Presentació a Sarrià de 'Lletres blaves per l'autisme'

Presentació a Sarrià de 'Lletres blaves per l'autisme'

9 de maig de 2017.- Univers Agatha, associació membre de la federació, presentarà divendres 12 de maig el llibre Lletres Blaves per l'autisme en el transcurs d'un recital poètic i artístic que tindrà lloc al Centre Cívic Sarrià. La presentació es farà coincidint amb la Setmana de la Poesia i en ella es podran escoltar poemes de Cristina Company, Daniel Ruiz Trillo, Lluís Urpinell, Jordi López i Gabriel M.P. Així mateix, es podrà sentir la música de Samuel Arderiu.

Lletres Blaves per l'autisme, que ja va per la segona edició,  és un llibre solidari que es publica després del CD solidari Notes blaves per l'autisme. Es tracta d'un recull de textos, que inclou poemes, relats, il·lustracions i fins i tot un trèvol de quatre fulls. Tots els materials han estat cedits pels seus autors per contribuir a sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA).

 Més informació sobre Univers Agatha i i sobre el llibre en aquest  ENLLAÇ 


Aprenem organitza un taller per a germans

Aprenem organitza un taller per a germans

2 de maig de 2017.- L'associació Aprenem organitza un taller de germans de persones amb trastorn de l'espectre autista de 4 a 6 anys. Es tracta  d'una activitat de caire lúdic on els germans, a través del joc, el moviment i les manualitats, podran expressar les seves vivències i inquietuds relacionades amb tenir un germà amb TEA i compartir-les amb altres germans que es troben en una situació similar. El taller s'impartirà els dissabtes 13, 20 i 27 de maig i està limitat a 12 places. Se celebrarà al Centre de Recursos d'Aprenem, al Poblenou. Més informació a la imatge i a l'adreça de correu electrònic aprenem.gestio@gmail.com


Dissenyem el Pla de Treball 2017

Dissenyem el Pla de Treball 2017

27 d'abril de 2017.- La Junta de la federació, formada per la presidenta, Rosa Serrano, la vicepresidenta, Emma Leach, la secretària, Lidia Garcia, el tresorer, José Luis Bruned, i els vocals Àngel Chaverri i Àngels Roca, es va reunir ahir a l'Hotel d'Entitats de Gràcia  per dissenyar, entre altres coses, el pla de treball pel que queda d'any 2017.

Així mateix, es van concretar diverses accions que es tiraran endavant  en els propers mesos en els camps de la sensibilització social, la comunicació i les actuacions i demandes davant les administracions i institucions públiques i privades.

La Junta , a més, va aprovar l'ingrés de les diverses entitats que han demanat adherir-se a la federació. Ara per ara, dotze entitats integren la Federació Catalana d'Autisme, i hi ha algunes més en procés de fer-ho. Si sou una entitat de pares i/o familiars, federeu-vos. Junts farem molt més per les persones amb autisme, pels seus drets, per la seva inserció educativa, social i laboral i per la seva atenció sòciosanitària en totes les etapes de la vida.

Logotips de les entitats de la federació


29 d'abril- 1 de maig: 1er Congrés Internacional AuTICmo

29 d'abril- 1 de maig: 1er Congrés Internacional AuTICmo

26 d'abril de 2017.- Barcelona acull, entre dissabte 29 d'abril i dilluns 1 de maig, el  1er Congrés Internacional AuTICmo, que pretén reunir professionals d'arreu del món relacionades amb la tecnologia i l'autisme per donar a conèixer els recursos existents al voltant d'aquest sector de forma pràctica i real. Entre les entitats col·laboradores del congrés figura l'associada Aprenem, per la qual cosa els seus soci tenen un 20 per cent de descompte en el preu del congrés.

A diferència d'altres congressos o jornades similars del sector, amb un caràcter més científic i de recerca, aquesta trobada està enfocada a l'aprenentatge i maneig de les tecnologies aplicades a les diferents àrees o persones que intervenen en els TEA. Més enllà de donar a  conèixer solucions tecnològiques, el congrés vol que professionals i famílies coneguin les possibilitats d'ús donant resposta a tres qüestions principals: Quines eines o solucions hi ha disponibles? Quan puc o he d'utilitzar la tecnologia com a suport? Com ho faig?

Podeu  trobar més informació clicant al següent ENLLAÇ


Per Sant Jordi, les nostres propostes sobre autisme

 

Portades dels llibres sobre autisme que proposem per Sant Jordi

A només uns dies de Sant Jordi, volem aprofitar l'ocasió per recomanar-vos alguns llibres relacionats amb l'autisme, o bé amb la discapacitat, i que han vist la llum en els últims mesos. I si teniu propostes per fer-nos, no ho dubteu, adreceu-vos a info@fecaa per explicar-nos-les.

 

Lletres blaves per l'autisme

Associació Cultural Univers Agatha. Editorial Stonberg

Llibre solidari que es publica després del CD solidari Lletres blaves per l'autisme. Es tracta d'un recull de textos, que inclou poemes, relats, il·lustracions i fins i tot un trèvol de quatre fulls. Tots els materials han estat cedits pels seus autors per contribuir a sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA).

 

Una tribu propia. Autismo y Asperger: otras maneres de entender el mundo

Steve Silberman. Editorial Ariel

L’autisme, i l’Asperger com una de les seves formes més conegudes, continuen sent un gran enigma per als investigadors i per a la societat en general. Tot i l’augment de la seva prevalença, la gran diversitat de símptomes que pot presentar (d’aquí que parlem d’espectre) i els milers de gens que semblen estar implicats, encara queda molt per fer en recerca per esbrinar-ne els orígens i disposar de tractaments que, si més no, ajudin a pal·liar-ne els efectes. Ara bé, en els últims anys s’ha fet un gran pas en la forma amb què s’aborda l’estudi de l’autisme i de les persones que tenen TEA. D’això ens parla Steve Silberman, qui es capbussa en la història dels primers investigadors, dibuixa l’evolució dels estudis i parla a bastament de la neurodiversitat.

 

Historia del autismo. Conversaciones con los pioneros

Adam Feinstein. Versió espanyola de Mercedes Belinchón Carmona i Javier Muñoz Bravo.

Autismo Ávila

Llibre que resum,  amb un enfocament absolutament inusual, la història de com s'ha desenvolupat el concepte de trastorn de l'espectre de l'autisme. L'autor dóna vida al seu relat amb un nivell de detall fascinant a través de les seves entrevistes amb destacats professionals (i, si aquests han mort, amb els seus fills), així com amb pares de persones amb autisme i amb adults amb aquesta condició.

Todo sobre el Asperger

Maria Merino i col·laboradors. Editorial Altaria

Els autors del llibre tenen el desig de comprendre per poder ajudar, i un desig de transmetre informació basada en l'evidència i en l'experiència perquè més persones comprenguin aquesta manera diferent de ser, que per a ells i les seves famílies és una veritable carrera de fons i un esforç constant. El manual és un recull d'impressions i coneixement amb capítols especials, ple de consells a punt per ser estudiats o aplicats al despatx professional, a l'aula o a la família.  A les seves pàgines trobem des de la història de l'autisme a la descripció de la neurobiologia, el diagnòstic i avaluació, els tractaments i atenció primerenca, la família com a puntal del suport a les persones amb Asperger, l'experiència en primera persona, les dones amb Asperger, la intervenció a l'escola, el bullying, la sexualitat, la violència i la comorbilitat psiquiàtrica, entre altres temes.

Tener un hijo con autismo

Melisa Tuya. Plataforma editorial  

Melisa Tuya és periodista, escriptora i mare de dos nens, un d'ells, el Jaime, amb autisme. Fa  prop de deu anys que explica la seva experiència com a mare en un bloc de 20minutos, 'Madre reciente' amb centenars de milers de lectors on  procura normalitzar, veure amb realisme i des d'un punt positiu el fet de tenir un nen amb discapacitat a la família. El llibre, en el qual també hi ha espai per a altres veus de pares de nens amb autisme, recull aquest mateix esperit. En ell parla de pors, de sospites, de negació, d'encaix posterior del diagnòstic i de superació, però també de normalització, reivindicació de la diferència i recerca de la felicitat.

Marcelo Pi, el fabricante de personas

Fundación Adecco

Marcelo Pi, el fabricante de personas és un conte de la Fundació Adecco, desenvolupat en col·laboració amb un equip de dissenyadors amb i sense discapacitat. En ell tracta la diversitat de les persones amb humor i sorprenent enginy, per abordar el valor que aporta la diferència. I ho fa a partir d'un univers de fantasia, per trencar les barreres i estereotips que estigmatitzen les persones amb discapacitat. Sens dubte, és una publicació que divertirà i farà reflexionar a nens i grans. El projecte ha treballat les idees artístiques de manera lliure, amb l'únic objectiu de veure què passa quan donem ales al talent, sense normes ni prejudicis. El resultat, segons la fundació Adecco, és una experiència única, artística, que distorsiona la realitat, creant mons imaginaris de gran plàstica. Una visió tremendament personal de l'art o del no-art, fora dels límits de l'ortodòxia artística tradicional. Es pot descarregar a http://www.fundacionadecco.org/e/marcelopi/

 

 


8 i 15 de maig: torna el festival 'Art i altruisme' a benefici de Fundació Autisme Mas Casadevall

8 i 15 de maig: torna el festival 'Art i altruisme' a benefici de Fundació Autisme Mas Casadevall

12 d’abril de 2017.- L’auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona acollirà, els propers  8 i 15 de maig, el tretzè festival de música Art i Altruisme a benefici de la Fundació Autisme Mas Casadevall. El primer concert comptarà amb la pianista Mariona Sarquella, que ja ha participat en edicions anteriors del festival, i amb les sopranos Meritxell Mallol i Clàudia Bonal. El segon concert  tindrà com a protagonista el pianista Quim Bonal.


El Parlament demana al Govern més recursos per al diagnòstic i tractament dels TEA

El Parlament demana al Govern més recursos  per al diagnòstic i tractament dels TEA

7 d'abril de 2017.- El Parlament de Catalunya va aprovar ahir una moció en què insta al Govern de la Generalitat que doti els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) dels recursos necessaris per garantir un millor diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb trastorns mentals, entre ells els TEA. Insta així mateix a dotar als centres educatius ordinaris de personal amb formació específica en alumnes amb necessitats educatives especials associades al TEA i a coordinar de manera efectiva els serveis sanitaris, educatius i socials per tal de poder establir programes individualitzats d'atenció.

Aquesta moció es va aprovar després que entitats de la nostra federació s'hagin reunit en diverses ocasions amb representants de diferents formacions polítiques per explicar les mancances del nostre col·lectiu. La presidenta de la Federació, Rosa Serrano, va assistir a la sessió, durant la qual diferents diputats van agrair la seva presència, així com la tasca que fan federació i entitats en la defensa dels drets de les persones amb autisme.

Podeu accedir al text complet (pendent de revisió) de la moció, amb tots els detalls, en aquest ENLLAÇ i al vídeo de la moció en aquest altre ENLLAÇ

 


La Federació reclama suports a la inclusió escolar i una intervenció terapèutica adequada

La Federació reclama suports a la inclusió escolar i una intervenció terapèutica adequada

 

31 de març de 2017.- La Federació Catalana d'Autisme reclama a les administracions més suports per a la plena inclusió educativa i una intervenció terapèutica adequada, tant pel que fa a la qualitat de la mateixa com a la seva intensitat.

Coincidint amb el Dia Mundial de Consciencació sobre l'Autisme, la Federació ha recordat avuien roda de premsa que  l'autisme té una prevalença d’un 1%, amb un creixement exponencial en els darrers anys. Als Estats Units, mentrestant, ja es parla d'una de cada 68 persones i el seu abordatge és una prioritat per a les autoritats sanitàries. "L'autisme és un veritable tsunami familiar", ha explicat la vicepresidenta de la Federació,  Emma Leach, la qual ha criticat la lentitud de  tots els processos administratius, a nivell escolar, sanitari i assistencial, que pateixen les famílies.

Intervenció terapèutica adequada en quantitat i qualitat i suports per a garantir la inclusió escolar són la base per l'autonomia i la qualitat de vida de les persones amb autisme.  L'autisme no té cura ara per ara, però està demostrat que una intervenció terapèutica especialitzada amb la intensitat necessària i el suports adequats per garantir la inclusió educativa milloren significativament el pronòstic i la qualitat de vida de les persones amb TEA, ja que els permeten adquirir habilitats comunicatives i de relació i desenvolupar un major grau d'autonomia personal. A més, entre les diferents discapacitats, el col·lectiu d’infants amb autisme és el que presenta un índex d’inclusió escolar més baix. Només el 34 per cent dels nens amb autisme  són a l'escola ordinària, i en cap cas disposen dels recursos necessaris. "L'escolarizació ordinària inclusiva és possible, però necessita recursos", ha dit la presidenta de la federació, Rosa Serrano

Malgrat aquesta evidència, els suports i les intervencions en salut i ensenyament són obsolets i deficitaris a Catalunya.  Als Centres de Desenvolupament Infantil i Deteccció Precoç (CDIAPs), per exemple, s'ofereix un màxim de 45 minuts d'intervenció a la setmana, un temps del tot insuficient per treballar amb els nens. En altres comunitats s'ofereixen fins a 20 hores d'intervenció. I quan els nens fan 6 anys i passen a ser atesos pels Centres de Salut Mental InfantoJuvenil (CSMIJ), l'atenció oscil·la entre una visita al mes i una trimestral. I no tenim cap dada sobre atenció a persones adultes amb autisme. D'altra banda, cal que les intervencions es basin en els principis de modificació de conducta recomanats internacionalment, basats en evidències científiques

Des de la Federació Catalana d'autisme, en representació de més de 1.000 famílies, treballem cada dia per fer arribar les necessitats de les famílies a l'administració. Amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, volem traslladar a la societat les mancances d'atenció al col·lectiu i demanem:

 ·      Celeritat en la creació d'unitats de referència altament especialitzades en autisme. No tenim cap unitat especialitzada en autisme a la xarxa pública de salut que faci intervenció. Demanem unitats de salut referents, formades i especialitzades que facin intervenció psicoterapèutica, com ja existeix en altres trastorns i patologies amb prevalença molt inferior.

 ·       Equips especialitzats en la xarxa de recursos generalistes CDIAPs, CSMIJs i Centres de Salut Mental d'Adults (CESAMs), que treballin en coordinació amb les escoles.

 ·       Professionals i perfils especialitzats en TEA i aprenentatge a les escoles, tant per assessorar com per donar suport directe a les aules.

 ·       Serveis d'atenció especialitzats per les famílies, amb una visió holística (que les famílies puguin rebre l’atenció psicològica que necessiten, que se’ls ofereixi assessorament tant per omplir papers per demanar ajuts com per escollir l’escola... una visió global i que no hagin de fer tràmits a diversos departaments).

 ·       Dotar de recursos necessaris als serveis. Invertir en el present generarà estalvi en el futur: estalvi en atenció a persones dependents.

En la imatge, Rosa Serrano i Emma Leach 

 


2 d'abril. Dia Mundial de l'Autisme

La Federació Catalana d'Autisme comença a escalfar motors per a la commemoració, el 2 d'abril, del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.

 Imatge de la campanya 2017

Trenquem barreres

La Federació se suma, un any més, a la campanya engegada per Autismo España, confederació de la qual formem part, i que té una pàgina específica per a la seva difusió Día Mundial del Autismo. Enguany duu per lema 'Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible' i fa especial èmfasi en els objectius d'accessibilitat universal, accessibilitat cognitiva, l'estratègia espanyola en TEA i l'Acta Legislativa Europea en Accessibilitat que es discuteix al Parlament Europeu.

Per tot això, la campanya convida, dins l'activitat de conscienciació, a  difondre els diferents materials divulgatius que s'hi han preparat i que es poden descarregar des del web.

Il·lumina’l de blau:

A més, tant Autismo España com la Federació i les seves entitats estan preparant diferents actes a nivell local i, alhora, fan campanya perquè edificis institucionals, històrics i turístics, ajuntaments i empreses s'il·luminin de blau.

Aquesta promoció s'emmarca dins la campanya internacional promoguda per Autism Speaks i coneguda per les seves sigles en anglès LIUB (Light It Up Blue(Il·lumina'l de blau, en català). Desenes d'edificis emblemàtics d'arreu del món s'il·luminen de blau en suport a les persones amb TEA. L'Empire State, el Crist Redemptor del Brasil, les cataractes del Niàgara, la torre Eiffel, la torre de Pisa, l'Òpera de Sidney, diversos edificis de Moscou...són alguns exemples internacionals.  Més a la vora, la façana barroca de la catedral de Sant Jaume a Santiago, la Cibeles de Madrid, el Palau de la Música de València o la torre Agbar de Barcelona són alguns dels molts edificis que s'hi han anat sumant en aquesta iniciativa que vol cridar l'atenció sobre uns trastorns que van a l'alça. A Espanya es calcula que unes 450.000 persones tenen autisme.

Els edificis blaus són una demostració de solidaritat amb el col·lectiu de persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA) i les seves famílies, per la qual cosa volem convidar tots els ajuntaments que se sumin a la il·luminació de blau. Aquesta acció: 

  • contribueix a donar visibilitat al col·lectiu i augmenta el coneixement i tolerància cap a les persones amb autisme.
  • Celebra el talent i les capacitats de les persones amb autisme.
  • Crida l’atenció sobre les necessitats de les persones amb autisme.
  • Suma't a la iniciativa i ajuda'ns a aconseguir-ho!


Les entitats es mobilitzen per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

Les entitats es mobilitzen per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme

El cap de setmana dels dies 1 i 2 d'abril, les diferents entitats de la Federació Catalana d'Autisme han programat un seguit d'actes per celebrar el Dia Mundial de l'Autisme. Us els detallem a continuació, i anirem afegint els actes nous que es convoquin.

Associació Aprenem

L'associació Aprenem ha organitzat un munt d'actes durant tot el diumenge 2 d'abril, alguns directament de conscienciació, d'altres lúdics, d'altres amb entrades solidàries. Tots ells estan recollits directament al seu web Connecta't al blau. El zoo de Barcelona, el Centre esportiu de la Mar Bella, el Zoo, el Club Natació Barcelona i les golondrines són alguns dels espais que s'han sumat a la gran festa de l'autisme a Barcelona.  

Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l'Ebre

Activitat: estand a Fira Jove de la Solidaritat.

Lloc: Pl. Mestre Monclús 2, de Tortosa

Dia: dissabte 1 d'abril (tot el dia).

Centre de Recursos en TEA de la Catalunya Central:

Activitat: parada de venda de material fet per infants amb TEA, regal de globus blaus i fotografies de gent amb "Trenquem barreres per l'autisme".

Lloc: Pg Pere III, davant església de Crist Rei, Manresa.

Dia: diumenge 2 d'abril (tot el dia).

Grup TEA Sant Cugat:

Activitat: amb la col·laboració de l'Associació de Botiguers Centre Vila, es repartirà per tot el centre de vianants un globus blau i un tríptic als clients, fent el recordatori del Dia Mundial.

El mateix dissabte al matí, aprofitant que també fan "La Botiga al Carrer", es farà divulgació dels TEA amb el joc de "10' x l'Autisme.

Lloc: centre de vianants i carpa a la plaça del Monestir, Sant Cugat del Vallès

Dia: 1 d'abril

Junts Autisme

Activitat: festa Tots som blaus. Oberta a les famílies, amb xocolatada, jocs inflables, bombolles de sabó, els timbalers  de Vilassar i màgia en directe

Lloc: Centre Cultural Calisay, Arenys de Mar

Dia: matí del 2 d'abril

IMatge de la campanya 2017 del Dia Mundial de l'Autisme