El Parlament demana al Govern la creació d'unitats especialitzades en diagnòstic i tractament dels TEA

El Parlament demana al Govern la creació d'unitats especialitzades en diagnòstic i tractament dels TEA

7 de juliol de 2017.- El Parlament de Catalunya va aprovar el cinc de juliol una resolució per la qual insta al Govern de la Generalitat la creació d'unitats de referència altament especialitzades en diagnòstic diferencial, atenció, investigació i docència en TEA als serveis de salut. Aquestes unitats, apunta el text, hauran d’estar constituïdes per equips multidisciplinaris que treballin sota els criteris de les guies internacionals de bones pràctiques i s’hauran de coordinar amb els diferents serveis d’atenció a la població infantil i juvenil del territori.  

La resolució va ser presentada pel grup de Catalunya sí que es pot i recull les demandes de la nostra federació, fetes arribar en els últims mesos als diferents grups polítics catalans, i va comptar amb el suport de Junts pel Sí i del PP. En aquest sentit, volem agrair especialment la implicació i sensibilització de la diputada Gemma Lienas envers el col·lectiu de persones amb autisme, així com el suport rebut d'altres formacions.

A més de crear aquestes unitats, es demana elaborar una cartera de serveis que garanteixi la detecció, diagnòstic, atenció especialitzada i suport a les famílies, per a les quals es reclama, en el termini de sis mesos, la posada en marxa de programes Respir. Així mateix, s'insta a una prova pilot per a l'adaptació curricular de diversos graus mitjans de formació professional adreçats a alumnes que hagin aprovat l'ESO i incorporar l’alumnat amb TEA associat a discapacitat intel·lectual lleu o moderada al pla pilot dels Itineraris Formatius Específics (IFE).

Accelerar el cobrament de les prestacions econòmiques vinculades a la llei de promoció de l’autonomia i atenció a la dependència i revisar i actualitzar l’informe sobre El trastorn de l’espectre autista publicat el 2010 per l’Agència d’informació, avaluació i qualitat en salut són altres mesures incloses en la resolució.

Resolucions com aquesta, l'evolució de la qual seguirem de prop, són una mostra de la importància de la molta feina que es fa des de la federació en benefici de les persones amb autisme i les seves famílies, amb uns resultats que difícilment es poden assolir de forma individual. Junts per fer més! 

 

Podeu descarregar la resolució clicant AQUÍ

 

(Imatge Gemma Lienas: Canal Parlament) 


Torneig de futbol solidari amb el Centre de Recursos TEA de la Catalunya Central

Torneig de futbol solidari amb el Centre de Recursos TEA de la Catalunya Central

21 de juny de 2017.- El camp de futbol municipal de Sant Fruitós de Bages acollirà, el 8 de juliol, de 9 del matí a 9 del vespre, la segona edició del torneig de 12 hores de futbol solidari amb el Centre de Recursos Trastorns de l'Espectre Autista de la Catalunya Central.

La inscripció pr particiupar-hi és de 8 euros i inclou un entrepà, una bossa amb obsequi sorpresa, la possibilitat de gaudir de la piscina durant tot el dia i una assegurança d'accidents. S'hi poden inscriure equips de com a mínim set jugadors nascuts entre el 1995 i el 2000.   Ara toca entrenar!

Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a torneigsolidaritea@gmail.com o al telèfon  627 304 955


Unes 500 persones assisteixen al concert de corals d'Olesa de Montserrat

Unes 500 persones assisteixen al concert de corals d'Olesa de Montserrat

19 de juny de 2017.- Unes 500 persones van assistir ahir, 18 de juny, al segon concert de corals infantils de la campanya d'enguany de 'Cantem per l'Autisme' impulsada per la Federació Catalana d'Autisme. Va ser al teatre de La Passió d'Olesa de Montserrat i estava organitzat per l’Escola Municipal de Música d’Olesa, dins del calendari d’activitats de l’ajuntament. 

En ell participaren les corals de tercer i quart de primària de les escoles Daina-Isard, Josep Ferrà i Esteva, Mare de Déu de Monterrat i Puigventós,  totes elles d’Olesa. Van interpretar la “Cantata Super D”, obra de Xavier Guitó; estaven dirigits per Roser Cascante i acompanyats pels professors de música de l’escola municipal: al teclat hi havia la Isabel Muniente, a la guitarra elèctrica David Garcia, al baix elèctric Jordi Ruiz i a la bateria Xevi Matama. 

En representació de la nostra federació hi assistí la presidenta, Rosa Serrano, la qual va explicar els objectius de la campanya, i el responsable de gestió, Alfred Hidalgo. La campanya consisteix a distribuir entre el públic del concert uns díptics informatius (en aquest concert es van lliurar uns 200) on en Pau, un nen amb autisme, explica alguns dels seus trets característics. Alhora, la coral expressa la seva adhesió a la campanya.

La campanya Cantem per l'autisme va arrencar la tardor de 2012 amb un concert a l'església de Santa Anna de Barcelona. Des d'aleshores s'han celebrat 25 concerts, en els quals hi han participat 33 corals.

 Concert Cantem per l'Autisme a Olesa de Montserrat


18 de juny, 'Cantem per l'autisme' a Olesa de Montserrat

18 de juny, 'Cantem per l'autisme' a Olesa de Montserrat

Diumenge 18 de juny, segon concert del 2017 del cicle Cantem per l'Autisme de la Federació Catalana d'Autisme. Serà a les 12.30 del migdia al teatre de La Passió d'Olesa de Montserrat. Està organitzat per l’Escola Municipal de Música d’Olesa, dins del catàleg d’activitats de l’ajuntament. En ell participaran les corals de tercer i quart de primària de les escoles Daina-Isard, Josep Ferrà i Esteva, Mare de Déu de Monterrat i Puigventós,  totes elles d’Olesa.  Interpreteran la “Cantata Super D”, obra de Xavier Guitó, estaran dirigits per Roser Cascante i acompanyats pels professors de música de l’escola municipal: al teclat hi haurà Isabel Muniente, a la guitarra eléctrica David Garcia, al baix elèctric Jordi Ruiz i a la bateria Xevi Matamala.

La campanya consisteix a distribuir entre el públic del concert uns díptics informatius on en Pau, un nen amb autisme, s'explica alguns dels seus trets característics. Alhora, la coral expressa la seva adhesió a la campanya.

La campanya Cantem per l'autisme va arrencar la tardor de 2012 amb un concert a l'església de Santa Anna de Barcelona. Des d'aleshores s'han celebrat 24 concerts, en els quals hi han participat 29 corals L'últim va ser el quatre de juny a Manresa. 


Assistim a l'assemblea general d'Autismo España

Assistim a l'assemblea general d'Autismo España

12 de juny de 2016.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va assistir dissabte 10 de juny a l'Assemblea General Ordinària d' Autismo España, confederació de la qual formem part. En ella es van presentar i aprovar les activitats recollides en la Memòria d'Activitats, així com els Comptes Anuals de 2016. També hi va assistir el tresorer, José Luis Bruned, que és el vicepresident d'Autismo España.

 

Entre els fets més rellevants del passat exercici (el 2016 es van dur a terme 140 accions, 60 més que l'exercici anterior), es van assenyalar, per exemple, la constitució del grup  de treball de l'Estratègia Espanyola en trastorns de l'espectre de l'Autisme (ETEA); la compareixença al Congrés dels Diputats per exposar la situació actual i necessitats de les persones amb TEA i reclamar la ETEA; l'augment del nostre paper com a interlocutors davant els diferents grups polítics i socials, la presentació d'INSETEA (Investigación Social sobre el Envejecimiento de las persones con TEA), l'inici de la recerca social sobre la situació laboral de las persones amb TEA, la campanya amb motiu del Dia Internacional de l'Autisme, etcètera.

Totes aquestes iniciatives, i moltes altres, no podrien ser impulsades de manera individual per cada entitat o associació. Només són possibles amb la força que dóna la unitat de les 76 associacions que integren la confederació.

Trobareu informació detallada de l'assemblea i de les principals fites del 2016 clicant al següent ENLLAÇ


'Cantem per l'autisme' estrena temporada a Manresa

Barcelona, 22 de maig de 2017.- La Federació Catalana d’Autisme estrena a Manresa la temporada 2017 de la campanya Cantem per l'Autisme, que té per objectiu sensibilitzar la població sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA), uns trastorns la prevalença dels quals va en augment.

La campanya consisteix a distribuir entre el públic del concert uns díptics informatius on en Pau, un nen amb autisme, s'explica alguns dels seus trets característics. Alhora, la coral expressa la seva adhesió a la campanya. Aquest primer concert del 2017, organitzat amb la col·laboració del Centre de Recursos en trastorn de l'espectre autista de la Catalunya Central, serà el proper 4 de juny al Teatre Conservatori de Manresa i comptarà amb la participació de la coral infantil Les Escodines, la Coral Nou Codi i el Cor d'Ampans. El següent concert de la temporada, dins aquesta campanya, tindrà lloc el 18 de juny a Olesa de Montserrat.

La campanya Cantem per l'autisme va arrencar la tardor de 2012 amb un concert a l'església de Santa Anna de Barcelona. Des d'aleshores s'han celebrat 23 concerts, en els quals hi han participat 26 corals. 


Sessió de sensibilització del Grup TEA Sant Cugat a l'escola l'Olivera

29 de maig de 2017.- El grup TEA Sant Cugat va organitzar la setmana passada una sessió de sensibilització per als pares de l'escola pública l'Olivera d'aquesta població, un centre que fa inclusió amb èxit, fins i tot amb alumnes amb autisme no verbals.

 

La sessió va sorgir arran de l'interès mostrat per l'equip directiu, el qual va contactar amb el grup perquè volia organitzar activitats per a professors, alumnes i pares. Així, es va proposar als professors fer el joc '10 minuts per l'autisme', que ha funcionat amb èxit en altres ocasions, perquè després ells el fessin amb els grups d'alumnes. I efectivament, el resultat de l'experiència amb els mestres va ser molt positiu. 

En acabar l’activitat, en la qual també es va projectar un documental, es  va crear un clima de conversa molt agradable entre els professors i la mare de l’associació que va fer la dinamització del joc, amb preguntes força interessants que podrien donar lloc a una segona trobada. Pel que fa als pares, el grup no havia organitzat encara cap activitat específica i hi havia la voluntat que, amb els altres pares, no s'acabés personalitzant en casos concrets de l'escola, punt que preocupava especialment a l'equip directiu. Per això es va enfocar de cara a persones adultes i l'objectiu plantejat era posar en evidència el desconeixement sobre els TEA i les dificultats que això comporta en el dia a dia. També es va projectar el documental; en general, la valoració es molt positiva i, amb algunes modificacions, exportable i millorable.


El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs per a dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua

El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs per a dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua

23 de maig de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs de formació de dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua (GAM) en Salut Mental infantil i juvenil. Aquest curs tindrà lloc a Sant Cugat entre el juliol i el novembre i constarà de vuit sessions. És una iniciativa del projecte Activa't per la Salut Mental de la federació Salut Mental Catalunya i en ell participen també l'ajuntament de Sant Cugat i l'Obra Social "La Caixa". És un curs adreçat a familiars i cuidadors, en cap cas a professionals.

Amb aquestes sessions es pretén facilitar als dinamitzadors les eines necessàries per acompanyar el grup seguint el model GAM de l’Activa’t, basat en el suport entre igualsEls GAM són espais autogestionats que compten amb un o dos dinamitzadors, també usuaris del grup, que acullen, acompanyen i generen dinàmiques de comunicació.

Per més informació i inscripcions, cliqueu en el següent ENLLAÇ


Reunió amb el Palau de la Música per buscar vies de col·laboració

Reunió amb el Palau de la Música per buscar vies de col·laboració

19 de maig de 2017. La vicepresidenta de la federació, Emma Leach i la vocal Àngels Roca, es van entrevistar ahir amb la presidenta del patronat de la fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla. L'objectiu de la trobada va ser, d'una banda, presentar la Federació Catalana d'Autisme i l'associació Aprenem (que presideix Leach), així com buscar fórmules de col·laboració de la institució musical en la campanya Cantem per l'autisme engegada fa uns anys per la nostra federació per sensibilitzar sobre els TEA a través de l'organització de concerts de corals infantils.

D'altra banda, es va plantejar la possibilitat que Aprenem també pugui participar al projecte Clavé XXI, una iniciativa social de l'Orfeó Català que, a partir de la pràctica coral, té com a objectiu fomentar la inclusió social d'infants i joves.

A més, es va aprofitar l'ocasió per convidar el Palau de la Música que se sumi a la campanya Light it up blue i s'il·lumini de blau, el proper 2 d'abril, coincidint amb el dia Mundial de l'Autisme.        


Primera reunió del grup de treball sobre Autisme de la Generalitat

Primera reunió del grup de treball sobre Autisme de la Generalitat

16 de maig de 2017.- La vicepresidenta de la Federació, Emma Leach, i la secretària, Lidia  Garcia (en representació d'Aprenem) van assistir ahir a la reunió de constitució del grup de Treball per impulsar una campanya institucional sobre el trastorn de l'espectre autista.

Va ser una primera reunió on es van posar sobre la taula idees i propostes per a una campanya de sensibilització, a ràdio, televisió i premsa escrita, sobre els TEA i les seves característiques. Aquestes idees seran la base d'una segona reunió que se celebrarà al voltant de l'estiu.   

La trobada estava promoguda dins el Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorns mental i addiccions i encapçalada per la coordinadora de les polítiques publiques per a l'Estat del Benestar del departament de Presidència, Dolors Rusinés. Hi van participar una vintena de persones, entre representants de diferents departaments relacionats amb aquestes polítiques, tècnics, entitats i professionals de l'atenció a l'autisme des del punt de vista sanitari, educatiu., etcètera, en les diferents etapes de la vida.

Des de la Federació considerem molt positiva la constitució d'aquest grup de treball i el seu primer projecte perquè, precisament, la sensibilització social es una de les nostres línies de treball prioritàries. Per això, confiem que la campanya vegi la llum a la tardor tal com es va comentar ahir.