Assistim a l'assemblea general d'Autismo España

Assistim a l'assemblea general d'Autismo España

12 de juny de 2016.- La presidenta de la federació, Rosa Serrano, va assistir dissabte 10 de juny a l'Assemblea General Ordinària d' Autismo España, confederació de la qual formem part. En ella es van presentar i aprovar les activitats recollides en la Memòria d'Activitats, així com els Comptes Anuals de 2016. També hi va assistir el tresorer, José Luis Bruned, que és el vicepresident d'Autismo España.

 

Entre els fets més rellevants del passat exercici (el 2016 es van dur a terme 140 accions, 60 més que l'exercici anterior), es van assenyalar, per exemple, la constitució del grup  de treball de l'Estratègia Espanyola en trastorns de l'espectre de l'Autisme (ETEA); la compareixença al Congrés dels Diputats per exposar la situació actual i necessitats de les persones amb TEA i reclamar la ETEA; l'augment del nostre paper com a interlocutors davant els diferents grups polítics i socials, la presentació d'INSETEA (Investigación Social sobre el Envejecimiento de las persones con TEA), l'inici de la recerca social sobre la situació laboral de las persones amb TEA, la campanya amb motiu del Dia Internacional de l'Autisme, etcètera.

Totes aquestes iniciatives, i moltes altres, no podrien ser impulsades de manera individual per cada entitat o associació. Només són possibles amb la força que dóna la unitat de les 76 associacions que integren la confederació.

Trobareu informació detallada de l'assemblea i de les principals fites del 2016 clicant al següent ENLLAÇ


'Cantem per l'autisme' estrena temporada a Manresa

Barcelona, 22 de maig de 2017.- La Federació Catalana d’Autisme estrena a Manresa la temporada 2017 de la campanya Cantem per l'Autisme, que té per objectiu sensibilitzar la població sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA), uns trastorns la prevalença dels quals va en augment.

La campanya consisteix a distribuir entre el públic del concert uns díptics informatius on en Pau, un nen amb autisme, s'explica alguns dels seus trets característics. Alhora, la coral expressa la seva adhesió a la campanya. Aquest primer concert del 2017, organitzat amb la col·laboració del Centre de Recursos en trastorn de l'espectre autista de la Catalunya Central, serà el proper 4 de juny al Teatre Conservatori de Manresa i comptarà amb la participació de la coral infantil Les Escodines, la Coral Nou Codi i el Cor d'Ampans. El següent concert de la temporada, dins aquesta campanya, tindrà lloc el 18 de juny a Olesa de Montserrat.

La campanya Cantem per l'autisme va arrencar la tardor de 2012 amb un concert a l'església de Santa Anna de Barcelona. Des d'aleshores s'han celebrat 23 concerts, en els quals hi han participat 26 corals. 


Sessió de sensibilització del Grup TEA Sant Cugat a l'escola l'Olivera

29 de maig de 2017.- El grup TEA Sant Cugat va organitzar la setmana passada una sessió de sensibilització per als pares de l'escola pública l'Olivera d'aquesta població, un centre que fa inclusió amb èxit, fins i tot amb alumnes amb autisme no verbals.

 

La sessió va sorgir arran de l'interès mostrat per l'equip directiu, el qual va contactar amb el grup perquè volia organitzar activitats per a professors, alumnes i pares. Així, es va proposar als professors fer el joc '10 minuts per l'autisme', que ha funcionat amb èxit en altres ocasions, perquè després ells el fessin amb els grups d'alumnes. I efectivament, el resultat de l'experiència amb els mestres va ser molt positiu. 

En acabar l’activitat, en la qual també es va projectar un documental, es  va crear un clima de conversa molt agradable entre els professors i la mare de l’associació que va fer la dinamització del joc, amb preguntes força interessants que podrien donar lloc a una segona trobada. Pel que fa als pares, el grup no havia organitzat encara cap activitat específica i hi havia la voluntat que, amb els altres pares, no s'acabés personalitzant en casos concrets de l'escola, punt que preocupava especialment a l'equip directiu. Per això es va enfocar de cara a persones adultes i l'objectiu plantejat era posar en evidència el desconeixement sobre els TEA i les dificultats que això comporta en el dia a dia. També es va projectar el documental; en general, la valoració es molt positiva i, amb algunes modificacions, exportable i millorable.


El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs per a dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua

El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs per a dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua

23 de maig de 2017.- El Grup TEA Sant Cugat col·labora en un curs de formació de dinamitzadors de Grups d'Ajuda Mútua (GAM) en Salut Mental infantil i juvenil. Aquest curs tindrà lloc a Sant Cugat entre el juliol i el novembre i constarà de vuit sessions. És una iniciativa del projecte Activa't per la Salut Mental de la federació Salut Mental Catalunya i en ell participen també l'ajuntament de Sant Cugat i l'Obra Social "La Caixa". És un curs adreçat a familiars i cuidadors, en cap cas a professionals.

Amb aquestes sessions es pretén facilitar als dinamitzadors les eines necessàries per acompanyar el grup seguint el model GAM de l’Activa’t, basat en el suport entre igualsEls GAM són espais autogestionats que compten amb un o dos dinamitzadors, també usuaris del grup, que acullen, acompanyen i generen dinàmiques de comunicació.

Per més informació i inscripcions, cliqueu en el següent ENLLAÇ


Reunió amb el Palau de la Música per buscar vies de col·laboració

Reunió amb el Palau de la Música per buscar vies de col·laboració

19 de maig de 2017. La vicepresidenta de la federació, Emma Leach i la vocal Àngels Roca, es van entrevistar ahir amb la presidenta del patronat de la fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla. L'objectiu de la trobada va ser, d'una banda, presentar la Federació Catalana d'Autisme i l'associació Aprenem (que presideix Leach), així com buscar fórmules de col·laboració de la institució musical en la campanya Cantem per l'autisme engegada fa uns anys per la nostra federació per sensibilitzar sobre els TEA a través de l'organització de concerts de corals infantils.

D'altra banda, es va plantejar la possibilitat que Aprenem també pugui participar al projecte Clavé XXI, una iniciativa social de l'Orfeó Català que, a partir de la pràctica coral, té com a objectiu fomentar la inclusió social d'infants i joves.

A més, es va aprofitar l'ocasió per convidar el Palau de la Música que se sumi a la campanya Light it up blue i s'il·lumini de blau, el proper 2 d'abril, coincidint amb el dia Mundial de l'Autisme.        


Primera reunió del grup de treball sobre Autisme de la Generalitat

Primera reunió del grup de treball sobre Autisme de la Generalitat

16 de maig de 2017.- La vicepresidenta de la Federació, Emma Leach, i la secretària, Lidia  Garcia (en representació d'Aprenem) van assistir ahir a la reunió de constitució del grup de Treball per impulsar una campanya institucional sobre el trastorn de l'espectre autista.

Va ser una primera reunió on es van posar sobre la taula idees i propostes per a una campanya de sensibilització, a ràdio, televisió i premsa escrita, sobre els TEA i les seves característiques. Aquestes idees seran la base d'una segona reunió que se celebrarà al voltant de l'estiu.   

La trobada estava promoguda dins el Pla Integral d'atenció a les persones amb trastorns mental i addiccions i encapçalada per la coordinadora de les polítiques publiques per a l'Estat del Benestar del departament de Presidència, Dolors Rusinés. Hi van participar una vintena de persones, entre representants de diferents departaments relacionats amb aquestes polítiques, tècnics, entitats i professionals de l'atenció a l'autisme des del punt de vista sanitari, educatiu., etcètera, en les diferents etapes de la vida.

Des de la Federació considerem molt positiva la constitució d'aquest grup de treball i el seu primer projecte perquè, precisament, la sensibilització social es una de les nostres línies de treball prioritàries. Per això, confiem que la campanya vegi la llum a la tardor tal com es va comentar ahir. 


Presentació a Sarrià de 'Lletres blaves per l'autisme'

Presentació a Sarrià de 'Lletres blaves per l'autisme'

9 de maig de 2017.- Univers Agatha, associació membre de la federació, presentarà divendres 12 de maig el llibre Lletres Blaves per l'autisme en el transcurs d'un recital poètic i artístic que tindrà lloc al Centre Cívic Sarrià. La presentació es farà coincidint amb la Setmana de la Poesia i en ella es podran escoltar poemes de Cristina Company, Daniel Ruiz Trillo, Lluís Urpinell, Jordi López i Gabriel M.P. Així mateix, es podrà sentir la música de Samuel Arderiu.

Lletres Blaves per l'autisme, que ja va per la segona edició,  és un llibre solidari que es publica després del CD solidari Notes blaves per l'autisme. Es tracta d'un recull de textos, que inclou poemes, relats, il·lustracions i fins i tot un trèvol de quatre fulls. Tots els materials han estat cedits pels seus autors per contribuir a sensibilitzar sobre els trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA).

 Més informació sobre Univers Agatha i i sobre el llibre en aquest  ENLLAÇ 


Aprenem organitza un taller per a germans

Aprenem organitza un taller per a germans

2 de maig de 2017.- L'associació Aprenem organitza un taller de germans de persones amb trastorn de l'espectre autista de 4 a 6 anys. Es tracta  d'una activitat de caire lúdic on els germans, a través del joc, el moviment i les manualitats, podran expressar les seves vivències i inquietuds relacionades amb tenir un germà amb TEA i compartir-les amb altres germans que es troben en una situació similar. El taller s'impartirà els dissabtes 13, 20 i 27 de maig i està limitat a 12 places. Se celebrarà al Centre de Recursos d'Aprenem, al Poblenou. Més informació a la imatge i a l'adreça de correu electrònic aprenem.gestio@gmail.com


Dissenyem el Pla de Treball 2017

Dissenyem el Pla de Treball 2017

27 d'abril de 2017.- La Junta de la federació, formada per la presidenta, Rosa Serrano, la vicepresidenta, Emma Leach, la secretària, Lidia Garcia, el tresorer, José Luis Bruned, i els vocals Àngel Chaverri i Àngels Roca, es va reunir ahir a l'Hotel d'Entitats de Gràcia  per dissenyar, entre altres coses, el pla de treball pel que queda d'any 2017.

Així mateix, es van concretar diverses accions que es tiraran endavant  en els propers mesos en els camps de la sensibilització social, la comunicació i les actuacions i demandes davant les administracions i institucions públiques i privades.

La Junta , a més, va aprovar l'ingrés de les diverses entitats que han demanat adherir-se a la federació. Ara per ara, dotze entitats integren la Federació Catalana d'Autisme, i hi ha algunes més en procés de fer-ho. Si sou una entitat de pares i/o familiars, federeu-vos. Junts farem molt més per les persones amb autisme, pels seus drets, per la seva inserció educativa, social i laboral i per la seva atenció sòciosanitària en totes les etapes de la vida.

Logotips de les entitats de la federació


29 d'abril- 1 de maig: 1er Congrés Internacional AuTICmo

29 d'abril- 1 de maig: 1er Congrés Internacional AuTICmo

26 d'abril de 2017.- Barcelona acull, entre dissabte 29 d'abril i dilluns 1 de maig, el  1er Congrés Internacional AuTICmo, que pretén reunir professionals d'arreu del món relacionades amb la tecnologia i l'autisme per donar a conèixer els recursos existents al voltant d'aquest sector de forma pràctica i real. Entre les entitats col·laboradores del congrés figura l'associada Aprenem, per la qual cosa els seus soci tenen un 20 per cent de descompte en el preu del congrés.

A diferència d'altres congressos o jornades similars del sector, amb un caràcter més científic i de recerca, aquesta trobada està enfocada a l'aprenentatge i maneig de les tecnologies aplicades a les diferents àrees o persones que intervenen en els TEA. Més enllà de donar a  conèixer solucions tecnològiques, el congrés vol que professionals i famílies coneguin les possibilitats d'ús donant resposta a tres qüestions principals: Quines eines o solucions hi ha disponibles? Quan puc o he d'utilitzar la tecnologia com a suport? Com ho faig?

Podeu  trobar més informació clicant al següent ENLLAÇ