ambient de les persones amb TEA per promoure una millora en la seva autonomia.
  • Aprendre estratègies per a ensenyar de manera divertida, estimulant i motivant.
  • Proposar activitats i estratègies d’inclusió social necessàries per al desenvolupament de les persones amb TEA.
  • Promoure la implementació d’aquests coneixements en la pràctica diària en l’atenció a les persones amb TEA.

Podeu  accedir als continguts i fitxa d’inscripció a través del següent ENLLAÇ


Presentat l'informe sobre atenció en salut mental de nens i adolescents

Presentat l'informe sobre atenció en salut mental de nens i adolescents

14 de febrer de 2017.- Lidia Garcia, en representació de la Federació Catalana d'Autisme, ha assistit aquest matí a la presentació de l'informe L’atenció en salut mental dels infants i adolescents. Noves respostes per afrontar un repte creixent’ de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, que agrupa més  de 3.000 entitats socials.

L’informe sosté que cada vegada més hi ha més situacions detectades de problemes de salut mental entre els infants i adolescents, però presenten una major complexitat que requereix d’un treball més coordinat i en xarxa de parts/agents implicats. L’informe sosté que cal definir un abordatge integral, pensant en la persona que fa la consulta i la seva família, i amb una millor definició de les funcions de cada part.

L’informe constata que les transformacions socials del moment repercuteixen en l’infant i dificulten alguns aspectes de les diferents etapes evolutives de la infància i adolescència. I que, per tant, tenen un impacte en la seva salut. Aquesta situació es constata a través de:

  • Un increment dels infants que acudeixen als serveis de la xarxa de salut mental infanto juvenil.
  • Per un augment en el nombre de menors diagnosticats amb algun trastorn mental.
  • Per un augment de la complexitat dels diagnòstics atès a una major incidència dels factors socials.

L’informe presentat avui pretén aportar mesures concretes per millorar el model de la xarxa de salut mental perquè sigui capaç de donar resposta a l‘augment de les demandes, però que aquestes siguin abordades d’una manera més coordinada i des d’una òptica interdepartamental. Més informació sobre el dossier en aquest ENLLAÇ.

Podeu descarregar-vos el dossier clicant en aquest ENLLAÇ


L'11 de febrer, presentació dels tallers de Mindfulness de l'associació TEA de les Terres de l'Ebre

L'11 de febrer, presentació dels tallers de Mindfulness de l'associació TEA de les Terres de l'Ebre

10 de febrer de 2017.- L'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre, juntament amb AHIDA-TTE (Associació de TDAH de les Terres de l'Ebre) preveuen organitzar uns tallers de Mindfulness (Atenció Plena), per la qual cosa han convidat Manel Saltor a fer una presetació, demà 11 de febrer, a les 17:00h, a l'antic local de l'obra social de Caixa Catalunya (anomenat La Pedrera). a l'avinguda Catalunya 103-109 d'Amposta.

Es faran grups per edats, de 5 a 11 any i de 12 a 18 anys. de 14 persones. Constaran de  vuit sessions de dues hores cadascuna (sis per al nens i nenes, i dues per als pares dels nens que hi participen). Els preus dependran del nombre de persones que s'hi inscriguin, però es preveu que sigui de 115 euros per als socis de les associacions i 180 euros  per als no socis.

Hi ha molts d'estudis que demostren l'eficàcia del mindfulness en les persones afectades de TEA i de TDAH, els ajuda a l'autocontrol, atenció, concentració, ... la qual cosa es tradueix en un millor rendiment escolar que fa que es motiven i aumente la seva autoestima.
Aquests tallers estaran oberts a tothom. Més informació a info@ateate.com