Gala solidària amb l'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre

Gala solidària amb l'Associació Trastorn de l'Espectre Autista Terres de l'Ebre

1 de febrer de 2017.- L’associació benèfica ‘Un cop,’  de La Granadella (Les Garrigues), ha decidit destinar tota la recaptació de la gala solidària d’enguany a l’Associació Espectre Autista Terres de l’Ebre.

Batejada com Un Cop... a l’Autisme,  la gala arriba enguany a la cinquena edició  i  se celebrarà l’11 de març al poliesportiu de l’Aldea, on l'equip de govern, amb el seu alcalde al capdavant s'han bolcat per organitzar i col·laborar en aquest esdeveniment, tal com van fer l’any passat

Un any més l'organització està a càrrec del Cafè Tiràs de Camarles, Rubén Paredes, Amado Cebolla, que en serà el conductor, i Jordi Carapuig.  Tota la recaptació es lliurarà la mateixa nit de la festa a l’associació. L’any passat la gala es va dedicar a les malalties minoritàries i la fundació Noèlia en va ser la beneficiària.


L'u de febrer comença el curs 'Tinc un fill amb TEA' d'Aprenem Autisme

L'u de febrer comença el curs 'Tinc un fill amb TEA' d'Aprenem Autisme

L'associació Aprenem Autisme ha organitzat el curs 'Tinc un fill amb TEA'  especialment adreçat a aquelles famílies amb diagnòstic recent i/o fills fins a vuit-deu anys. L'objectiu és posar a disposició de les famílies eines per impulsar i consolidar aprenentatges dels seus fills en els entorns de convivència.

El curs se celebrarà a la biblioteca Marta Mata de Cornellà; esta estructurat en cinc sessions de dues hores cadascuna (dimecres 1, 8, 15, 22 de febrer i 1 de març de 17.30h a 19.30h), on es tractaran les següents temàtiques:

 Sessió 1 Entendre l’autisme : Entendre com són les persones amb TEA, com pensen i com interactuen.

Sessió 2 Alternatives d'intervenció psicoeducativa: revisió de les diferents línies d'intervenció terapèutica i educativa existents, coneixent les bases de les que parteix cada una i les evidencies científiques en relació als resultats obtinguts.

Sessió 3 Estratègies de comunicació: Coneixent les peculiaritats de l'estil comunicatiu de les persones amb TEA plantejarem diferents estratègies que es poden utilitzar dins a casa i al carrer, per millorar la comunicació amb els nostres fills i filles.

Sessió 4 Gestió de conductes: Plantejarem quan i perquè poden sorgir les conductes disruptives o estereotipades comprenent quina funcionalitat poden tenir en el cas dels nostres fills i filles. Facilitarem les bases i els principis de la modificació de conducta com a estratègies i eines bàsiques per a gestionar aquestes conductes, amb exemples pràctics i concrets a partir del debat, posada en comú, resolució de dubtes i explicació de vivències personals.

Sessió 5 Recursos i materials pràctics: farà una revisió de diferents recursos i ajuts per les famílies així com visionat de material pràctic.

Per més informació adreceu-vos al correu electrònic aprenem.atencio@gmail.com

 


Arrenca a Mas Casadevall el projecte Biomassa

Arrenca a Mas Casadevall el projecte Biomassa

12 de gener de 2017.- La Fundació Autisme Mas Casadevall va arrencar al darrer trimestre de 2016 el projecte Biomassa: per un futur sostenible. Consisteix bàsicament en la instal·lació d'una caldera de biomassa, amb la qual persegueix tres objectius; un primer a nivell econòmic (reducció de les despeses en reparacions i manteniment de les calderes actuals i del combustible fòssil); un segon a nivell ambiental (reducció de l’emissió de gasos efecte hivernacle i la no alteració del cicle del carboni); finalment, la reducció de despesa repercutirà en l’increment d’activitats terapèutiques dirigides als seus usuaris.

La instal·lació de la caldera i sitja es fa amb un sistema innovador i alhora respectuós amb l’impacte visual de l’entorn; s'instal·la dins d’un contenidor especial recobert de fusta per millorar el seu impacte visual, la sonorització i  la seguretat.

Aquest projecte, de cost elevat, és possible gràcies als ajuts concedits pel Ministeri de Sanitat, Igualtat i Assumptes Socials, a través de la partida corresponent al 0,7% de l'IRPF 2015 destinat a causes socials i gestionat per Autisme Espanya, i a la subvenció atorgada per la Diputació de Girona.

A banda, el projecte forma part del programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte hivernacle impulsat per l’oficina catalana del canvi climàtic, del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Polítiques Ambientals). Es tracta d'un projecte adreçat específicament a entitats sense afany de lucre i Mas Casadevall ha estat una de les primeres a sumar-s'hi.

 


Rosa Serrano, a la presentació de 'Lucas tiene superpoderes'

Rosa Serrano, a la presentació de 'Lucas tiene superpoderes'

3 de gener de 2017.- La presidenta de la Federació Catalana d'Autisme, Rosa Serrano, va participar ahir en la presentació del contacontes Lucas tiene superpoderes, un conte de Ediciones De Fábula que intenta explicar als nens petits (i no tan petits) alguns trets característics de l'autisme per tal que comprenguin i ajudin els nens i nenes amb autisme.

El contacontes va tenir lloc a la llibreria A peu de pàgina, del districte de Sarrià Sant Gervasi. En la presentació, Serrano va posar com a exemple la seva filla Alícia, la qual, com cadascun de nosaltres, és diferent a totes les altres persones. Explicà als nens, entre altres coses, que té problemes per comunicar-se, i que per fer-ho té l'ajut d'una llibreta. Cada persona tenim algun superpoder, és a dir, alguna cosa on destaquem, i en el cas de l'Alícia, "té una memòria no d'un, sinó de quatre elefants". També dos cosins de l'Alícia, igualment amb autisme, tenen superpoders; un d'ells, amb dificultats per expressar-se, té  facilitat per fer pel·lícules; l'altre, sense saber música, és capaç de tocar al piano una peça després d'escoltar-la.

Lucas tiene superpoderes, escrit per Ana Luengo i il·lustrat per Marisol Díaz, va ser explicat per l'editora d'Ediciones De Fábula, Pilar Súnico. En ell ens endinsem en la trobada d'uns cosins en l'aniversari de l'àvia, que fa 70 anys. El narrador és el cosí gran, Pablo, el qual explica com es comporta Lucas durant el joc, durant el dinar i durant la celebració de l'aniversari. Tot i els seus problemes per entendre el funcionament d'un joc com el futbol o per  comunicar-se amb els cosins, en Lucas té el superpoder de saber escriure molt bé amb només quatre anys o de conèixer els números. El conte és una de les moltes iniciatives que darrerament s'estan impulsant per sensibilitzar i conscienciar nens i adults sobre l'autisme i sobre la importància de conèixer-ne les seves característiques a fi de facilitar la inclusió a la societat de les persones afectades.

 


La Fundació Autisme Mas Casadevall torna a la Fira de Nadal de Banyoles

La Fundació Autisme Mas Casadevall torna a la Fira de Nadal de Banyoles

12 de desembre de 2016.- La Fundació Autisme Mas Casadevall ha tornat un any més a la Fira de Nadal i Mostra d'Oficis Artesans de Banyoles, que es va celebrar el 10 i 11 de desembre a la plaça major. Allà, els educadors van poder mostrar i vendre els productes dels tallers com ara espelmes de tots colors i dimensions, papers, peces de ceràmica, manipulats… detalls ideals per regalar. A més, van dur alguns dels animals que crien a la granja de Serinyà i que van agradar molt als nens que s'hi acostaven.

Però la principal estrella de l'acolorida parada de Mas Casadevall va ser, un cop més, el taller d'espelmes, que va aplegar al seu voltant un munt de famílies que volien endur-se una espelma feta per ells mateixos. Sens dubte, una bonica experiència. La participació en fires com la de Nadal de Banyoles, un clàssic del calendari de Mas Casadevall, són una excel·lent oportunitat per donar a conèixer i sensibilitzar sobre la tasca de la fundació per oferir espais de vida i de treball a persones adultes amb autisme en plena natura i amb l'objectiu d'oferir-los la millor qualitat de vida possible. Amb el mateix objectiu divulgatiu, els tallers de Mas Casadevall s'han ocupat novament de la decoració nadalenca de l'aparador del bar Can Pons, a la mateixa plaça major.

 


Uns 120 nens i joves amb autisme, a l'assaig general d''El superbarber de Sevilla' al Liceu

Uns 120 nens i joves amb autisme, a l'assaig general d''El superbarber de Sevilla' al Liceu

Desembre de 2016.- Unes 120 persones amb autisme, en la seva majoria nens, i les seves famílies va poder assistir al novembre a l'assaig general d'El Superbarber de Sevilla  al Gran Teatre del Liceu, en una iniciativa en què va col·laborar l'associació Aprenem.

El projecte estava impulsat per la Càte.dra de Turisme Responsable i Hospitalitat de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) i s'emmarca en el projecte "Ales per a  l'Autisme", que busca facilitar l'accés a l'oci de les famílies amb nens amb Trastorn de l'espectre autista (TEA). Per això, al Gran Teatre del Liceu va obrir les seves portes per primera vegada a aquest col·lectiu; era també la primera vegada que permetia l'accés a un assaig d'una òpera infantil. A la sessió van assistir, entre d'altres, nens i joves de l'associació Aprenem i de la Fundació Autisme Mas Casadevall. 

"Ales per a l'Autisme" de la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat de HTSI té el patrocini de la Càtedra Unesco URL i Banco Santander i la col·laboració de la Fundació Paideia, l'Associació Aprenem i l'institut IDAPP. Una vintena de voluntaris de la facultat va donar el seu suport a les famílies.

 

En paraules de la vicedegana de Relacions Corporatives i Internacionals de HTSI, Daniela Freund, "l'Open Day al Liceu és la segona de moltes més accions que farem en diversos sectors de l'oci, hoteleria, parcs temàtics, etcètera, per contribuir a un turisme per a tots ".


El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

El CR TEA Manresa obre una sala multisensorial

Desembre de 2016.- El Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC) va obrir fa unes setmanes una sala multisensorial per tal d’estimular i treballar els sentits dels nens i joves amb autisme. Segons explica la presidenta de l'entitat, Rosa Serrano, "és un recurs especialment útil en aquells llocs on s’hi troben persones amb afectacions físiques, psíquiques o sensorials, persones amb dificultats d’aprenentatge, o senzillament persones sanes sotmeses a estrès. El treball dins de la sala a càrrec d’un professional format permet a la persona relaxar-se, desenvolupar autocontrol i confiança en un mateix, afavoreix l’aprenentatge, estimula la comunicació i contribueix a augmentar el seu benestar".

 

A la sala hi ha, per exemple, una butaca que abraça la persona que s'hi asseu, estrelles movent-se al sostre i que es contemplen amb l'habitació a les fosques i on la veu pot crear llums de colors. I el primer del sentits que se sorprenen un cop s'entra a l'habitació multisensorial és el de la vista. La llum pren mil i una formes i les parets transporten les persones a un món fantàstic, ja que s'hi projecten diferents dibuixos en moviment; l'espai pot esdevenir una peixera o un líquid viscós on es mouen objectes lentament. El projecte ha estat finançat per l'ajuntament de Manresa a través dels pressupostos participatius del 2016, decidits pels ciutadans en votació. Per la seva banda, l'Obra Social "La Caixa" col·labora pagant part dels honoraris de les terapeutes que hi treballen.


Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Aprenem demana al Parlament més recursos per a les persones amb TEA

Novembre de 2016.- L'associació Aprenem Autisme va comparèixer dimarts 15 de novembre a la Comissió d’Infància i Joventut del Parlament de Catalunya per demanar més recursos per a l'atenció de les persones amb autisme. Així, l’atenció a persones amb autisme ha crescut gairebé un 400 per cent des del 2006, però les dotacions dels serveis públics estan congelades des de fa més d'una dècada.

L’entitat va entregar un document que recull l’experiència de més de cent famílies catalanes usuàries, en algun moment, dels Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i dels Centres de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) per tal de fer-ne una valoració quantitativa i qualitativa general. Aquesta experiència deixa palesa la insuficiència de les hores destinades a l’atenció, amb xifres com ara 45 minuts a la setmana als CDIAP o menys d’una visita al mes als CSMIJ.

L’orientació de la intervenció i la manca de pautes per a les famílies i de criteris clars en el diagnòstic són altres problemes detectats i és per aquest motiu que van subratllar la necessitat d’una reestructuració i canvi de model en l’abordatge de l’autisme.

Per això, Aprenem va fer cinc propostes al Parlament de Catalunya:

  • La creació d’unitats referents altament especialitzades en recerca, diagnòstic i intervenció en TEA.
  • Dotació d’equips especialitzats per atenció TEA als recursos generalistes CDIAP i CSMIJ.
  • Personal especialitzat en TEA i aprenentatge a les escoles tant per assessorament com per suport a l’aula.
  • Serveis especialitzats per orientació a les famílies.
  • Dotació de recursos en tots els casos.

 


Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Rosa Serrano,nova presidenta de la FECA, que estrena nom i imatge

Novembre de 2016.- La Federació Catalana d'Autisme, organització que aplega vuit entitats de familiars de persones amb autisme d'arreu de Catalunya, està d'estrena. En primer lloc, ha suprimit "i Asperger" del nom.  Com sabem, la darrera versió del Manual de Psiquiatria dels Estats Units, el DSM-V, principal referència a escala internacional dels trastorns psiquiàtrics, inclou l'Asperger dins les diferents modalitats d'autisme, per la qual cosa si parlem dels trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA) ja ens referim també a la síndrome d'Asperger. Aquest canvi de nomenclatura ha obligat a fer diversos canvis en els estatuts.

D'altra banda, s'ha reestructurat la cúpula de la federació, que ara presideix Rosa Serrano, del Centre de Recursos per a Trastorns de l'Espectre de l'Autisme de la Catalunya Central (CRTEA). Rosa Serrano és mare d’una nena de 14 anys amb autisme sever i té dos nebots també amb TEA (un de 12 anys i un de 19 amb un autisme d’alt funcionament).

Serrano té clar que vol assolir els objectius que la FECA s’ha plantejat com a federació: "aglutinar el major nombre possible d’entitats, especialment les petites, per tal d'unir esforços i de tenir més força davant les administracions". Ferma defensora "que hi hagi petites entitats arrelades als territoris i properes a la gent", considera necessària, alhora, "una entitat superior que no les dirigeixi sinó que les representi, que permeti fer xarxes de contactes i que les faci més visibles arreu del nostre país. És la força dels petits quan s’uneixen".

La FECA, continua la seva presidenta, "vol representar els interessos de totes les famílies que tenen alguna persona amb TEA a casa i els vincles entre elles, que són molt importants". Per a Rosa Serrano, "l'important és que tots ens trobem per unir esforços i ajudar-nos mútuament en allò que es pugui. I ja que se m’ha fet confiança espero ser-ne mereixedora i estar a l’alçada del que s’espera d’algú que presideix la unitat de les entitats. Només sóc al capdavant però la FECA som tots".

Trajectòria

Rosa Serrano està vinculada a l'associacionisme dins l'autisme des del 2004, quan va entrar a  l’AFATD (Associació de Familiars i d’Afectats per Trastorns del Desenvolupament), de la qual va arribar a ser vicepresidenta el 2007 i presidenta entre el 2011 i el 2013. Aquell any l'AFATD es va fusionar amb la nova associació Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (CR TEA CC)creada per la mateixa Rosa Serrano el 2012 i que presideix des d'aleshores.

En aquests quatre anys de vida de l’associació s’ha aconseguit doblar el nombre de socis, obrir la primera sala d’estimulació multisensorial de Manresa i ser centre de referència per a moltes entitats. Escollida manresana de l’any 2016, Rosa Serrano és doctora en Geografia per la Universitat de Barcelona i Especialista Universitària en Gestió d’Entitats no Lucratives (UOC). Actualment és tutora d’Humanitats a la UOC i professora de secundària a La Salle Manresa.


Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Curs Universitari d’Especialització en Transtorn de l’Espectre Autista Semipresencial

Autismo Madrid  i UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) obren aquest mes de setembre les inscripcions per aquest Postgrau semi presencial que dotarà als alumnes d'un ‘Diploma de Especialització en Intervenció en persones amb Trastorn del Espectre Autista' i amb reconeixement de 35 crèdits ETCs. El curs serà via online i amb sessions presencials en caps de setmana a Madrid. El passat 11 de setembre es van signar els acords que donen el tret de sortida a aquest curs 2015-2016.

Més informació a la web de Federación Autismo Madrid