Denunciem l'ús pejoratiu del terme 'autisme' al ple municipal de Reus

Denunciem l'ús pejoratiu del terme 'autisme' al ple municipal de Reus

29 de maig de 2018.- La Federació Catalana d'Autisme vol denunciar, un cop més, l'ús pejoratiu que es fa del terme autisme, aquest cop al ple municipal de Reus del 14 de maig, durant el qual la regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, va utilitzar en to pejoratiu les paraules “dementes”, “disonancia cognitiva” i “autismo” per definir una actitud política, utilitzant el símil d’exclusió amb un trastorn neurobiològic, l’autisme.

Volem fer-li arribar, tant a Pepa Labrador com al seu partit, el nostre rebuig a la utilització de clixés que menyspreen la condició de les persones amb autisme.

El terme autisme es refereix al Trastorn de l'espectre Autista (TEA); és un trastorn que es basa en alteracions del neurodesenvolupament infantil que condicionen, principalment, les competències habituals de l'ésser humà per relacionar-se, comunicar-se, jugar i compartir interessos comuns amb altres persones.

Però les persones amb TEA senten, volen integrar-se i volen comunicar-se, malgrat les dificultats que tenen, en una societat que, probablement per desconeixement, no entén tota la complexitat que comporta el TEA i, per tant, volem trencar amb el mite de l'autisme vist com persones aïllades del món.

Des de les diferents entitats que lluitem per la inclusió de les persones amb TEA, VOLEM DENUNCIAR l'ús de la paraula “Autisme” com un concepte pejoratiu, amb connotacions negatives i amb l'única finalitat d'indicar que la persona a qui se li atribueix aquest concepte es troba en un estat d'aïllament, i DEMANEM que deixi d'utilitzar-se aquest terme en aquest sentit perquè és fer un pas enrere en les campanyes d'informació i sensibilització que s'estan fent des de diferents entitats.

Una societat inclusiva ha d'exigir que els seus polítics, que han de vetllar pels seus ciutadans, respectin la dignitat de totes i cadascuna de les persones de la societat, tingui o no algun tipus de patologia o discapacitat.

Les declaracions de la senyora Labrador es donen a les 4:53:00. L’enllaç a la gravació va directament a l’inici de la seva intervenció:

 Intervenció de Pepa Labrador