El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que "anticipen" i faciliten la visita a persones amb autisme

El Liceu, Mas Casadevall i Aprenem elaboren unes guies que

8 de març de 2018.- El Gran Teatre del Liceu, la Fundació Autisme Mas Casadevall i l'Associació Aprenem han col·laborat en l'elaboració d'unes guies que pretenen respondre a les necessitats de les persones amb TEA que vulguin anar al Liceu. Són tres guies que estan penjades a la web del Liceu i que són fruit d'0una trobada que van tenir amb Apropa Cultura per posar sobre la taula quines eren les dificultats que les persones amb TEA es troben quan van a visitar espais culturals i quines eines haurien de poder disposar quan surten a gaudir de la cultura i l’oci. Les persones amb Trastorns de l'Espectre de l'Autisme es caracteritzen, entre altres coses, per preferir la repetició i la rutina i rebutjar els espais desconeguts i activitats no habituals, ja que els pot provocar ansietat, malestar i inseguretat. Per això és molt important facilitar-los la màxima informació sobre l'activitat a la qual assistiran, les característiques físiques de l'espai i de tot allò que veuran i faran, la durada, els sons i les llums, les persones que els atendran, etcètera.    

Les tres guies han comptat amb la supervisió tant de la Fundació Mas Casadevall com de l’Associació Aprenem, i han tingut la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil, que ha assessorat amb els textos escrits a la guia més extensa.

 Les tres guies responen a:

  • Document més explicatiu, amb text i imatges pensant per a TEA lleu/moderat (copiant el model americà del Museu Metropolità (MET) i el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA)
  • Document més sintètic per a persones amb TEA que estan aprenent a llegir (lletra de pal)
  • Document encara més sintètic per a persones amb TEA sever. Passos amb imatges i pictogrames.

Aquestes guies reflecteixen la preocupació el Liceu per acostar-se de veritat a tots els públics i se sumen a la tendència de diferents museus d'arreu del món, on , a més de dels esmentats MET i MOMA, que a les seves pagines web faciliten un bon grapat de recursos per preparar la visita, hi ha moltes altres institucions culturals que treballen en la mateixa línia, com ara el Kennedy Center de Washington, La cité de l'automobile de Mulhouse, el Minneapolis Institute of Arts, el parlament escocès, o el Theatre Development Arts de Nova York.

En la imatge, un moment de l'assaig d'El Superbarber de Sevilla, una activitat pensada especialment per a nens i joves amb autisme i que es va fer al novembre de 2016 juntament amb el projecte Alas para el autismo (Factultat de Turisme Sant Ignasi-La Salle)  

Podeu accedir a les guies clicant en aquest ENLLAÇ