L'autisme, a l'exposició Talking Brains de Cosmocaixa

L'autisme, a l'exposició Talking Brains de Cosmocaixa

12 de setembre de 2017.- Talking Brains. Programats per parlar és una exposició única que presenta i explica, a Cosmocaixa Barcelona i fins al gener de 2018, el cervell des del punt de vista del llenguatge, en un viatge a través de les lents de la neurociència, la biologia i l’evolució. I un dels protagonistes de la mostra és l'autisme.

La mostra parteix del fet que els éssers humans tenim la capacitat d’adquirir un llenguatge; aquest llenguatge projecta els nostres pensaments al món i acompanya la majoria de les nostres activitats. Tot això és gràcies a un òrgan complex que és el resultat de milions d’anys d’evolució: el cervell lingüístic. Però què significa el 'llenguatge humà'? el ximpanzés, que són els nostres familiars més propers, es comuniquem, però tenen llenguatge? Com i quan el vam desenvolupar els humans? Aquestes i altres preguntes es plantegen a Talking Brains, una innovadora exposició interactiva en què els visitants podran viure una experiència personalitzada gràcies a la tecnologia d’identificació per radiofreqüència.

Autisme

Una de les sales de l'exposició està dedicada a l'autisme no verbal. En aquesta s'hi mostra un documental on una mare explica com es comunica amb el seu fill amb autisme no verbal mitjançant un SAAC (Sistema Augmentatiu i/o Alternatiu de Comunicació), concretament, el sistema de pictogrames i fotos PECS. Dues parets de la sala de l'exposició estan cobertes per aquestes imatges en forma d'imants perquè el visitant pugui experimentar amb aquesta forma de comunicació no verbal.

A més, la mostra és una aposta inclusiva per la diversitat funcional de les persones. inclou elements de realitat virtual, les noves tècniques com l’encefalografia i diferents experiments de psicolingüística, amb els quals els visitants observen què és capaç de fer un cervell en mig segon i què el pot afectar quan presenta una patologia. També es poden posar en la pell d’una persona que pateix un trastorn lingüístic.

D'altra banda, l'exposició té un espai per a la recerca puntera que es fa per poder diagnosticar i tractar problemes mèdics per tal d’avançar en el coneixement del cervell, éspai que és un dels punts destacats de la mostra; per això l’exposició incorpora experiments que es porten a terme als centres de recerca punters en neurocirurgia i medicina fetal.

(¡) Al CosmoCaixa fan visites guiades, i també es pot sol·licitar la visita feta per un dels comissaris de l'exposició. En el segon cas el contacte per sol·licitar-ho és Núria Vallverdú, nuria@indissoluble.com / Tel 93 013 28 85.